Yarım ölçülü tarifler nasıl hazırlanır?
Bazen kalabalık misafirlere değil de sadece kendimize, birkaç adet kurabiye ya da poğaça hazırlamak istediğimizde, tarifi ikiye bölmek oldukça yorucu ve kafa karıştırıcı gelir. Sonunda da ya koca bir tepsiyi yemek zorunda kalırız ya da hiç yapmamayı seçeriz. Aslında tarifleri yarım ölçülü yapabilmenin birkaç basit yolu var. Neler mi? İşte paylaşıyoruz…
Bardak ölçülerini kaşık ölçülerine dönüştürün
Birçok tarifte, özellikle yarım ölçekli olanlar açıkça belirtildiği için ayarlaması daha kolaydır. Örneğin; 1 fincanın yarısı ya da çeyreği gibi…
Ancak tarifinizi yarım ölçülü kullanmak istiyorsanız, o zaman durum biraz kafa karıştırıcı olabilir. Öyleyse işinizi biraz daha kolaylaştırmak için, tarifteki bardak ve fincanları kaşık hesabına dönüştürmeyi deneyin. Her şeyi yemek kaşığı ve tatlı kaşığına bölmek, yarım ölçülü tarifleri biraz daha kolay hale getirir ve bardak ölçülerinin miktarını daha iyi anlamaya yardımcı olur. Aşağıda sizin için hazırladığımız bazı ölçü değerleri yer alıyor.
1 su bardağı = 16 yemek kaşığı
3/4 su bardağı = 12 yemek kaşığı
1/2 su bardağı = 8 yemek kaşığı
1/3 su bardağı = 5 yemek kaşığı artı 1 tatlı kaşığı
1/4 su bardağı = 4 yemek kaşığı
1 yemek kaşığı = 3 tatlı kaşığı
Tartın
Mutfak terazinizi ve hesap makinenizi çıkarın çünkü bir tarifi ikiye bölmenin en kolay yolu tartıp bölmektir. Bu, özellikle tek yumurta gerektiren bir tarifi ikiye bölmek istediğinizde faydalı olacaktır.
Mutfak terazileri son derece kullanışlıdır ve size mutfakta daha tutarlı bir başarı sağlayacaktır. Ayrıca nispeten ucuzdurlar. İşte yaygın bileşenlerin gram cinsinden ağırlığı.
1 su bardağı çok amaçlı un = 125 gram
1 su bardağı esmer şeker = 220 gram
1 su bardağı toz şeker = 200 gram
1 su bardağı pudra şekeri = 115 gram
1 su bardağı şekersiz kakao tozu = 90 gram
1 büyük yumurta (kabuksuz) = yaklaşık 50 gram (yumurta ölçüsü birkaç gram değişebilir)