-Geçen ay 95. doğum gününü kutlayan ünlü ressam ve akademisyen, hocaların hocası, Anadolu’yu resmederken kullandığı renklere ünlü şairlerin dizeler döktürdüğü Prof. Dr. Turan Erol ile buluştuk…-Hayat hikâyesini dinlerken tıpkı resimlerindeki gibi Anadolu’nun dört bir yanına yolculuk ettik; Milas’tan başlayıp İstanbul’da Bedri Rahmi’nin atölyesine, Diyarbakır’dan bozkırın kalbi Ankara’ya…
#Turan ErolAkademi’deki hocalık yıllarında Türk resmine damga vuran onlarca sanatçı yetiştiren İbrahim Çallı, bugüne kadarki en kapsamlı sergisiyle İzmir’deki Folkart Galeri’de. Hazırlığı beş yıl süren ‘Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası: İbrahim Çallı’, büyük ustanın öncü portre, nü, ölüdoğa ve manzaraları ile ‘Mevleviler’inden bir seçkiyi arşivsel bir yayın eşliğinde izleyiciyle sunuyor.
#İbrahim ÇallıHürriyet Pazar’ın, her biri ses getiren ‘En İyiler’ soruşturmasında sıra geldi ‘En İyi 100 Sanat Eseri’ne... Filmleri, albümleri, romanları, mimari eserleri seçmiştik. Bu kez ülkenin kültürel hafızasına işlenmiş sanat yapıtları göz önünde bulunduruldu ve eleştirmenlerden, sanatçılardan, küratörlerden, koleksiyonerlerden, galeri yöneticilerinden, akademisyenlerden ve resim öğretmenlerinden oluşan, son derece titiz ve saygın bir jüri sayfalarımızda bulacağınız sıralamayı belirledi. Tıpkı önceki soruşturmalarımızda olduğu gibi bu kez de ülkemizin kültürel hayatına ışık tutacak, eğilimleri yansıtacak bir sonuca ulaştığımıza inanıyoruz. Umarız beğenerek okursunuz…
#Türkiye'nin En Önemli 100 Sanat EseriRessam Devrim Erbil’in eski adıyla Sanayi-i Nefise Mektebi Ali’sinde, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde geçen tam 50 yılı bir sergiye dönüştü. Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun, proje koordinatörlüğünü Durdu Bulduklu’nun, yaptığı Devrim Erbil’in ‘Akademi’de 50 Yıl’ sergisinde ‘Doğa Tutkusu’, ‘Anadolu Kasabasında Yaşantı Üzerine Çeşitlemeler’ ile ‘İstanbul Yorumları’ başlıca temalar. Onun büyüleyici ritmik titreşimlerden oluşan özgün anlatım biçimini ve şiirsel dünyasının seçkin örneklerini bu sergide izleyebilirsiniz.
#Sanayi-İ Nefise Mektebi AliÇağdaş Tük resim sanatının öncülerinden olan sanatçı, yaşamının büyük kısmını yurtdışında geçirmiştir. Bundan dolayı Türkiye’de olduğu kadar Avrupa’da da kendi dallarında tanınmış sanatçı ve aydınlarla tanışıp dostluklarını pekiştirme olanakları bulmuştur. Akademik bir eğitim almamasına rağmen birçok konuda kendisini geliştirmiş ve düşüncelerini açıkça söylemekten geri durmamıştır. Siyasi görüşleri dolayısıyla dönemin yönetimleri tarafında soruşturmalara maruz kalarak Anadolu’da sürgün dönemleri yaşamıştır.
Devrim Erbil, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim bölümünden mezun olduktan sonra Halil Dikmen ve Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun atölyelerinde çalıştı. 1959 senesinde arkadaşları ile Soyutçu 7’ler grubunu kuran Erbil, bugün çağdaş Türk resim sanatının önemli üslupçularından biri olarak sayılıyor.