Güncelleme Tarihi:
Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler bol su içerenlerdir. Bunlara örnek olarak, çilek, kiraz, kabak, salatalık ve yaban mersini verilebilmektedir. İçeriğinde su oranı yüksek besinler kanda bulunan ürik asidi dengelemektedir. Ayrıca gut hastalığıyla mücadele edenler katı yağlardan uzak durmalı, zeytinyağı ve fındık yağı kullanmalıdır.
Gut Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Gut hastalığı eklemleri tutan bir iltihaplanmadır. Isı yükselmesi, ağrı, şişlik ve kızarıklık olarak kendini göstermektedir. En belirgin özelliği ise ayak başparmağı eklem ağrılarıdır. Gut hastalığına iyi gelecek yiyecekler yaban mersini, çilek, kiraz, kabak ve salatalık gibi su oranı yüksek besinlerdir. Türk kahvesi, kaju, ceviz ve keten tohumunun da gut hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Son yıllarda yanlış beslenme ve çeşitli nedenlere bağlı olarak gut hastalığı artış göstermektedir. Hastanelerin Romataloji bölümünde tedavi edilen gut hastalığı da erken tedavi gerektirmektedir. Ürik asit düzeyinin kontrol altına alınması, kan basıncının düşürülmesi gut hastalarında atakları baskılayabilmektedir. Gut hastalığı olan kişilerin alkolden, proteinden uzak durması gerekmektedir.
Gut Hastalığına İyi Gelen Sebzeler Meyveler Ve Bitkiler
Gut hastalığına iyi gelecek yiyecekler bol su barındıran sebze ve meyvelerdir. Çilek, kiraz, salatalık, kabak ve yaban mersini örnekleri verilebilmektedir. Diyet gut hastalığının en önemli adımıdır. Kronik böbrek hastalıkları, uzun açlıklar, obezite alkol tüketimi gut hastalığını artırmaktadır. Yine mısır şurubu içeren yiyeceklerle ilaçların da gut hastalığını artırdığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Gut hastalığında belirleyici unsurlardan en önemlisi ürik asit düzeyidir.
Yükselen ürik asit düşürülmez ise gut hastalığını tetiklemektedir. Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler konusunda yapılan araştırmalara göre, C vitamininden zengin besinler önerilmektedir. Atak dönemlerinde bol sıvı alınmalı, günde 8- 16 bardak sıvı alınmasına özen gösterilmelidir. Türk kahvesinin gut hastalığına olumlu katkı sağladığı ve 2-3 fincan içilebileceği önerilmektedir. Kan basıncı yüksek kişilerde aspirin ve idrar söktürücü tansiyon ilaçları kullanımı da gut hastalığını artırmaktadır. Zorunlu hallerde aspirin kesilmemelidir. Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler, mısır, çerezler, hububat ürünleri, ceviz kaju, keten tohumu badem güvenle tüketilebilir. Bu besinlerin ürik asit düzeyini düşürücü etkileri bilinmektedir. Meyveler, süt ve süt ürünleri de tüketilebilir. Süt, protein zengini bir besin olmasına rağmen ürik asit düşürücü özelliğe sahiptir.
Gut Hastalarının Uzak Durması Gerekenler
Gut hastalığı bir tür eklem iltihabıdır. Şişlik kızarıklık ve şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Gut hastalarının beslenme düzenine özen göstererek hastalığın etkisini baskılayabileceği bilinmektedir. Bu durumda kaçınması gereken gıda ürünleri, Başta sakatatlar ve şarküteri ürünleridir. Kırmızı-beyaz et, kaz, bıldırcın, ördek, balık ve kalamardan uzak durulmalıdır.
Karides, kalamar, balık gibi deniz ürünleri ve şarküteri ürünleri hastalığı olumsuz etkilemektedir. Kuyruk yağı, katı yağların tamamından uzak durulması gerekmektedir. Bakliyatlar, nohut, mercimek, kuru fasulye, mantar ve boza da aynı listede yer almaktadır. Mayalı gıdalar, kaymak, mayonez, krema ve çikolata gibi kızartmalardan da uzak durulması gerekmektedir. Vakit kaybetmeden gut hastalığının tedavi edilmesi gerekmektedir. Gereken tedavisi yapılamayan gut hastalığı pek çok başka sorunu da getirmektedir. Kronik eklem hasarları en bilinen ilerleyen gut hastalığı sorunları arasındadır.