İlk örneklerinin 10. yüzyılda verildiği klasik Türk müziğine Türk Sanat Müziği denir. Batılılar tarafından Alaturka Müzik olarak da tanımlanan bu müzik türüyle özdeşlemiş olan enstrümanlar şunlardır. Kabak kemane, def, kanun, bendir ve tambura. Ancak günümüzde bazı sanat müziği şarkıları ney, keman ve santur gibi çalgılarla da icra edilmektedir. Türk sanat müziği nedir ve özellikleri nelerdir? Sizin için Türk sanat müziği sanatçıları, şarkıları, örnekleri ve makamları ile birlikte derledik.
#Türk Sanat MüziğiKoleksiyoner Esat Uluumay tarafından 60 yılda oluşturulan Osmanlı Halk Kıyafet ve Takıları Koleksiyonu, konusunda ilk ve dünyadaki en kapsamlı ihtisas koleksiyonlarından olma özelliği taşıyor. Usta koleksiyonerin vefatından sonra mirasını devralan kızı Feyza Uluumay Gökalp, İmparatorluğun son 350 yılını anlatan kültür emanetinin doğru strateji ve desteklerle ülke ekonomisine katkı sağlayacak önemli bir merkeze dönüşebileceğine dikkat çekiyor.
#Bursaİstanbul'un bazı ilçe ve mahallelerine planlı bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle elektrik verilemiyor. Anadolu ve Avrupa Yakası'nda yaşanan elektrik kesintilerinin ne kadar süreceğini merak eden vatandaşlar internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki, elektrikler ne zaman gelecek? İşte, BEDAŞ ve AYEDAŞ planlı kesinti programı...
#Elektrikler Ne Zaman GelecekHakan Tütüncü, geçmişi arşivlemeye verdiği önem, modern yaklaşımla kurduğu müzeler ve sanatta özgün beğenileriyle öne çıkan bir belediye başkanı…Kepez Belediye Başkanı olduğunda “Bu kentin insanlarının akşamları katılabileceği etkinlikler, sanatla buluşabilecekleri mekanlar olmalı” diyerek işe koyulduğunu anlatan Tütüncü’yle nostaljik binlerce anının bombardımanında Yeşilçamlı günlerin güzelliğine ve sanata dair keyifli bir söyleşi yaptık.
#Hakan TütüncüBirleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed'in Fahrettin Paşa paylaşımı siyasi isimlerin tepkisine neden oldu. Art arda gelen açıklamalar ardından Medine Müdafaası kahramanı olarak bilinen Osmanlı Paşası Fahreddin Türkkan'ın hayatı yeniden gündeme geldi. Peki Fahrettin Paşa kimdir?
#Fahrettin PaşaBirleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed, Medine Müdafaası kahramanı olarak bilinen Osmanlı Paşası Fahreddin Türkkan'ı 'hırsız' olarak niteleyen bir tweeti paylaştı. Söz konusu twette 'İşte Erdoğan'ın dedelerinin Müslüman Araplarla ilişkisi buydu' ifadeleri yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bu paylaşıma sert tepki gösterdi. Söz konusu tweete tepki gösteren AK Parti sözcüsü Mahir Ünal ise 'Hz. Peygamber’in yattığı mübarek topraklara düşman çizmesi değmesin, kutsal emanetlere namahrem eli sürülmesin, İslam sancağı Medine-i Münevvere gönderlerinden inmesin diye askerleriyle çekirge yiyerek savaşıp Medine Müdafası Destanı’nı yazan Çöl Kaplanı'dır Fahreddin Paşa' diye yazdı. Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ise bugün yaptığı açıklamada "Biz Bağdat'ı, Kudüs'ü konuşurken, kendini bilmezlerden birisi çıkıp Sayın Cumhurbaşkanımızı da işin içine katarak, Medine müdafii Fahrettin Paşa'ya dil uzatıyor. Böyle bir tweeti Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanının retweet etmesi tek kelimeyle onlar adına utanç vericidir. Zayed'in bu yanlıştan bir an önce dönmesini ve böylesi propagandalara alet olmaması gerektiğini vurgulamak isterim" diye konuştu.
#Fahreddin Paşa10 Şubat 2016 Sultan II. Abdülhamid’in 98. ölüm yıldönümü. Peki, II. Abdülhamid kimdir? II. Abdülhamid’in gerçekleştirdiği projeler nelerdir? II. Abdülhamid nasıl bir kişiliğe sahiptir? Tüm detaylar haberimizde...
#II. Abdülhamid2010 yılında temeli atılan Hakkari-Yüksekova Havalimanı'nın açılış töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yüksekova Havalimanı'nın açılışında Selahaddin Eyyübi adını verildiğini açıkladı. Yaşadığı dönemde Selahaddin Eyyübi'yi eşşiz bir kumandan ve devlet adamı kılan liderlik sırları nelerdi? (Selahaddin Eyyübi kimdir, hayat hikayesi, biyografisi)
#Selahaddin Eyyübi1927 yılında yaşlı bir adam, elindeki anahtarı tutarken, Kutsal Emanetler Odası’nın tarihinde çok önemli bir an yaşanıyordu. Bu an, belki de Hazreti Muhammed’in bedenine değmiş Kutsal Emanetler’in bugüne gelmesini sağlamıştı. Yaşlı ve yorgun adam, Osmanlı’nın son memurlarından biriydi. Karşısındaki ise, yeni Cumhuriyet’in ilk memurlarından biri.
Okulda Türkiye coğrafyasını okurken Niğde’yi “İğde” diye algıladığımı, kabuğunu elimle ovuşturduktan sonra yediğim o kuru, muz tadındaki küçük yemişi bu kentle özdeşleştirdiğimi anımsıyorum. Yıllar geçti aradan, ben büyüdükçe, yollara düşüp yeryüzünü arşınladıkça dünya küçüldü. Niğde yolundayım işte ama görünürde ne iğde ağaçları var ne bir yeşillik.
Bugün medyanın gündeminde hem Susurluk hem de Ergenekon soruşturması nedeniyle emekli General Veli Paşa var. Dün ise gazetelerin manşetinde Vehib Paşa vardı. Vehib Paşa kimdi? Bir emekli generalin gözaltına alınması ya da tutuklanması üzerine büyük komplo teorileri inşa edip TSK’ya saldıranların, Vehib Paşa’yı iyi tanımaları gerekiyor. Aksi takdirde "kumdan kale" inşa ettiklerinin farkında olamazlar.
Her yıl İstanbul’un ünlü otelleri Ramazan ayında çok zengin mönülerle iftar saatleri düzenliyor. Son yıllarda bu iftar saatlerine fasıl müziği eşlik etmeye başladı. Bu sene hemen hemen tüm otellerde iftarda fasıl müziği var. Misafirler, iddialı şeflerin hazırladığı özel iftar sofralarında, çeşitli fasıl gruplarının çalacağı Türk müziği eşliğinde oruçlarını açacaklar. İşte otellerden iftar sofraları.
Cemil İpekçi'nin, Ayşe Arman'a apaçık konuşup arkadaşı Bekir ile ilişkisini gayet cesur bir şekilde anlatması, bana bundan iki asır önce yaşamış bir şairi hatırlattı: Enderunlu Fazıl Bey'i... Fazıl Bey bir değil, tam dört delikanlıya gönül vermiş; sonra maceralarını, hislerini ve delikanlılarla yaşadıklarını ‘‘Aşk Defteri’’ isimli kitabında hiçbirşeyi gizlemeden, apaçık yazmıştı.