Ramazan pidesi tarifi

İftar sofralarının olmazsa olmazı. Uzun fırın kuyrukları, fırından gelen mis gibi pide kokusu. Biliyorum o kuyrukta beklemek çok zor. Eğer evde yapmak istersen diye buradayım ben de... Yıllardır oldukça hatırı sayılır bir çoğunluk evinde ekmek ve pide yapıyor. Özellikle pandemi sürecinde normalin çok çok üzerinde evde ekmek yapanların sayısı. Pandemi ilk duyurulduğu zaman marketlerde maya bitmişti hatırlıyor musunuz ? Neyse ki şimdi fazlasıyla var. Çok az malzemeye, biraz da sabırlı olmaya ihtiyacımız var bu tarifte.. Sonuçta mayalı bir hamur yapacağız. Hadi başlayalım !

Haberin Devamı

Malzeme 

  • 4 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık su 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Bulamaç için;

  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • 1 çay bardağı ılık su

Üzeri için;

  • 1 yumurta sarısı & 1-2 yemek kaşığı süt
  • Susam
  • Çörekotu 

YAPILIŞI

Un ve tuzu harmanlayın.

Şeker ve mayayı ekleyip, yavaş yavaş su ekleyerek yoğurmaya başlayın.

Hamurunuz ele yapışan bir hamur olacak, asla un ilavesi yapmayın.

Hamuru tezgaha alıp, katlayarak ve tezgaha vurarak 5 dakika yoğurun. 

Derin bir mayalama kabının içerisine alıp, üzerini streç film ile kapatıp 30 dakika mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamuru tezgaha alıp, hamuru kenarlardan içe doğru katlayarak gazını alın.

Hamuru 2 eşit parçaya bölüp, yine içe doğru katlayarak 2 yuvarlak beze haline getirin.

Un serptiğiniz tezgaha aralarında boşluk olacak şekilde bezeleri koyun ve üzerlerine hafifçe bastırıp biraz genişletin.

Bezelerin üzerine her tarafını kapatacak şekilde bir mutfak bezi örtüp, 45 dakika mayalanmaya bırakın.

Mayalanmanın bitmesine yakın, bulamaç malzemelerini pürüzsüz olana kadar karıştırıp bekletin.

Fırınınız 220 derecede ısıtmaya başlayın (fırınınız normalden hızlı pişiriyorsa 200 derecede ısıtabilirsiniz).

Mayalanan bezeyi un ya da kepek serptiğiniz tezgaha nazikçe alın.

Üzerine bolca bulamaç sürün. Artık tırnaklama kısmına geçiyoruz. 

Parmak uçlarınızı bulamaca batırıp, pidenize şekil verin.

Son olarak hafifçe kenarlardan çekerek pidenizi büyütün ve tepsiye alın.

Önden ısıttığınız fırında kontrollü olarak 15 dakika pişirin. 

Şimdiden ellerinize sağlık...

Yazarın Tüm Yazıları