Hiperaktivite haberleri sayfasında Hiperaktivite hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1143 Hiperaktivite haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çocuklarda görülen hem fiziksel hem psikolojik sorunların akupunkturla tedavi edilebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, “Akupunktur tedavisiyle çocuklarda sık görülen obezite ve psikolojik kaynaklı dikkat eksikliği, hiperaktivite, baş ağrıları, gece altını ıslatma, iştahsızlık gibi durumlara çözüm bulunabiliyor. Ayrıca çocuklarda sık görülen alerjik rinit, astım, cilt hastalıkları, epilepsi ve nörolojik hastalık temelli kalan doku bozukluğunda da akupunktur başarılı sonuçlar veriyor” dedi.
#ÇOCUKÇocuklarda görülen hem fiziksel hem psikolojik sorunların akupunkturla tedavi edilebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran “Akupunktur tedavisiyle çocuklarda sık görülen obezite ve psikolojik kaynaklı dikkat eksikliği, hiperaktivite, baş ağrıları, gece altını ıslatma, iştahsızlık gibi durumlara çözüm bulunabiliyor. Ayrıca çocuklarda sık görülen alerjik rinit, astım, cilt hastalıkları, epilepsi ve nörolojik hastalık temelli kalan doku bozukluğunda da akupunktur başarılı sonuçlar veriyor” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Serhat KoranTürkiye’de her yıl Ekim ayı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Farkındalık Ayı olarak anılıyor. Pandemi sürecinde eğitimlerin online olarak yapılmasının dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) bulunan çocukları daha fazla etkilediğini belirten uzmanlar, bu dönemde çocukların duygusal ve sosyal alandaki desteğe daha fazla ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor. Kontrolün mümkün olduğunca DEHB’li çocuğa bırakılarak bir işi yapması konusunda motive olmasının sağlanabileceğini ifade eden uzmanlar, çocuk için bir iş listesi oluşturulmasının faydalı olabileceğini vurguluyor.
#DEHBBütün çocukların çok hareketli olduğu, yerinde duramadığı zamanlar mutlaka olur. Ama bu genellikle geçici bir durumdur. Çocuklar çoğunlukla oyun parkında ya da arkadaşlarıyla beraberken çok hareketli olup, evde, okulda daha sakin davranabilirler. Bazı çocuklar ise okulda, evde, parkta her zaman kıpır kıpırdırlar. Böyle durumlarda hiperaktiviteden şüphelenilebilir. Uzman Psikolog Burcu Çapa konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#ÇocukDikkat eksikliği ve hiperaktivite çok sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır ancak tedavisi mümkündür. Çocuk Nöroloji Uzmanı - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisini anlattı.
#DEHB TedavisiDikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğunun (DEHB), kişinin davranışlarını kontrol etmesini ve odaklanmasını zorlaştıran psikiyatrik bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Seheryeli Yılmaz, ailelerin kliniğe başvurusunda okul hayatında yaşadıkları zorlukların önemli bir rolü olduğunu belirtti. Bu hastalığın erişkinlerde de görülebildiğini belirten Yılmaz, “DEHB, zekadan bağımsız bir hastalıktır” dedi.
#DehbPsikiyatri Uzmanı Dr. Şaban Karayağız, okul çağına gelmiş çocuklarda sık görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun, zamanla velileri ve öğretmenleri de stres altında bıraktığı için sosyal bir sorun haline gelebildiğini, hiperaktivitenin çocukta 6 yaş sonrası teşhis edildiğini söyledi.
#ÇocukDikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çocukluk döneminde görülen bir nörogelişimsel bozukluk olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle dikkat problemleri ve aşırı hareketliliğin hakim olduğu bu durum, bilinenin aksine, yalnızca çocuk ve ergenlerde değil, yetişkinlerde de görülebiliyor.
#Çocuk PsikolojisiYaz tatili, her çocuğun anlamlı ve verimli geçirmesi gereken bir dönem; fakat Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocuklarda bu sürecin ekstra önem verilerek planlanması gerekiyor. Çocukların yaz döneminde boşluğa düşmesinin DEHB teşhisi almış çocuklar için risk taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, anne-babalara yaz tatili için önerilerde bulundu.
#İkkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuÇocuğun okula gitmeye karşı korku duyması, okul zamanına doğru yoğun kaygı ve panik belirtileri göstermesi şeklinde görülüyor. Okul saati yaklaştıkça çocukta, karın - baş ağrısı ve mide bulantısı gibi şikâyetlerle birlikte öfke nöbetlerinin de görülebildiğini belirten uzmanlar, ‘Bir süre bekleyelim, belki geçer’ yaklaşımının sorunu daha da büyütebileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, böyle durumda profesyonel desteğin önemini vurguluyor.
#OkulGenellikle çocukluk çağında başlayan davranışları kontrol etmekte, dikkatini toparlama ve sürdürmede zorluğa neden olan, düşünmeden yapılan davranışların ve sıklıkla aşırı hareketliliğin gözlendiği genellikle nörolojik temelli olan bir durumdur.
#Hiperaktivite"Koltukların üzerinden inmiyor, kapılara tırmanıyor!”, “Derslerine hiç dikkatini vermiyor, okul eşyalarını hep kaybediyor!”… Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’na işaret eden bu tür davranışlardan pek çok anne baba muzdarip. İstatistikler de dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu sorunun hızla yaygınlaştığını gösteriyor.
#Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuRichard Burton ve Amanda Hutton, şehirden uzak, doğayla iç içe bir yaşam kurmak için kırsala taşındı. Ancak huzurla başlaması gereken bu yeni hayat, beklenmedik bir karanlığa dönüştü. Önce tehdit mesajları geldi, ardından geceleri pencerelerine vuran alevler… Hayalini kurdukları huzur, yerini korku, çaresizlik ve hayatta kalma mücadelesine bıraktı. İşte Richard ve Amanda’nın tüyler ürperten hikâyesi…
#Richard BurtonAra tatil başladı. Bu tatilde çocuklar bayramı da yaşayacaklar. Daha önce annesi babası izin alamayıp belki tatili yalnız geçirmek zorunda kalan çocuklar bayram tatili nedeniyle aileleriyle olabilecekler. Birlikte güzel anılar biriktirebilecekler. Ebeveynlere bazı öneriler sıraladım:
#Konuk YazarYüzde 39 oranlı engelli, özel gereksinimli öğrenciler YKS’de ek süre, okuyucu işaretleyici, tekli salon, çift kitapçık desteği gibi haklardan değişen yönetmelik nedeniyle yararlanamayacaklar. Engelli öğrenciler ve aileleri, YÖK’e yazılı başvuru yaptı. Bu hakları geri alamamaları halinde yargının kapısını çalacaklar.
#Engelli ÖğrenciSon yıllarda, sosyal medya platformlarında, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve kaygı gibi mental sağlık sorunlarına yönelik doğal çözüm arayışları arttı. Bu bağlamda bacopa bitkisi, düşük maliyetli bir bitkisel takviye olarak öne çıkıyor ve beyin fonksiyonlarını geliştirme potansiyeli ile dikkat çekiyor. Peki araştırmalar bacopa bitkisi hakkında tam olarak neler söylüyor? Bu bitki genellikle hangi yöntemlerle tüketiliyor? İşte detaylar...
#SağlıkYeni bir araştırma DEHB’li bireylerin yaşam beklentisinin sağlıklı bireylere göre önemli ölçüde daha kısa olduğuna, kadınların dokuz erkeklerin ise yedi yıl daha az yaşandığına işaret ediyor. Peki, DEHB neden bir süredir artış gösteriyor? Nasıl belirtilerle ortaya çıkıyor? En önemlisi neden yaşam süresini kısaltıyor? Uzman Psikolog Deniz Mutlu, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBugüne kadar yapılan pek çok araştırma denizden soframıza gelen deniz ürünlerinde mikroplastik tehlikesine dikkat çekti. ABD’da yapılan yeni bir araştırma kapsamında 1800'den fazla deniz canlısı incelendi ve örneklerin yüzde 99'unda mikroplastikler bulundu. Peki en çok hangi balık türünde mikroplastik var? Ülkemizde durum ne? Hangi balık türleri daha riskli? Sağlığımızı nasıl etkiliyor?
#MikroplastikSon yıllarda okullarda veliler, üniversitelerde gençler, ofislerde iş arkadaşları arasında sıkça konuşulan ortak şikayetlerden biri de ‘Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’ (DEHB). Herhangi bir nedenle dikkat dağınıklığı yaşayan kişiler, sosyal medyada birkaç belirtinin sıralandığı kısa ve yüzeysel videolarla kendilerine hemen DEHB tanısı koyuyor. Bu videolar her geçen gün yaygınlaşıyor ve çeşitleniyor. Öyle ki bu videolarda söz konusu bozukluğa ilişkin sloganların yazıldığı kahve kupaları ve tişörler pazarlanıyor, hatta DEHB üzerine yazılmış bir marş bile karşımıza çıkıyor. Peki günlük yaşam pratiklerini sekteye uğratacak kadar ciddi bir norögelişimsel bozukluk olan DEHB, konuşulduğu kadar yaygın mı yoksa özellikle gençler arasında ‘ben DEHB’liyim’ demek bir moda, farklı olma çabası ya da başarısızlığa karşı bir kılıf mı? Uzmanlara sorduk.
#DEHBTarım ürünlerini bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerinden korumak için kullanılan pestisitler hepimizin gündeminde. Bu kimyasalların yanlış kullanılması sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Doğaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor mu? Sebze ve meyveleri karbonatlı ve sirkeli suyla yıkamak çare mi? Pestisitler ne zaman zararlı hale geliyor, kullanılmasa olmaz mı? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.
#PestisitDeterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#Parfümİngiltere'de yapılan bir araştırma, şekerlemelere karşı çok dikkatli olunması gerektiğini ortaya koydu. İngiltere'ye ABD'den ithal edilen 4 bin ürünün içerisinde, farklı çeşitlerdeki gıda boyalarının bulunduğu tespit edildi. Uzmanlar uyarıda bulunurken, tespit edilen gıda boyalarının DNA bozulmasına, hormonal dengesizliğe hatta kansere yol açabildiği belirtildi.
#İngiltereGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarÇin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuHenüz 17 yaşında olmasına rağmen milyonlar tarafından izlenen dizilerde rol alan genç yıldızın TikTok’tan paylaştığı video gündeme bomba gibi düştü. Çok zor durumda olduğunu ve evsiz kaldığını söyleyen Jack Veal hayranlarından yardım istedi.
#Jack VealBeden eğitimi öğretmenleri okula yeni başlayan öğrenciler için tedirgin. Çünkü sokakta oynamamış, pandemi ile birlikte evlerde büyümüş alfa kuşağı çocukların kaba motor becerileri tam olarak gelişmediği için okulun düz koridorlarında bile sık sık tökezliyor ve düşerken de kendisini nasıl koruyacağını bilemiyor. Alfa kuşağı üzerine yapılan araştırmalar da beden eğitimi öğretmenlerinin bu gözlemini destekliyor.
#Alfa Kuşağı Düşmeyi BilmiyorÜç çocuklu kariyer sahibi bir anne olan Asha'nın hayatı, oğlunun okula başlamasıyla değişti. Oğlunun okulda yaşadığı sorunların benzerlerini çocukken yaşadığını hatırlayan Asha, kendiyle ilgili çok önemli bir gerçeğin farkına bu sayede varmış oldu.
#SağlıkBeslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#UzmanÇiğli Ataşehir’de eğitim öğretim hayatına devam eden Özel Bilgiç Çocuk Anaokulu, yeni dönem hazırlıklarını tamamladı. Yeni dönemle birlikte gerçekleştirecekleri projelerden bahseden kurucu Beril Çelikel, çocukların çok yönlü gelişimlerini takip etmek için uzman desteğinden faydalandıklarını belirtti.
#130 yıldan fazla zamandır gösteri dünyasının en yakışıklı erkeklerinden biri olarak anıldı.. Sadece kırmızı halıya çıktığında değil, günlük hayatında sokakta yürürken hatta alışverişe giderken bile hep dış görünüşüne özen gösterirdi.
#Halle BerryTürkiye eğitim sistemini modernleştirmeye devam ederken, giderek daha fazla dikkat çeken bir alan eğitim psikolojik analizi ve öğrenci mentörlüğüdür. Bu yaklaşımlar, yalnızca akademik başarıyı değil, aynı zamanda öğrencilerin zihinsel ve duygusal sağlığını da ele almakta önemli bir rol oynamaktadır.
#Ebru Doğdu“Game of Thrones”ta Jon Snow rolüyle unutulmaz karakterler arasına giren Kit Harington, HBO’nun sevilen dizisi “Industry”nin kadrosuna dahil oldu. Dizinin 3’üncü sezonunda dramatik, sinir bozucu ama bir o kadar da çekici olan Sir Henry Muck’u canlandıran Harington ile Zoom üzerinden görüştük. Ünlü oyuncu, “Dizinin tamamen benzersiz olduğunu düşündüm ve bu yüzden bu işin içinde olma şansını kaçırmak istemedim” dedi.
#Game Of ThronesÇözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaBüyük bir aşk yaşayıp evlenmişler, bu evlilikten doğan oğullarını ve güzel yıldızın önceki ilişkisinden doğan kızını mutlu mesut büyütüyorlardı. Gıptayla bakılan bu aşk ve evlilik sadece 3 yıl sürdü.
#Halle BerryLydia, ara sıra yaşadığı enfeksiyon hastalıkları ve uyku sorunları dışında tamamen sağlıklı görünse de nadir görülen genetik rahatsızlığa sahip başka bir küçük kızla bir dizi benzerlik paylaşıyordu. Bazen çocukluk çağı Alzheimer'ı olarak da adlandırılan Sanfilippo, dolgun dudaklar ve burnun üzerinde birleşen kalın kaşlar ya da aşırı kıllanma anlamına gelen hirsutizm gibi fiziksel belirtiler gösterebiliyor.
#SanfilippoKefir, sağlık trendlerinde yükselişte… Özellikle Avrupa’da perakende sektörü verilerine göre, kefir ilgisi giderek artıyor. Ünlü beslenme uzmanı Tim Spector da kahve ve süt yerine artık kefir gibi fermente süt ürünlerini tercih ettiğini açıkladı. Peki kefirin faydaları neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Pek çok içecek yerine sadece kefir tüketmek doğru mu?
#Sağlık