Hamilelik sürecinde anne adaylarının pek çok detaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle hamilelik döneminde kabızlık en büyük sorunların başında gelmektedir. Hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir? Gebelikte kabızlığa iyi gelen bitki çayları, egzersizler ve yiyecekler (Doğal Çözümler) nedir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelikte beslenme son derece önemli konulardan biridir. Çünkü annenin beslenmesi aynı zamanda bebeğin beslenmesi anlamına gelir. Ancak özellikle hamileliğin son aylarında anneler hızlı bir şekilde kilo alımına başlar. Bu durumda hamilelikte bebeğin kilo alacağı besinleri tercih etmek faydalı olacaktır. Peki, hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler nelerdir? İşte gebelikte beslenme üzerne merak edilenler...
#Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran YiyeceklerSırt ağrısı, bulantı ve kusma, mide ekşimesi, hazımsızlık, gaz sancıları, sık idrara çıkma... Hamilelik anne adaylarında büyük bir heyecan yaratsa da bazı problemleri de beraberinde getiriyor. Ağırlık artışının yanı sıra vücut kimyasında ve işlevlerinde oluşan değişimler nedeniyle; kalp daha fazla çalışıyor, vücut ısısı yükseliyor ve salgılar artıyor, eklemler ile bağlar daha esnek hale geliyor. Anne adayı bir yandan bu ‘yeni normal’ sürece alışmaya çalışırken, diğer yandan hormonal etkiler sonucu artan yorgunluğun yanı sıra fiziksel değişimler ve ebeveynlik konusundaki kaygılarla da mücadele ediyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Semavi Ulusoy, anne adaylarının alacakları bazı önlemlerle hamilelik sürecinde yaşanan ve yaşam kalitesini düşürebilecek boyutlara ulaşabilen sorunlarla daha kolay baş edilebileceklerine dikkat çekerek önerilerde bulundu.
#HamilelikBağışıklık sistemimizi güçlendirmek için birebir, faydaları saymakla bitmiyor. Ancak onun da azı karar, çoğu zarar! Beslenme uzmanı Elif Nida Zafer “Fazlasından kaçının” diyor. Sağlıklı olduğu kadar lezzetli ve aromatik olan zencefili ‘tadında’ kullanabilmeniz için şeflerden tarifler aldık.
#GazetehaberleriGebelik sürecinin getirdiği etkiler nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflayan hamileler ve yeni doğum yapan anneler, son günlerde artış gösteren koronavirüs vaka sayıları nedeniyle oldukça endişeli. Bu gruba giren kadınların, pandemi sürecinde vücut dirençlerini güçlendirebilmeleri için sağlıklı ve dengeli beslenmeye her zamankinden daha çok dikkat etmeleri gerekiyor.
#KoronavirüsKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özge Piri Mantar, "Anne adayları daha önce beslenme düzenine çok dikkat etmiyor olabilir ama hamilelik birtakım değişiklikleri de beraberinde getirecektir. Hamilelikte beslenme programı hem anne hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir" dedi.
#HamileGebeliğin sağlıklı devam etmesi ve sonuçlanması için anne adayının hem dengeli hem de yeterli beslenmesi çok önemli. Özellikle gün içinde alınacak vitamin ve mineraller, anne adayının ve bebeğin sağlığını olumlu etkiliyor. Kan değerlerinin normal olmasının bilhassa önemli olduğu vitaminlerden biri de D vitamini… Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, gebelikte D vitamini ile ilgili önemli bilgiler aktardı, bu vitaminin hangi besinlerde bulunduğunu açıkladı.
#D VitaminiNezle-grip sezonu, bu yıl maalesef her zamankinden biraz daha erken açıldı. Nedeni bence malum: Bağışıklık gücümüz giderek zayıflıyor. Ayrıca mikrobik floramız da her gün biraz daha farklılaşıyor. O nedenle soğuk algınlığı ve griple mücadele konusunda daha bilinçli, hassas ve ilgili olmamız gerekiyor. Eski notlardan derlenen bu bilgilerle yeni bir yol haritası hazırlamaya ne dersiniz?
#Osman MüftüoğluFolik asit, B9 vitamininin sentetik bir şeklidir. Çocuktan yetişkine hamileden yaşlıya kadar her yaştan insan için gerekli olan vitaminlerin başında gelir. Folat ve folik asit, B9 vitamininin farklı iki formudur. Folat besinlerde B9 vitamini doğal olarak bulunur. Folik asit ise sentetik olarak üretilen türevidir.
#Folik AsitMevsim geçişinin yaşandığı bahar aylarında boğaz ağrısından yakınan insan sayısı hayli fazla.Boğaz ağrısı ile tahrişin neden olduğu; yutkunma, yemek yeme ve konuşma güçlüğü yüzünden de yaşam kalitesi oldukça olumsuz etkileniyor. Neyse ki üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle gelişen boğaz ağrısından korunmak çok da zor değil!
#Hamilelikte Boğaz AğrısıHamilelik döneminizde dengeli bir beslenme alışkanlığı edindiğinizde, sıvıyı bol miktarda aldığınızda, doktorunuzun verdiği demir içerikli ilaçları düzenli olarak aldığınızda, normal sınırlar içinde kilo almak,sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek, sağlıklı bir bebek doğurmak ve doğum sonrası formunuzu korumak için beslenmeyle ilgili size düşenleri tümüyle yerine getiriyorsunuz demektir.
#Gıdaların Kalsiyum İçeriğiMide bulantısı bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Pek çok nedene bağlı olarak gelişen mide bulantısı hayatı zorlaştıran bir problemdir. Peki, mide bulantısını ne geçirir? Mide bulantısına ne iyi gelir? Mide bulantısının kesin çözümü var mı? Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer? Bebeklerde mide bulantısını önlemek için neler yapılmalı? Tüm bu soruların yanıtlarını, mide bulantısına kesin çözümü ve konuyla ilgili detaylı bilgileri bu içeriği okuyarak öğrenebilirsiniz.
#Mide Bulantısı“Aksırıyorum, hapşırıyorum, burnum akıyor, gözüm sulanıyor, yorgun, bitkin düştüm ve her yerim ağrıyor. Sanki dayak yemiş gibiyim, canım yataktan çıkmak istemiyor!” Bugünlerde çok sık duyduğumuz cümleler bunlar. Peki neden? Grip ya da nezleye paçasını kaptıranlar çoğaldı da ondan! Tamam, bir grip salgını durumu yok. Millet gripten, nezleden kırılmıyor. Tamam, her kış olduğu gibi yine bu yıl da makul düzeyde bir nezle-grip yoğunlaşması durumu var. Yine de vaziyetin biraz can sıkıcı olduğu kesin. Peki, ne yapacağız? Kötü haber şu: Maalesef yapılabilecek çok fazla bir şey de yok. Anlı şanlı “modern tıp” hâlâ grip ve nezle virüsleriyle adam gibi mücadele edecek etkin bir ilaç geliştiremedi. Bu yılki grip aşılarının etkinliği ise çok tartışmalı. Grip tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlara gelince... Ben onlara da güvenmiyorum. Kısacası süreci doğal, bildik, geleneksel tedbirlerle yönetmekte fayda var. Detaylar için buyurun...
#Osman MüftüoğluHamilelikte mide bulantısı, bu dönemde en çok şikayet edilen konuların başında gelir. Peki, hamilelikte mide bulantısı ne zaman görülür, nasıl geçer? Hamilelikte mide bulantısı ve mide yanmasına neler iyi gelir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoy, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Hamilelikte Mide Bulantısına ÇözümHamilelikte boğaz yanması ve boğaz kuruluğu, özellikle ilk trimesterda yani gebeliğin ilk 3 ayında sık karşılaşılan bir durumdur. Peki, hamilelikte boğaz kuruluğu nasıl geçer? Hamilelikte boğaz yanması ve boğaz kuruluğuna iyi gelen yiyecekler hangileridir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoy, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#HamilelikHamilelik süreci kadınlar için özel bir dönemdir. Hormonların çok aktif olduğu ve duygusallığın en üst seviyede yaşandığı bu dönemde beslenme de oldukça önemlidir. Peki, hamilelik boyunca neyi ne kadar yemeli, nasıl tüketmelisiniz? İşte tüm bu soruların cevabını Dr. Fevzi Özgönül cevaplıyor…
#Hamilelikte Beslenme Listesi