Yeşilçam, uzun yıllar farklı kuşaklardan milyonlarca seyirciye hafızalardan kolay silinmeyecek öyküler anlattı. Bir başkaydı üstelik o öyküler... İnsanlar daha sahici, mekanlar insanlara daha yakın, anlatılan hikayeler kalbe dokunacak türdendi.
#Fatma KaranfilTakvimler 1980'li yılları gösteriyordu. Ve o dönemde Hollywood'da başlayan bir fırtına bütün dünyaya yayılmıştı... Ama bu bilindik fırtınalardan çok farklıydı... Uzun boylu, koyu renk uzun saçlı ve masmavi gözlü gencecik bir yıldızdı bu fırtınaya sebep olan.
#Brooke ShieldsHani derler ya 'hayatı film gibi' diye... Yeşilçam'a damgasını vuran ünlü oyuncunun hayatı da tam öyleydi. Hatta belki hayatının bazı bölümleri en usta senaristin bile hayal gücünün yaratamayacağı gibiydi... İstenmeyen bir bebek olarak dünyaya gözlerini açtı. Hem de penceresi bile olmayan bir mahzende.
#Muhterem NurGösteri dünyasında özellikle de kadın yıldızların en büyük sorunu kilo... Bu konuda üzerlerinde hissettikleri baskı o kadar büyük ve dayanılmaz ki yaşları kaç olursa olsun hep zayıf hatta daha zayıf olmaya çabalıyorlar. Bu uğurda sağlıklarını yitirmeyi bile göze aldıkları oluyor.
#Sharon OsbourneBüyük olasılıkla biliyorsunuzdur... Bir zamanlar yani daha TV günlük hayatın içinde bu kadar yer almamışken sinema vardı. Milyonlarca kişi karanlık salonlarda toplanır büyük perdeye gözlerini diker ve orada anlatılan öyküleri izlerdi.
#Belgin DorukEski Yeşilçam filmlerini hatırlar mısınız? Daha görüntülerin siyah beyaz olduğu, kadınların incecik topuklu ayakkabıları üzerinde Arnavut kaldırımı döşeli İstanbul sokaklarında gezdiği... İncecik bıyıklı ve takım elbiseli genç erkeklerin sevgililerine "Ne oldu sana kuzum?" diye kibarca sorduğu filmleri...
#YeşilçamSaffat suresi, En‘âm sûresinden sonra, Lokman sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Saffat suresini okumak isteyen Müslümanlar, Türkçe ve Arapça anlamını da öğrenmek istiyorlar. Sure tüm kaynaklarda aynı isimle anılmaktadır. 1. âyette geçen ve “sıra sıra dizilenler, saf tutanlar” anlamına gelen bu kelime, ağırlıklı yoruma göre melekleri ifade etmektedir. İşte Saffat suresinin tefsiri, meali ve okunuşu…
#SaffatBirkaç nesildir, 'yakışıklı erkek' denince akıllara Hollywood'un, daha yerel bakarsak Yeşilçam'ın ve televizyonun yıldızları gelirdi. Bugünün gençleri ise Koreli pop grubu BTS'in üyeleri Jungkook ile V arasında kararsızlık yaşıyor. Yeni çağın değişen erkek güzelliği algısına biraz daha yakından baktık...
#Yakışıklı ErkekDünya Güneş çevresindeki yaklaşık 1 milyar km’lik bir turunu daha tamamlamak üzere. Elbette hareket eden sadece Dünya değildi. Güneş de galaksi merkezi etrafında 1 yılda yaklaşık 6 milyar km yol aldı. Ay Dünya etrafında nerdeyse 12 tur tamamladı. Birkaç gün sonra 2017 yılına elveda deyip yeni yılı karşılayacağız. 2018 yılında Dünya taze bir tura daha başlayacak. Peki 2017 yılında Dünya’da uzay bilimlerinde ne tür gelişmeler oldu? Bu yazıda 2017 yılında gerçekleşen önemli olduğunu düşündüğüm birkaç uzay olayının listesini bulacaksınız.
#UzayAlıştığımızdan farklı bir oyuncu portresi onunki... Annesi eski edebiyat öğretmeni bir hippi, babası bir maceraperest... 15 yaşında ilk şiir kitabını çıkardı. Duyduğunu ezberleme yeteneğiyle İngilizceyi kısa sürede çözdü. Şimdi İspanyolca öğreniyor. Bir yandan denemeler yazıyor. Sylvia Plath’i kendine örnek alıyor. İki sene önce Türkiye güzellik yarışmasında ikincilik tacını giyen Dilan Çiçek Deniz, bu sene ‘Bodrum Masalı’yla ekranın parlayan yıldızı oldu. Şevval Sam ve Timuçin Esen’le başrolü paylaşan oyuncuyla Bodrum’da buluştuk.
#Dilan Çiçek DenizBaltık Denizi kıyısındaki Gdansk, Polonya’nın cıvıl cıvıl kentlerinden biri. Üstelik, Gdynia gibi büyük bir liman ve Sopot gibi yaz eğlencelerinin akıp gittiği plaj kentiyle ışıltılı bir üçlü oluşturuyor. Şehir Avrupa Futbol Şampiyonası’nda bu haftadan itibaren çeyrek final dahil dört önemli maça ev sahipliği yapacak. Temmuz ve ağustosta ise 10 uluslararası festivale.
Kent merkezinde, Moskova Irmağı’na bakan geniş alanın ortasında eski tarz yapılmış yeni bir kilise var. İçi pırıl pırıl mermer, tavanda freskler duvarlarda ikonalar rengârenk. Haç çıkarıp Kurtarıcı İsa’ya mum yakanlar bir hayli kalabalık. Kilisenin adı da “Kurtarıcı İsa” zaten, benzerlerinden farkı, hem yeni olması hem de Engels’in nasılsa hâlâ kaldırılmamış devasa heykeline meydan okur gibi yukardan bakması. Doğanın Diyalektiği’nin yazarından bir tür öcalış mı bu, yoksa yöneticilerin Marksizmden değilse bile materyalizmden hâlâ tümüyle vazgeçmediklerinin bir göstergesi mi?
Mısır’ın kuzey batısında, Libya sınırı boyunca uzanan çöller hiç beklenmedik sürprizlerle dolu: 85 yıl önce şiddetli yağmurda evleri eriyen bir hayalet şehir, 2500 yıl önce çöldeki kum fırtınasında yok olan Pers ordusunun mumyalanmış askerleri, vahalar, Büyük İskender’in firavunluğunu ilan ettiği Siwa, en ünlü kahinlerin bulunduğu ıssız tapınak... Geçen ay Türkiye’den bir grup gezgin turistik rotalardan uzak bu çöllerde keşfe çıktı. Her durakta şaşırtıcı kalıntılarla karşılaştı.