Güncelleme Tarihi:
Hazır sosların sık tüketiminin vücutta ödem tutulumuna, aşırı tuz alımına bağlı kemiklerden kalsiyum çekilmesine ve karın çevresinde yağlanmaya sebep olabildiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, içeriğinde bulunan maddelerin de özellikle çocuklarda hiperaktiviteyi arttırabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Yemek yemenin sadece açlığı giderme davranışı değil, aynı zamanda zevk almak için yapılan bir eylem olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu nedenle yemeğin kokusunun, görüntüsünün daha güzel olması ve lezzetinin artması için birçoğumuz lezzet arttırıcı olarak soslar kullanırız” dedi.
Türk mutfağında sosların büyük bir yeri olmadığını hatırlatan Yiğit “Sosyal iletişimin arttığı dünyada farklı yemek kültürlerinin birbirleri ile etkileşimini de görmekteyiz. Bu nedenle son yıllarda market raflarında birbirinden çeşitli soslar yer almaktadır” şeklinde konuştu.
Hazır sos dendiğinde ketçap, mayonez, barbekü sos, acı sos, soya sosu, beşamel sos gibi klasikleşmiş sosların aklımıza geliyor. Peki bu tür hazır soslar ne kadar sağlıklı?
Hazır sosların çoğunlukla yağ ve tuz içerikleri yüksektir. Çoğu sosun üretiminde kavurma, yüksek ısıyla temas işlemleri de gerçekleştiği için sağlığa zararlı kanserojen maddeleri içerebilmektedir. Hazır sosların sık tüketimi vücutta ödem tutulumuna, aşırı tuz alımına bağlı kemiklerden kalsiyum çekilmesine ve karın çevresinde yağlanmaya sebep olabilmektedir.
Özellikle gastrit, reflü gibi mide sorunu olan bireylerin, hazır sosları tüketirken daha da dikkatli olmaları gereklidir. Hazır soslarda bulunan monosodyum glutamat (MSG), renklendirici ve koruyucuların özellikle çocuklarda hiperaktiviteyi arttırabileceği de unutulmamalıdır.
Birçok sosu evde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Üstelik hiçbir koruyucu eklemeden.
Mesela, hem daha sağlıklı hem de lezzetini damak zevkinize göre ayarlayabileceğiniz pesto sos yapmak isterseniz; 2 demet taze fesleğen, 3 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri, 3 yemek kaşığı çam fıstığı veya ceviz veya yer fıstığı, yarım limonun suyu, yarım çay bardağı sızma zeytinyağı, 1-2 diş sarımsak ve 2-3 gram tuz yeterli olacaktır.
Bütün malzemeleri karıştırarak, blender veya mutfak robotu ile püre haline getirin. Üzerine yavaş yavaş zeytinyağı ekleyip karıştırarak kıvam almasını sağlayın. Cam bir kaba alarak buzdolabında saklayabilirsiniz.