Güncelleme Tarihi:
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun çağırısına katılan 190 kişilik İzmir heyetinin Diyarbakır gezisi anlamlı ve coşkulu bir şekilde sona erdi. Dicle Nehri’nin kıyısındaki Erdebil Köşkü'nde gerçekleştirilen akşam yemeğinde yeniden bir araya gelen Başkan Aziz Kocaoğlu ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kardeşlik halayı çekti. Halaya iki başkanı AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Yusuf Kenan Çakar kaldırdı.
Başkan Kocaoğlu, konuşmasında, “Umuyorum ve diliyorum ki, bugün yaşadığımız süreç, ülkemizin barışına, kardeşliğine, dostluğuna, İzmirli ve Diyarbakırlı hemşerilerimizin birbirlerinin, gelenek ve göreneklerini tanımasına, dostluklarının pekişmesine katkıda bulunur. Doğudan batıya, batıdan doğuya, kuzeyden güneye, güneyden kuzeye herkes katılır ve hep birlikte, ülkemizin huzuru için, barış için, kardeşlik için, dostluk için bir köprü atmış oluruz. Ev sahibi Diyarbakırlılara ve bu gezide beni yalnız bırakmayarak İzmir’den katılan tüm hemşehrilerime sonsuz teşekkür ediyorum” dedi
İzmir heyetinin yaptığı ziyaretin Diyarbakırlıların yüreğinde iz bıraktığını belirten Baydemir ise kurulan dostluk köprüsünün kalıcı olmasını istedi. Baydemir, “Ayın şavkı, yıldızlar, 10 Gözlü Köprü ve Dicle nehri şahittir ki, sayın Başkanım ve saygıdeğer delegasyon, bugün Diyarbakır’da bir iz bıraktınız. Ama o iz sadece Diyarbakır’ın burçlarında, sokaklarında değil. Diyarbakırlıların yüreğinde iz bıraktınız. Umuyorum ve diliyorum ki, Diyarbakırlı kardeşlerimiz de İzmir’den gelenlerin yüreğinde bir iz bırakmış olsun. Umuyorum ve diliyorum ki, yüreklerimiz bundan böyle daha da ortak çarpacak. Diyarbakır ile İzmir arasındaki köprü, bana göre 10 Gözlü Köprü’den daha sağlamdır. Diyarbakır ile İzmir arasındaki köprü, bana göre, 10 köprüden daha değerlidir. Çünkü bu köprünün adı, ‘barış, kardeşlik, eşitlik ve birlikte yaşam’ köprüsüdür. Emin olun ki, İzmir en iyi Diyarbakır’ı anlar ve Diyarbakır da İzmir'i anlar. İşte birbirini anlayanlar bugün burada buluştular, kucaklaştılar. Bu kucaklaşmanın daim olmasını diliyorum” dedi.
Kocaoğlu, Diyarbakır ziyareti sırasında katıldığı televizyan canlı yayınında yaptığı konuşmada barış ve kardeşlik mesajları verdi. Kocaoğlu “Biz burada karınca kararınca, çam sakızı çoban armağanı; ülkemizin barışı için, ülkemizin geleceği için bir katkıda bulunmak istiyoruz. Bu ziyaret kararını aklıma ve yüreğime inanarak verdim. Bizim işimiz, genel merkezlerin işine müdahale etmek değil. Bir yerel yönetim olarak zaten öyle bir hakkımız, haddimiz de yok. Yerel yönetim olarak biz kentlerimizi birleştirebilir miyiz, kaynaştırabilir miyiz; kültür sanatımızı, örf, adet törelerimizi birbirimize sunabilir miyiz? Ekonomik olarak işbirliği yaparak kentlerimizi kalkındırabilir miyiz, büyütebilir miyiz, zenginleştirebilir miyiz? Buna bakıyoruz. Ülkemize barış geldiğinde, bu kadar büyük potansiyeli olan bir ülkenin sıçrama yapacağına inanıyorum. Bütün insanlarımızın iş ve aş bulacağına inanıyorum. 81 ilimizin kalkınacağına inanıyorum. Ve bunun için inanarak buradayım”
dedi.
“İZMİR'İN DİYARBAKIR ADIMI CHP GENEL MERKEZİNİ CESARETLENDİRİR”
Ziyaretle ilgili en çarpıcı siyasi değerlendirme, “CHP tabanının yüzde 65'i barış sürecini destekliyor” sözleri gündem yarattıktan sonra, CHP içinde ulusalcı ve yenilikçi kanat arasındaki gerginlik sonucu Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden PM Üyesi Gülseren Onanç'tan geldi. Gülseren Onanç “Diyarbakır ve İzmir buluşmasında barışın resmi çekildi. Hayal edilen barışın gerçek resmini gördük. İki başkanın kolkola girdiği, köprülerin kurulduğu barışın ilk hissiyatını yaşatan güzel bir buluşmaydı. İyi ki böyle buluşmalar var. Bundan sonra Türkiye'de neler göreceğizi, nasıl kucaklaşmalar göreceğimizi anladık. Burayı kendi kafasında farklı gören kitleler umurım buraya gelirler. Diyarbakır İzmir'le, İzmir Diyarbakır'la buluştuğu zaman tamamen gönüllerde kalplerde iz bırakıldığı zaman ülkede gerçek barışı sağlayabileceğiz” diye konuştu.
Onanç, İzmir'in bu girişiminin parti politikalarına etkisi olacağını söyledi. Bu buluşmanın ve mesajların Genel Merkezi daha cesatlendiriceğini umut ettiğini belirten Onanç, “Bu ziyaretin barışa destek yolundaki parti söylemlerine de önemli katkısı olacaktır. Dışarıdan algı sanki CHP'nin tümünün bu süreçte ayağını sürüdüğü yönünde ama, öyle olmadığı görüldü. Belediye başkanlarımız, ilçe örgütlerimiz buraya geldi. Yani buradaki buluşmalardan çok umutlu ayrıldılar. CHP'nin barışa dönük yüzünü gördünüz. Tüm toplumun da görmesi açısından anlamlı oldu” dedi.
Barışın CHP içerisinde sahiplenilmesi ve bunun bir politika olması yönündeki her türlü adımda yer alacağını belirten Onanç, inisiyatif almasa bile destek vereceğini, içinde olacağını belirtti. Her yerde bunu anlatacağını dile getiren Onanç “Belediyler üzerinden bu tip köprü kurmak daha doğru olabilir. Biz genel politikadan baktığımız için bu açıdan bakmamışız. Bu insani ve birbirine dokunan bir şey. Genel Merkez bu konuda herhangi bir engel olmaz. Belediyeler, her ne kadar Genel Merkez'e daha bağlı olsalar bile örgütler inisiyatif alabilir. Aşağıdan yukarıya gelmiş olması yukarıyı da cesaretlendiriyor. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da, ben inanıyorum ki kalbi ve geçmişten gelen birikimiyle aslında barış yönündedir. Sadece tam ifade edilemiyor. Bu açıdan onu cesaretlendirecektir” dedi.
İzmir'in Diyarbakır ziyaretiyle ilgili diğer değerlendirmeler ise şöyle:
AK PARTİ'Lİ ÇAKAR: “YEREL YÖNETİMLER KATKI KOYMALI”
Ak Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ak Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, “Ziyaret çok olumluydu. Diyarbakır halkının barış sürecinden umutlu olduğunu gördüm. Tabii Aziz Bey'in partisinin genel politikadaki tavrına rağmen Diyarbakır ziyaretinde bu kararlılığı göstermiş olmasını da takdirle karşılıyorum. Bu barış ortamı sadece hükümetlerin yapacağı gayretlerle sonuçlanmaz. Yerel yönetimlerinde muhakkak bu sürece katkı koyması gerekir” dedi.
SINDIR: “BİRBİRİMİZİ TANIMAK İÇİN ÖNEMLİ ADIM”
CHP'Lİ Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, ziyareti sürecin bir unsuru olarak görmediğini söyledi. Sındır “ Başkan Kocaoğlu'nun davetiyle sevinç ve coşkuyla ülkenin önemli bir ili olan Diyarbakır halkıyla buluşmak, sevgi dosluk kardeşlik içinde biraraya gelmek için gittik. Ben yüzyüze, yürek yüreğe dokunarak sohbet etmenin kalıcı bir barışa katkısının olacağını düşünerek geldim. Gezinin bu amaca gerçekten ulaştığını düşünüyorum. Kültürel etkinlikler de dahil kardeşlik duygusunu yücelten faalilyet olarak tecrübe ettik. Ancak ben barış yada çözüm süreci altındaki sürecin doğru olmadığını düşünüyorum. Bizim insanlarımız arasında bir savaş yok ki barış tesis edelim. Birbirimizi tanımamazlık var. Birbirini daha iyi tanımak anlamında önemli bir adım oldu. Bu açıdan önemsiyorum. Ama bunu siyasi mesele haline getilemesi ve üzerinden siyasal rant sağlanmasını yöre insanına da İzmir'e de haksızlık olduğunu düşünüyorum. İzmir madem barışı demekrasiyi içselleştiren kentsek diğer kentlerle de paylaşarak yaygınlaştırmak gerekir” dedi.
ÇOLAKOĞLU: “KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZİ GÖZARDI EDİP GELDİK”
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Kalkınma Kurulu Başkanı işadamı Kemal Çolakoğlu: “Biz buraya bir ümidin bir parçası olarak geldik. 12 saatlik bir ziyarette bir mucize beklemiyoruz. Ama ülkeye gelmiş olan bir barış ümidi var. O ümidin de yanında olabilmek için, ön şartlarımızı, kırmızı çizgilerimizi göz ardı edip buraya geldik. Öncelikle buradaki insanları tanımak, onların bizi tanımasını sağlamak, bir de barış süreci eğer kalıcı olursa burada neler yapılabilir, buradaki insanlarla bizim orada neler yapılabilir onu tespite geldik. Çok güzel karşılandık. İnsan ilişkilerinde çok hoş, birbirimizi anlayabileceğimiz bir düzen yakaladığımızı düşünüyorum. Bir ülke politikasıdır ama, ilklerin şehri İzmir olarak, yine bir ilke imza atarak böylesine anlamlı bir ziyaret yaptık. İşin içerisinde tuzumuz olur ümidi ile barış sürecinin içerisinde diye umudu taşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni kutluyorum. Önemli bir organizasyon yapmıştır. Dolayısı ile umarım bu süreç olumlu bittiği zaman biz de çorbada tuzumuz varın keyfini çıkarırız” dedi.
ÇALKAYA: “AÇILIM ONCESİ ALINMIŞ KARAR”
CHP'li Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Diyarbakır gezisi kararının Hükümet'in açılım süreci öncesi alınmış bir karar olduğunu söyledi. Çalkaya “İki kentin kültür alışverişiyle birbirine yakınlaşması hedeflenmiş. Mükemmel. Ancak bugüne denk geldi. Herkes barış süreci açısından bakıyor. Ama ben farklı bakıyorum. Bu ülkeden dış güçler elini çekse, pek çok sorunun yaşanmayacağını biliyorum” dedi.
MUTLU: “SURECI DESTEKLİYORUM”
İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, “Ben bu süreci teşkilatımın başkanı olarak canı gönülden destekliyorum. Bize de bir görev düşerse bunu yerine getirmek isterim. Buraya gelmemin bir sebebi de bu barış sürecine verdiğim destek ve buradan esnaf teşkilatının temsilcisi olarak, bir vatandaş olarak beraber mutlu yaşamanın çabası üzerine çalışmaktır. Bu açılım sürecine son derece olumlu bakıyorum ve sonuna kadar destekliyorum” dedi.
KERTİŞ: “SÖYLEM-EYLEM FARKLILIĞI OLMAMALI”
Ak Parti'li Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, “Aziz Başkan sağ olsun Diyarbakır'a gitti. Ama niyet ve eylemin farklı olmaması lazım. Söylemle eylem farklılığı olursa Genel Başkanları gibi, sadece bir seçim yatırımı ve şov olur İzmir için. Ben de burada ona bakıyorum, gözlemliyorum, izliyorum. Ege yöresinin türkülerinin burada söylenmesi ve dostlukla karşılanması bu ortam çok güzel bir şey. Paylaşamadığımız nedir ki? Türkiye'nin güzel bir coğrafyasındayız, güzel insanlarla birlikteyiz. Umarım bu sürece katkı koyarız” dedi.
SOLAK: “DAHA AÇIK OLUNMALI”
CHP'li Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, “Tabii ki hiç kimse bu ülkedeki insanların birbiri ile kavga etmesini istemiyor. Çözümde de en önemli şey. Neyin çözüldüğünün, neyin çözümünün yapıldığının herkesçe bilinmeli. Bu ülkenin ve milletin tamamen kaderinin belirlendiği bu süreçte daha açık olunması gerektiğini düşünüyorum. Şu andaki süreci de çok olumlu bir süreç olarak görüyoruz. Ama biz insanların, belediyelerin, toplumların birbirleri ile konuşmasını ve birlikteliklerini tüm siyasi kavgalarının üzerinde görüyorum. O açıdan bu gezinin çok olumlu bir gezi olduğunu düşünüyorum. Bu gezi İzmir halkı ile Diyarbakır halkının kaynaşması için bir araç oldu” dedi.
ÇOLAK: “UMARIM İZMİR'İN DESTEĞİ ARTAR”
MÜSİAD İzmir Şubesi Başkanı Abdurrahman Çolak, “İzmir'den Diyarbakır'a Büyükşehir Belediye Başkanı önderliğinde yapılan bu ziyaretin organizasyonu çok faydalı oldu. Belediye başkanımızın partisi bu süreçte her ne kadar sürece destek olmadığını iletmiş olsa da, bu süreçte Büyükşehir Belediye Başkanımızdan bir tavır bekliyorduk. Böyle bir öncülük yapması çok olumlu bir tavır oldu. Hem İzmir'in sürece desteği, hem de Diyarbakır'ın desteğinin artacağına inancımız var. Burada da çok iyi karşılandık. Diyarbakır'da da gördüğümüz kadarı ile çözüm süreci olumlu çok yüksek bir desteğin olduğu, insanların dilinden, görüşlerinden de anlaşılıyor. Umarız İzmir'de de bu sürece olan destek artarak devam eder” dedi.
KÜRÜM: “BİRLİKTE HALAY ÇEKTİK”
CHP'li Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm: “Bu gezi bence çok olumlu bir gezi. Gezdiğim, gördüğüm ve halkla birlikte olduğum yerlerde insanların huzur bulduğunu görüyorum. Barışı Türkiye'de her insan ister. Yurtta barış, dünyada barış bizim Ata'mızın sloganıdır. Biz bundan 30 yıl öncesine kadar, bu topraklarda doğup büyüyen bir insan olarak böyle şeye, böyle bir terörist harekete hazır değildik. Biz kız aldık, et tırnak olduk. Dolayısı ile ve bugüne kadar da çok bedel ödedik. Her iki taraf da çok bedel ödedi. Bence bunu samimiyetle çözmek lazım. Bizim partimiz de, Genel Başkanımız da barış istiyor. Barışın bundan sonra bedeli nedir, onu da görmek istiyor. Türk toplumu da görmek istiyor. Bu süreci bir takım şeylere kurban etmemek lazım. Hep birlikte hem halayı çektik, hem Kürtçe oynadık, hem Türkçe oynadık. Barışın dışında ya da barışa karşı insanlar değiliz. Partimiz değil, biz de değiliz. Dilerim ki, hep beraber ülke olarak bu barışı sağlarız” dedi.
ÇİFTÇİ: “HÜKÜMET'İN AÇILIM SÜRECİ İLE KARIŞTIRMAYIN”
TMMOB Dönem Sözcüsü Ferdan Çiftçi, “Doğru bir iş yapılmıştır. Ama, bunu Hükümet'in açılım süreci ile karıştırmamak gerekiyor. Süreç genel bir söylemdir. Yerel siyasetçileri girişim önemli. Diyaloğun artması ülkedeki kardeşlik kültürüne katkı koyacaktır. Olumlu bir başlangıç oldu. Nezaket ziyareti oldu. İleride bu süreç karşılıklı kültürel sosyal, iş ilişkileriyle gelişecek” dedi.
PEKDAŞ: “HUKUKSUZLUĞUN ÖNÜNE GEÇİLİR”
İzmir Barosu Başkanı Avukat Sema Pekdaş: “Olumlu bir gezi oldu, biz Türkiye olarak Anadolu toprakları bir köprü görevine gören ve medeniyetelerin beşiği olan topraklar. Bu topraklar üzerinde yaşıyoruz ve bu toprakların yarattığı medeniyetleri koruyup gelecek kuşaklara devretme borcuyla karşı karşıyayız. Dolayısıya bu borç bizde kardeşliği dayanışmayı mutlak hale getirmeyi zorunlu kılıyor. Bu nedenle hem bizi zenginleştiren, kültür çeşitliliği, bizi geliştiren farklı duyguları, kimlikleri bir kazanım olarak değerlendirmeli ve kardeşliği yüceltmeliyiz. Buna hizmet eden bir gezi. Dayanışmayı, kardeşliği, barışı ve insanların birbirini tanımasını sağlayacaktır. Diyaloğun olduğu yerde hukuksuzluğun da önüne geçilir. Konuştuğunuz zaman sorunları çözersiniz. Konuşma ortamının, demokrasinin, diyaloğun arttırılmasına yardımcı olacaktır, Bu geziyi olumlu buluyorum” dedi.
KAYA: “HASSASİYETLERE SAYGILI OLUNMALI”
Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Seda Kaya: “Sıcak karşılandık. İyi ağırlandık. Barış herkesin istiğidir. Savaştan kimsenin çıkarı olmaz. Bizim tüm amacımız da bu anlamda destek vermekti. Buradaki en hassas nokta iki tarafın da bazı konulardaki hassasiyetlerine dikkat ederek herkesin görüşüne saygılı olunması gerekiyor” dedi.
BATUR: “YEREL YÖNETİMLER ÖNCÜ OLMALI”
CHP'li Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur: “Barışı isteyenlerin bir arada olduğu ziyaret oldu, yerel yönetimlerin bu işte öncü olması önemli. Şu anda Türkiye'de herkes barış istiyor. Barışın koşullarını doğru tespit etmek ve buna göre yol almak gerekiyor. Diyarbakır ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanları ve sivil inisiyatifin burada kaynaştığını gördük. Bu yol güzel bir yola doğru gidiyor. Yerel yönetimlerin bir nebze katkısı olursa iyi olacak” dedi.
SERTEL: “DEVAMINI ANKARA GETİRMELİ”
Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel: “İnsanların birbirleriyle görüşmesi, tanışması kadar güzel bir şey yok. Bu birinci doğru. İkincisi eğer sorun varsa taraflar oturup kendi aralarında konuşup çözmeleridir. Ama Türkiye'de bazı şüphelerin olduğu bir gerçek. Bu ülkeye ABD'nin müdehale ettiği, ABD emperyalizminin olayları şekillendirdiği şüphesi var. Öncelikle Türkiye'de yaşayann insanların bu konuda kafalarının aydınlanması lazım. Burada yaşayan insanların da görmesi lazım ki ‘biz bir arada, bölünmez bütün içinde aynı bayrak altında millet kavramı içinde yaşamak istiyoruz' demeleri gerekiyor. Bu ideali. Yoksa parçalanması kolay. Yugoslayva parçalandı. Öte yandan Almanya ise birleşti. İzmir kafilesinin Diyarbakır ziyareti doğrudur. İzmir'i simge olarak görüyorum. Diyarbakır'ıda simge olarak görüyorum. Çözüm olarak iki kentin buluşması tarihsel anlamda doğrudur. Ama bunun devamının gelmesi lazım. Devamını getirecek olan buradaki insanlar değil, Ankara'da Meclistekilerdir. Siyaseti şekillendirecek olanlardır”.
YORGANCILAR: “KIRMIZI ÇİZGİLER ÇERÇESİNDE DESTEĞE HAZIRIZ“
EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, “Bizim sürekli dile getirdiğimiz Türkiye'nin bazı kırmızı çizgileri var. O kırmızı çizgiler çerçevesinde her türlü desteği vermeye hazırız. Bizim tek isteğimiz kan dökülmesinin bitmesi. Türkiye'nin sınırları ve bayrağı bellidir. Eğitim dili Türkçe olan, tek devlet, tek millet düşüncesi ile her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
AKGERMAN : “ TAŞ KOYMAK YERİNE SABRETMELİLER”
Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman: “Çok sıcak bir kaynaşma oldu. Köşeli beyanatlardan kaçınıldı. Sürece kesinlikle olumlu katkısı olacağını düşünüyorum. Sürecin tek problemi iletişimin doğru yönetilememesidir. Süreci tam olarak algılamayanlar biraz daha aydınlanırsa destek vermeyen kalmayacaktır. Destek vermeyenler taş koymak yerine biraz daha sabretmelidir. Bunca yıldır başka bir alternatif metot işe yaramadı” dedi.
KARABAĞ: “OTOBÜS KALKMIŞ NEREYE GİTTİĞİ BELLİ DEĞİL”
CHP'li Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ “ Süreç tanımına karşıyım. Buraya gelişimiz süreçle alakalı değil. Ben şahsen öyle gelmedim. Sürecin ne olduğunu bilen yok. Bi yerden otobüs kalkmış, nereye gittiği belli değil. ‘Sen de gel bin' denmesi saçma sapan bir iş. Tamamen Diyarbakır'ı görmek ve havayı koklamak için geldim. Gelişimizin, ne kadar katkı koyacağını da anlamış değilim. Çünkü süreci bilmiyoruz. Başkan Kocaoğlu neden yaptı bilmiyorum. Valilik ziyaretinde vardım ama belediye ziyaretine gelmedim” dedi.