Hepimizin başına en az bir kez gelmiştir. Canınız bir şey çeker, çok heveslenir hemen yapıp yemek istersiniz. Ama kollarınızı sıvayıp mutfağa girdiğiniz anda bir şeylerin eksik olduğunu görürsünüz. Ya dolapta yumurta kalmamıştır, ya kavanozun dibindeki un yeterli değildir. Bu durumda yapabileceğiniz en kolay şey eksik malzemeleri evde olanlarla telafi etmektir. İşte bu konuda işinizi kolaylaştıracak birkaç ipucu...
#Mutfak TüyolarıHamur kelimesinin kökeni Arapçadır. Dilimize de buradan geçmiştir. Birçok ev kadını evinde hamur yapmaktadır. Bu hamuru mayalayarak yapmak hamurun daha hacimli ve lezzetli olmasını sağlamaktadır. Hamur unun su veya başka bir sıvıyla ve mayayla kıvamlı hale gelmiş durumudur. Burada maya çeşidi olarak kuru maya ya da yaş maya kullanılabilmektedir. Hamur nasıl mayalanır, kuru maya ile hamur nasıl yapılır, en güzel mayalı hamur yapımı hakkında detayları derledik.
#HamurBazen kalabalık misafirlere değil de sadece kendimize, birkaç adet kurabiye ya da poğaça hazırlamak istediğimizde, tarifi ikiye bölmek oldukça yorucu ve kafa karıştırıcı gelir. Sonunda da ya koca bir tepsiyi yemek zorunda kalırız ya da hiç yapmamayı seçeriz. Aslında tarifleri yarım ölçülü yapabilmenin birkaç basit yolu var. Neler mi? İşte paylaşıyoruz…
#TarifYeme-içme dünyamızın merkez üssü İstanbul’da yeni açılan yerlerin hızına yetişmek kolay değil. Kültür sanat, sosyal sorumluluk projeleri de bir o kadar çok. Önümüzde 9 günlük tatil var. Bugün kentte kalanlar ve İstanbul’a gelecekler için gittiğim yerler ve yapmaya değer bulduğum etkinliklerden kısaca söz etmek istiyorum.
#Müge AkgünMasterChef kruvasan tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Evde kruvasan yapımı zahmetli gibi görünse de çikolatalı kruvasan, pastacı kremalı ve meyveli kruvasan gibi çeşitlendirilebilir. Peki, kruvasan İtalyan mı Fransız mı? Orijinal Fransız kruvasan tarifi ve malzemeleri...
#Masterchef KruvasanBu hafta Melike Şahin, BtcTurk Vadi Açıkhava’da; Melis Fis, Mask Beach’te sahneye çıkacak. Dünyaca ünlü İngiliz grup Massive Attack İstanbul’a geliyor. Ayrıca elektronik müzik sevenler için Adriatique ve Booka Shade de İstanbul’da olacak. Hafta sonu Babylon Soundgarden festivalcileri Bonus Parkorman’da ağırlayacak.
#Konserİstanbul, Kadıköy civarında pizzaseverler için her biri farklı usulde hazırlanan çok alternatif var. Tokyo tarzı için Yeldeğirmeni’ndeki Salepepe, bol peynirli Amerikan işi arayanlara DeepDish Brooklyn Pizza ve Napoli’den şaşmam diyenler için il Sud öne çıkanlardan...
#GİZEM DİNÇBAŞEvet, çünkü dünyanın hiçbir yerinde Napoli’deki kadar çok sayıda iyi pizzacı yok. Bazen hoş ve farklı sürprizlerle de karşılaşıyorsunuz. Öte yandan eğer klasik pizza yemek istiyorsanız cevabım olumsuz. Dünyanın pek çok ülkesinde Napoli tipi pizzalar artık gayet güzel yapılıyor. Margherita ve marinara gibi klasik pizzaların en iyileri birçok kentte mevcut.
#PizzaKuşadası’ndasınız, canınız pizza çekti. O zaman doğru adres Mio... Yeri de çok kolay, marinanın hemen karşısındaki Hüseyin Reis Sokak’ta. Yaş maya yerine 48 saat soğuk fermente olan dinlenmiş ekşi maya kullanıyorlar. Bu arada ekşi mayaları tam 90 yaşında. Özel yapım taş fırında 450 derece odun ateşinde 1 dakikada pişiriyorlar. Ama günde sadece ve sadece 80 adet pizza siparişi alıyorlar. O yüzden erken gitmekte fayda var.
#1Yumuşacık bir ekmek, pişerken içi sulu sulu kalmış bir köfte ve köfteden rol çalmayacak miktarda sosla yapılmış, dışarıda yediklerimizi aratmayacak bir burger için ne lazım? Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’ya sorduk. Sadece ekmek ve köfteyle kalmadık, patates kızartması, karamelize soğan ve burger sosunun lezzetine lezzet katacak öneriler de aldık.
#Burger Ekmeği2 hafta önceki yazıda peynir çeşitlerimizi incelemeye başlamıştık. Ancak geçtiğimiz hafta Muharrem Ayı’nın 10. Gününe denk geldiği için aşureyi işlemek daha doğru olur diye düşündüm. Bu hafta peynir konusuna kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sofralarımızda en çok kullandığımız ve neredeyse herkesin tadını bildiği iki kült peynirimiz: Beyaz peynir ve kaşar peyniri.
#BursaNapoli pizzasının esasları, kâr amacı gütmeyen Gerçek Napolitan Pizza Birliği tarafından belirlenmiş durumda. Çoğu İtalya’da olmak üzere ‘Napolitan pizzası’ sertifikası alan 600 civarı pizzacı var. Bu 600 pizza ustası arasında muhtemelen birinci sıraya Franco Pepe oturur. Pizzalarını tadınca bulut kadar hafif ama lezzetlerinin de bir o kadar yoğun olduğunu fark ediyorsunuz. Örneğin içindeki mor reyhanı koklarken veya patlıcanı tadarken bunların daha o sabah hasat edildiğine ve üretilirken suni gübre kullanılmadığına yemin edebilirsiniz.
#Napolitan PizzaKullanılan un ne? Hamur ne kadar mayalanmış? Taş fırında mı pişiyor? Bu soruları sorduktan sonra Nappo’nun pizzasını değerlendirebiliriz. Çok başarılı buldum. Torinolu küçük üretici Bongiovanni’nin ununu kullanıyorlar. Bir pizzada sadece 0.1 gram maya var. Kenarları kabarık, ortası yumuşak. Peynir kalitesi iyi, domates ve reyhan kalitesi çok iyi.
#Pizzaİftar sofralarının olmazsa olmazı. Uzun fırın kuyrukları, fırından gelen mis gibi pide kokusu. Biliyorum o kuyrukta beklemek çok zor. Eğer evde yapmak istersen diye buradayım ben de... Yıllardır oldukça hatırı sayılır bir çoğunluk evinde ekmek ve pide yapıyor. Özellikle pandemi sürecinde normalin çok çok üzerinde evde ekmek yapanların sayısı. Pandemi ilk duyurulduğu zaman marketlerde maya bitmişti hatırlıyor musunuz ? Neyse ki şimdi fazlasıyla var. Çok az malzemeye, biraz da sabırlı olmaya ihtiyacımız var bu tarifte.. Sonuçta mayalı bir hamur yapacağız. Hadi başlayalım !
#RamazanBadem unu, hurma dolgusu, agave şurubu, Hindistan cevizi sütü… Artık sadece glütensiz, vegan, laktozsuz gibi beslenme hassasiyetleri olanlar değil, sağlığını ve gezegenini düşünen pek çok kişi tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor. Pastacılık sektörü de bu durumdan nasibini alıyor. Alternatif malzemelerle hazırlanan, sağlıklı ama bir o kadar lezzetli pastaların devri çoktan başladı…
#Sağlıklı PastaTarihi, medeniyetlerin tarihi kadar eski olan ekmek, insanlığın en temel gıda maddesi. Sac üzerinde pişen yassı ekmekler, lavaşlar ve yufkalar bize özel ekmek türleri... Özbekistan süslü ve işlemeli ekmekleriyle meşhur, İtalya Puglia’da üretilen altamura ekmeği asırlardır aynı tarifle yapılıyor. 16 Ekim Dünya Ekmek Günü’nde ekmeğin dününden bugününe uzandık, hem çeşitlerine hem de son yıllarda tüketiminin artmasının nedenlerine baktık...
#EkmekMutfağın olmazsa olmazlarından biri olan instant maya sahip olduğu uzun raf ömrü sayesinde önemli bir kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Sizin için İnstant maya nedir ve neden kullanılır? İnstant maya nasıl yapılır ve ne kadar süre bekletilir sorularının yanıtlarını detayları ile derledik.
#İnstant Maya Nedir Ve Neden Kullanılır?Ünlü yemek eleştirmeni Vedat Milor'un sosyal medya hesabından başlattığı "Pizza mı yoksa pide mi?" anketine pidesi ile ünlü Karadeniz’den yanıt geldi. Karadenizli ustalar pizzaya oranla daha doğal olan pide lezzetinin tercih edilmesini önerdi.
#PizzaAltın sarısı çıtır çıtır kabuğu, gözenekli yumuşak içi, ince uzun yapısı ile en güzel sandviçler onla yapılır. Fransa'nın sembollerinden sayılan baget ekmeği 400 yıla varan serüveninde bir toplumsal devrim ve daha bir çok sosyal etkinin ardından evrilerek bugünkü formunu almış.
#BagetEvde ekmek yapmak özellikle pandeminin ilk döneminde oldukça popüler olmuştu. Bu süreçte birçok kişi deneme amacıyla ya da mecburiyetten başladığı bu işi çok sevdi. Siz de onlardansanız ve evde ekmek yapmaya devam ediyorsanız bu yazıyı kaçırmayın.
#Mayalama Sepeti