Gut hastalığının yeme ve içme alışkanlıklarına bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülüyor. Ayrıca gut olan hastaların çoğunluğunda kalp hastalığı, hipertansiyon, obezite ve böbrek sorunları da olabilir. Peki gut hastalığı nedir, neden olur? Gut hastalığında tedavi ve tüketilmemesi gereken besinler...
#Gut HastalığıGut hastalığı, eklemlerde ağrı, şişlik ve hassasiyete yol açan bir rahatsızlık. En çok bacak eklemlerinin etkilendiğin durumu, yeme ve içme alışkanlıklarının tetiklediği düşünülmektedir. Peki gut hastalığı belirtileri nelerdir ve neden olur? Gut hastaları ne yemeli ve ne yememeli? Gut İşte konuyla ilgili detaylar...
#Gut Hastalığı BelirtileriOrtaçağda aşırı beslenme ve alkolle ilişkisinden dolayı ‘Kralları hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, yarattığı şikayetlerle yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Peki gut hastalığının belirtileri ve tedavisi nedir? Gut diyeti nasıl olmalıdır? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık ve Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tüm merak edilenleri açıkladı.
#Gut Hastalığı NedirViktorya Dönemi'nde sıkça görülen ölümcül hastalıkların geri dönüşü son yıllarda şaşkınlık yaratıyor. Özellikle ‘Kralların hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, İngiltere’de korkutucu düzeyde artıyor. Paylaşılan verilere göre 2023'te kaydedilen vakalarda yüzde 960’lık bir artış yaşandı. Peki gut hastalığı neden bir anda artmaya başladı? Ülkemizde de görülüyor mu? Uzm. Dr. Zühre Sarı ile mercek altına aldık.
#SağlıkGut hastalığına iyi gelen yiyecekler, arasında kabak, salatalık, kiraz ve çilek gibi içeriğinde bol su barındıranlar önceliklidir. Eklemlerde şişlik, ağrı, hassasiyet ve şiddetli ağrılara neden olan iltihaplanmadır. Karakteristik olarak ayak başparmağında beliren ağrı işaretidir. Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler nelerdir? Gut hastalığına iyi gelen sebzeler, meyveler ve bitkiler hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#GutErkeklerde, kadınlara oranla daha sık karşılaşılan böbrek taşlarının nedeninin genelde sıvı alımı azlığı ve metabolik bozukluklardan kaynaklandığını belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tolga Gülpınar, hastalığın risk faktörleri arasında coğrafi şartların, yanlış beslenmenin ve obezitenin etkili olduğunu söyledi. Gülpınar, “Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde hastalığın görülme oranı daha yüksektir” dedi.
#Böbrek TaşıRomatoloji Uzmanı Doç. Dr. Meryem Can, Türk kahvesinin gut hastalığından koruduğunu söyleyerek, “Obezite, alkol, aşırı kola ve portakal suyu tüketimi, et çeşitleri gut hastalığı riskini artırır. Hastalıktan korunmak için günde 2 veya 3 fincan Türk kahvesi için, ceviz, kaju, keten tohumu, fındık ve badem tüketin” tavsiyesinde bulundu.
#Gut HastalığıRomatoloji Uzmanı Doç. Dr. Meryem Can, Türk kahvesinin gut hastalığından koruduğunu söyleyerek, “Obezite, alkol, aşırı kola ve portakal suyu tüketimi, et çeşitleri gut hastalığı riskini artırır. Hastalıktan korunmak için günde 2 veya 3 fincan Türk kahvesi için, ceviz, kaju, keten tohumu, fındık ve badem tüketin” tavsiyesinde bulundu.
#Türk Kahvesinin FaydalarıErkeklerde kadınlara oranlara daha fazla görülen gut hastalığı genellikle ateş, kızarıklık, şişlik ile kendisini belli ediyor. Halk arasından 'Padişah Hastalığı' olarak da bilinen gut rahatsızlığının nedenleri arasında eklemde biriken ürat kristalleri gösteriliyor. Peki, tedavi edilmediği takdirde, daha ciddi hastalıklara neden olan ve kişinin günlük yaşam kalitesini düşüren gut hastalığı nedir ve nasıl anlaşılır? İşte, gut hastalığı ile ilgili bilgiler.
#Gut Hastalığı Nedir?Ekrem ağrıları ile kendisini gösteren 'Gut hastalığı nedir?' sorusu, vatandaşların merak ettiği konulardan biri olmaya devam ediyor. Ateş, kızarıklık, şişlik ile ortaya çıkan gut hastalığının ne gibi etkilere sahip olduğu internette araştırılıyor Peki, halk arasında 'Padişah Hastalığı' olarak da bilinen gut hastalığı nedir ve nasıl anlaşılır?
#Gut HastalığıGut hastalığı, toplumda genellikle 'zengin' ya da 'kral' hastalığı olarak biliniyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, yaşam kalitesini bir hayli olumsuz etkileyen gut hastalığını anlattı. Gut hastalığı nedir? Gut hastalığının tedavisi var mıdır?
#Gut Hastalığı Neden OlurGut hastalığı; Ortaçağda aşırı beslenme ve alkolle ilişkisi fark edilince “Kralların hastalığı” olarak ifade edilmiştir. Yarattığı şikayetlerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen gut hastalığını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık anlatıyor.
#GutRomatizma hareket sistemini yani kemik, kas ve eklemleri tutan bir hastalık grubu. Romatizma her yaşta görülebilen, ağrıyla seyreden bir hastalık. Eklemlerde ağrı, şişlik ve sıcaklık belirtileri gösteren romatizma, tedavi edilmediği taktirde ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.
Eğer orta yaşlardaysanız, geleceğiniz sadece bel çevrenizin genişliğine ve kilonuza bağlı değildir. Hep var olan müphem sırt ve bel ağrılarından, hafif bir yemek sonrası oluşan rahatsız edici şişkinlikten yakınıyorsanız, özellikle 60- 65 yaş ve üzerinde iseniz ‘‘AAA tehlikesi’’ sizin için de söz konusu olabilir.