Güncelleme Tarihi:
Boğaz reflüsü, kişinin boğazında yanma, öksürük, ses kısıklığı gibi belirtiler verir. Hamilelerde boğaz reflüsü tedavisinde:
• Sol tarafınıza dönerek yatın.
• Akşam yemeğini mümkün olduğunca erken saatlerde yemeye çalışın; yemek sonrası ile uyku arasında en az 2-3 saatlik bir sürenin olmasına dikkat edin. Az yağlı ve protein bakımından zengin gıdaların yer aldığı bir diyet uygulayın.
• Fazla kilolar karın içi basıncı artırarak reflüye neden olacağından hamilelik döneminizde beslenme ve diyet uzmanından yardım alın.
• Baharatlı yiyecekler, işlenmiş ve tütsülenmiş gıdalar, yanmayı ve reflüyü artırabileceği için bu gıdalardan uzak durun.
• Nane, nane şekeri, çikolatalı, aşırı yağlı ve ağır tatlılı yiyecekleri mümkün olabildiğince az tüketin. Çünkü bu tür yiyecekler yemek borusu ile mide arasındaki kapakçığın basıncını düşürür ve mide boşalmasını geciktirir.
• Domates ve ürünleri, sarımsak, soğan, portakal suyu, kolalı sitrik asitli içecekler ve kahve; özofagusu aside duyarlı olduğu bilinen hastalarda, özofageal duyu reseptörlerini doğrudan uyararak semptomlara neden olabilir.
• Alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durun.
• Karın bölgesini sıkan kıyafetler, korse, kuşak, dar pantolon ve kemer kullanmayın.
• Bazı egzersizler ve kullanmakta olduğunuz bazı ilaçlar reflüyü artırabilir.
• Hamilelikte boğaz kuruluğu sorunu yaşıyorsanız, tuzlu su ile günde birkaç kez düzenli olarak gargara yapabilirsiniz. Ancak tuzlu su yutulmamalıdır. Tuzlu suyun yutulması mide bulantısına neden olabilir. Tuz, hamilelikte boğaz kuruluğunu azaltmaya yardımcı olurken aynı zamanda güçlü anti fungal, anti bakteriyel ve anti viral özellikler içerir.
• Hamilelikte boğaz kuruluğu probleminiz varsa alternatif olarak aloe vera suyu ile de gargara yapabilirsiniz.
• Hamilelikte boğaz kuruluğu ve var olan acıyı azaltmak için bal da en sık kullanılan çözümlerden biridir. Bal, içerisindeki antiseptik özellikler ile boğazdaki bakterilerin ölmesine yardımcı olur. Aynı zamanda öksürük gibi belirtilerin de azalmasını da sağlar. Etkili yatıştırıcı özellikleri vardır. Bal içerdiği doğal enzimler ile tek başına düzenli olarak günde birkaç kaşık tüketildiğinde son derece etkilidir.
• Hamilelikte boğaz kuruluğu sorununuz varsa alternatif olarak, limon suyu ile biraz bal karıştırılarak da tüketilebilir. İçerdiği C vitamini ile limon suyu da anti mikrobiyal özellikler içerir.