Güncelleme Tarihi:
Gerek anne adayları gerekse baba adayı dahil tüm tanıdıklar, ilk günden itibaren anne adayının beslenmesi konusunda aşırı titizlenir. Oysa ki hamileliğin ilk döneminde beslenme konusunda titizlenmek gerekli olmasığını ifade eden uzmanlar, ilk trimestr denilen ilk üç aylık dönemde anne adayının aldığı gıdaların bebek gelişimine katkı sağlamadığını söylediler.
İlk 3 ay folik asit çok önemli
Dünya sağlık örgütü, gebeliğin ilk 3 ayında sadece folik asitin önemli olduğunu açıklamıştı. Folik asit doğum defektlerini önleme açısından son derece önemli. Bu nedenle bu aylarda ek olarak folik asit içeren tabletler kullanılabilir. Folik asiti doğal yollardan almak isteyenlerde B vitamini zengini tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yumurta tüketmelidir.
İkinci trimestr'den sonra portakal tüketmeyin!
Uzmanlar, ilk üç ay geçtikten sonra anne adayının beslenmesine özen göstermesi gerektiğine dikkat çekiyor. Hamileliğin 13. haftası olan ikinci trimestrde kalsiyum zengini süt, yoğurt ve peynirin yanı sıra yenilecek meyve ve sebzelere de dikkat edilmesini isteyen uzmanlar, bu dönemde portakal tüketmemesini, portakal yerine elma ya da armut tüketmesini öneriyor. Uzmanlar, ikinci trimestr döneminde portakal suyundaki fruktozun bebeğe geçmesi durumunda bebeğin kilolu doğmasına sebep olabileceğine, şeker hastalığına yol açabileceğine dair uyarıyor.
Ara öğünü atlamamalı
Uzmanlar ikinci trimestr döneminde olan hamilelere şunları öneriyor: "Günde 2 litre su içmeli, haftada 3 kez balık tüketmeli. Eğer balık tüketimi olmuyorsa Omega3 almalı. Derin su balıkları ve kabuklu deniz ürünleri tüketilmemeli. Aç kalmamalı muhakkak ara öğün yemelidir. Ara öğünde 1 avuç ceviz badem yenebilir. Günde 1 yumurta tüketilmeli. B12 vitamin desteği demirden zengin gıdalar tüketilmeli. Demir, bakır ve çinko alımı da önem taşıyor. Diyetinizin antioksidanlar bakımından zengin olmasına dikkat edin."