Eyüpsultan’da açılan Arça Restaurant&Grill, Türk mutfağının başarılı örneklerini tadabileceğiniz bir lokanta. Mövenpick Hotel’in teras katındaki mekânın menüsünde lahmacun ve pide de var, usta ellerden çıkan kebaplar ve çok çeşitli yöresel mezeler de...
#Arça Restaurant&GrillO zamansız olmanın canlı kanıtı gibi. Yıllar geçse de şarkıları hiç eskimiyor. Havası, güzelliği değişmiyor. “Yaşımdan da şimdiki pozisyonumdan da memnunum” diyor. Ayşegül Aldinç’le yeni kitabı ‘Malumatfuruş’ için buluştuk. Hayatını, aşkı, kitabını, müziği ve güzelliğini konuştuk: “Güzellik başa bela. Hep güzel kalman gerekiyor.”
#Ayşegül AldinçÖşür vergisi ya da bir diğer ismiyle aşar vergisi Osmanlı döneminde çiftçilerden alınan bir vergidir. Osmanlı Döneminde köylülerden, ürettikleri tarım ürünleri için %10 oranında alınan vergi Öşür (Aşar) olarak adlandırılırdı. Arapça olan "öşür" sözcüğünün anlamı “onda bir”dir. Peki, Öşür vergisi kimlerden alınır? Toprak ürünlerinden alınan zekata ne denir? İşte öşür (aşar) vergisi ile ilgili bilgiler…
#Toprak Ürünlerinden Alınan ZekatProgram çekimi için gittiğimiz Bakü’de Azeri mutfağını yakından tanıma fırsatı buldum. Kişniş, tarhun ve mercanköşk gibi yeşillikler bol kullanılıyor, Adana kebabına benzeyen lüle kebabına tuz ve karabiber dışında baharat katılmıyor. Ülkenin en ünlü balık yemeğiyse lavangi. Genellikle sazan balığıyla yapılan bu yemekte balığın içi soğan, ceviz ve nar ekşisi karışımıyla dolduruluyor. Bir ülkenin gastronomisinin gelişmesi açısından çok önemli olan üzüm ve şarap üretimi de bölgede mevcut. Pek çok kültürden etkilenerek oluşan kültür altyapısıyla hem turizm hem de gastronomi için yakın gelecekte gelişmeye çok açık bir yer burası.
#AzerbaycanDilimizde yer alan kelimelerin hepsi aynı harf sayısına sahip değildir. En az iki harfin yan yana gelmesi ile birlikte kelime oluşur. Kelimeleri ise heceler oluşturur. Dilimizde ar hecesi ile biten yüzlerce kelime bulunmaktadır. Sonu ar ile biten kelimeler listesi nasıldır? 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli ar ile biten kelimeler hangileridir sizler için derledik.
#EğitimYazın soframızda bol bol yer buluyor; bazen bir meze, bazen zeytinyağlı ve bol domatesli taze fasulyenin yancısı oluyor. Cacık ülkemizde başta salatalık olmak üzere türlü ottan yapılırken Yunanistan’da sirkeli, daha Batı’da limonlu yeniyor. En iyisi nasıl hazırlanır, içine farklı neler katılır, püf noktalarıyla birlikte bakalım.
#CacıkTarım ve Orman Bakanlığı, geleneksel tarım yöntemlerine göre 40 kata kadar daha fazla ürün elde edebilmeyi sağlayan dikey tarım uygulamasına hız veriyor. Gün ışığına ihtiyaç duymadan LED ışıklarla, 30 metre derinlikte dahi tarım yapma imkânı sağlayan dikey tarım uygulamalarına gün geçtikçe ilgi artarken; Bakanlık, bu uygulamayla denizaltında veya uzayda da tarım yapma imkânı sağlanacağını açıkladı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıFiji, Pasifik Adaları’nda 300 küçük takımadadan oluşan çokkültürlü bir ülke... Pasifik Adaları’nın yemek kültürü, Fiji mutfağının da temelini oluşturuyor. Dünyanın en eski pişirme tekniklerinden kuyuda pişirmeyi kullanıyorlar. Tropik meyve ağırlıklı körileri de önemli bir yere sahip. Kuşbaşı doğranıp Hindistan cevizi sütünde pişmiş tavuklu köriyi ülkenin her köşesinde bulabilirsiniz.
#FijiYazdan sonbahara geçişte ani sıcaklık değişimleri ve okulların açılması bağışıklık sistemini etkileyen faktörlerin başında geliyor. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Bürge Köker,“Mevsim geçişlerinde yapılan en büyük beslenme hataları kişilerin abur cubur gibi yüksek kalorili besin seçimi yapmaları ve gece yemek yenilmesi. Bu nedenle gün içinde doğru ve sağlıklı beslenmeli ve vücudunuzu aç bırakmamaya gayret etmelisiniz” diyor.
#Diyetisyen Bürge KökerGastronomi sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım ve gıda ürünlerinin çok büyük bir bölümü Antalya’dan Türkiye’ye dağıtılıyor. Üretimin bu kadar yoğun olduğu bir yerde 23-25 Eylül’de düzenlenecek FoodFest Antalya’nın sürdürülebilirliğe odaklanan programı umut vaat edici. Şehre gitmişken bölgeye özgü lezzetleri sıraladığım listeye göz atmayı ve her birini tatmayı ihmal etmeyin.
#GastronomiTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, uluslararası sözleşmeleri içeren 5 ayrı kanun teklifi kabul edildi. Tekliflerin görüşmeleri sırasında AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında elektrik faturası tartışması yaşandı.
#TBMMSebzeler oldukça lezzetli ve vitaminlerdir. İnsan hayatında önemli bir gıda türü olan sebzeler tüketilmesi de önerilmektedir. Sebzeler hem yemeklerin vazgeçilmezi hem de Türk mutfağında yeri ayrı olan gıdalardır. Ülkemizde ise pek çok sebze türü bulunmaktadır. Peki, sebzeler nelerdir? En çok bilinen sebzelerin türleri ve özellikleri nelerdir? İşte, sebzeler ve türleri hakkında detayları derledik.
#Sebze‘Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri’, bizi İstanbul’u tarih boyunca var eden, bu şehrin insanlarını kocaman bir ortak sofrada buluşturan tatların kökenine, kültürüne götürüyor. İstanbul’da doğan ya da kente göç yoluyla yerleşen lezzetlerin tarihle, siyasetle, sosyolojiyle ve hatta mimariyle ilişkisine değiniyor. Merin Sever’in hazırladığı kapsamlı derleme her İstanbullunun hayretle, merakla, ince bir hüzünle okuyacağı derin bilgilerle dolu...
#Geçmişten Günümüze İstanbul LezzetleriDöner, sahip çıkmamız gereken en önemli gastronomik ürünlerden biri... Yunanların ‘gyro’, Lübnanlıların ‘shawarma’ adıyla pazarladığı döner, Almanya’nın en önemli fast food yiyeceği oldu çoktan! Ülkemizde belli standartlar geliştirilir ve dönerciler eğitilirse işte o zaman bu özel yemeği hakkıyla sahiplenebiliriz. Bu konuda ben de çalışıyorum; ekibimle Avustralya’da tombik ekmek arasında kendi dönerimizi servis edeceğimiz yeni bir mekân açıyorum.
#Türk DöneriBodrum’daki İki Sandal’da meze tepsisi masaya geldiğinde garson hepsinin tarihçesini anlatmaya başlıyor. Amaç; hem bilgilendirmek hem de beklenti oluşturmak. Burada yediğim safranlı balık turşusu bir başyapıttı. Ermeni usulü pilaki çok iyi, topik dört dörtlük. Pazılı cacık ve çiğ fındıklı çalıfasulye ilginç tatlar. Kırmızı şarapla buharda pişmiş, sonra mangala atılmış ahtapot bacağı da başarılıydı.
#BodrumBu yazıda bahsedeceğim öyle kahraman bir yemek var ki hakkında ne yazılsa gastro-diplomasi krizine sebep oluyor. Zaten dünyanın en çivisi çıkmış bölgesinin en bilinen yemeği olması dolayısıyla konu aşırı hassas. Benim de kaos sevdam malum! O zaman daldıralım sıcacık pitalarımızı humusa...
#YAZARDünyada fındıktan kiraza, incirden kayısıya, ayvadan haşhaşa kadar çeşitli ürünlerin üretiminde ilk sırada yer alan Türkiye, geçen yıl bitkisel üretimini yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkilerine rağmen bir önceki yıla göre yüzde 7,6 artırmayı başardı.
#Fındık