Panik atak için kedi otu karaciğer için deve dikeni
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Birçok hastalığın tedavi edilmesinde şifa verici olarak bilinen bitkiler, hayvanlara da hayat veriyor. Avrupa ülkelerindeki veteriner hekimlerin hayvanların tedavisinde sıkça başvurdukları bu yöntem, Türkiye'de yeni yeni yaygınlaşmaya başlıyor.
Bitkilerle tedavinin en büyük faydası, yan etkilerinin olmaması. Bu tedavi yönteminde hayvana bir şey yedirmenin ve içirmenin zorluğu da bitkisel ilaçların hap haline getirilmesiyle çözülmüş.
Ankara'da Kuki-Obuz Veteriner Polikliniği'nin veteriner hekimlerinden Gülay Ertürk, bu yöntemle daha güvenilir bir tedavi uygulandıklarını söylüyor: ‘‘Kimyasal ilaçların kullanımıyla birtakım sorunlar ortaya çıkabilir fakat bitkisel ilaçların kullanımıyla bu sorunlar aşılmış oluyor. En güzel tarafı da vücutta kalıntı bırakmayışı. Bu sayede zehirlenme riski de engellenmiş oluyor. Bu haplar eczanelerde satılmıyor. Yurdışından getirdiğimiz için fiyatları biraz yüksek.’’
HANGİ BİTKİ HANGİ HASTALIĞA İYİ GELİYOR
KEDİ OTU
Yatıştırıcı, kas gevşetici, kriz önleyici, uykusuzluk ve panik atak giderici bir özeliği var. Vücutta uyku ilaçlarının yaptığı gibi, madde bağımlılığı benzeri sorunlar ortaya çıkarmıyor. Stres anlarında sakinleştirmek ve panikleri azaltmak amacıyla kullanılıyor. Özellikle yolculuk anlarında rahat durmayan stresli hayvanlar için ideal bir tedavi yöntemi. Epilepsi hastalığında ortaya çıkan panik nöbetlerini bastırma amaçlı da kullanılıyor. Epilepsi ilaçlarında rastlanan yan etkilere yol açmıyor.
DEVE DİKENİ
Tepesinde morumsu bir çiçeği bulunan diken, karaciğer hastalıklarında kullanılıyor. Özellikle karaciğer yağlanması, hepatit ve siroz dönemlerinde etkili oluyor. Karaciğer bozukluklarının tedavisinde birebir etkili olan bitki, kimyasal ilaçların karaciğerde bıraktığı olumsuz etkileri yok ediyor.
MOR KONİ ÇİÇEĞİ
Mor koni çiçeği, papatyagiller familyasından bir ot. Zayıf olan bağışıklık sistemlerini güçlendiriyor. Bakteriyel enfeksiyon tedavilerinde kullanılıyor.
TAKKE OTU
Bir sinir toniği... Tüm sinir hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Vücut kaslarını gevşetiyor, iştahı açıyor, uykusuzluğa karşı iyi geliyor. Ayrıca kuduz hastalığında görülen içememe ve sudan korkma durumlarında kullanılıyor.
SOYA FASULYESİ
Meme ve prostat kanserinde organlardaki hasarı azaltacak etkileri var. Antioksidan bir madde.
LAHANA
Lahana da meme kanserini yenmeye yardımcı olan bir bitki.
KEPEKLİ BUĞDAY
Kolon kanserine yol açabilecek toniklerin gelişimini ve ameliyattan sonra kanserin tekrar oluşumunu önler.
KİRAZ
Gut hastalığına iyi geliyor. Özellikle siyah ya da koyu kırmızı olanlar daha çok tercih ediliyor.
GREYFURT LİFİ
Kolesterol oranını düşürüyor...
KILIÇ OTU
Mutluluk hormonu olduğu için antidepresan özeliğine sahip. Vücutta seratonini yükselterek çalışıyor. Yağı, ayrıca yara ilacı olarak kullanılıyor. Acıyı azaltıyor ve enfeksiyonu önlüyor.
NANE YAĞI
Farmakolojik maddesi mentol. Kasları gevşetme özelliğine sahip. Kafatasını çevreleyen kasları gevşeterek baş ağrısını gideriyor. Deride, derinin soğuğu algılayan alıcılarını uyararak uzun süreli serinlik hissi yaratıyor ki bu da omurilikteki ağrı hissini gideriyor. Kılcal damarlardaki kan akışı hızını artırıyor. Ağrı duyarlılığını azaltıyor. Eğer oral yolla alınırsa mide asidinin yemek borusuna çıkmasına neden oluyor. Sindirim sistemindeki aşırı kasılmaları durduruyor. Spazmı gideriyor.
MEYAN KÖKÜ
Antioksidandır... Vücutta suyu ve tuzu tutup potasyumu atıyor. Ülser ve idrar önleyici... Bağışıklık uyarıcı etkileri var. Mide sancısını gideriyor, balgam söktürücü etki yapıyor.
SARMISAK
Antibiyotiktir... Virüslere ve parazitlere karşı savaşıyor. Mantar etkenlerini, bağırsak solucanlarını, kanser hücrelerini öldürüyor. Bağışıklığı uyarıyor, tansiyon düşürüyor ve safra salgısını uyarıyor.
ZENCEFİL
Özellikle kusmalara karşı iyi geliyor ve bulantı önleyici. Yangı önleyici ve mantar öldürücü özelliği de var.
BALIK YAĞLARI
Somon, sardalya ve uskumru gibi yağlı balıkların tedavi edici özellikleri var. Vücut için faydalı bir yağ asidi bulunduruyorlar. Vücuttaki yangı enfeksiyonunu gideriyor. Hücre yağının yapısını düzenliyor. Özellikle beyin için iyi bir besin. Öğrenme sorunlarını, dikkatsizliği ve hiperaktifliği gideriyor. Kalp ritimlerini düzenliyor.
BROKOLİ
Kansere iyi geliyor.
ISIRMAK İSTEDİĞİM BİRİ...
Babam ‘‘Belediye Başkanı geliyor’’ diyince, Gorbi gereksiz yere kuyruğunu salladı.
Anlasın anlamasın öyle yapar...
Ben ise kaçıp saklanmayı düşünmedim değil.
Çünkü sokaklardaki havvanları öldüren kim?...
Sonra kısa boylu, tombul, kel kafalı, ama kocaman bıyıkları olan ve durmadan bağırarak konuşan Belediye Başkanı geldi. Arkasında babam yürüyordu ve Başkan'ın ayakkabıları babamın elindeydi, dışarda soymuş.
Beni görünce ‘‘Kuçuuu kuçuu..’’ dedi.
İçimden ‘‘Çüşşş’’ dedim.
Sonra bağırarak evdekilere sordu:
‘‘Isırır mı?... Sonra ısırmasın bizi... Gerçi kuduz aşısı oldum ama ısırılınca insan şey oluyor....’’
Annem ‘‘O Pako’’ dedince sordu:
‘‘Pako köpek mi?...’’
Yok tavşan...
Doğrusunu isterseniz o an içimden ısırmak geliyor ama, daha uygun değil..
Gorbi'nin kuyruğu otomatiğe bağlanmış, sallıyor.
Kim bilir salak ne anladı.
*
‘‘Başkan’’ memleket ve vatan için hayır duaları okurken gözü bende. Arada bir eğilip tekrarlıyor:
‘‘Kuçuuu kuçuuu... Yazıları bu mu yazıyor şimdi... Yani Pako ha... Benim oğlan askerde....’’
Sanki oğlunun nerede olduğunu soran oldu.
İki saat oğlunu anlatıyor ama, gözünü benden ayırmadan.
‘‘Kuçu kuçuuu...Bizim de bir köpek vardı, araba ezdi... İyi bir şey bulsak belki alırız...Kuçuu kuçuu... Yakalaaa....’’
Oturdum karşısına öyle bakıyorum...
O ‘‘Yakalaaa’’ ne, anlayamadım...
*
İşte o an bir şey oldu:
Başkan babama ‘‘Biz bir hayvan barınağı kurmak istiyoruz ilçemizde. Ama bu yeni bir şey, biz anlamıyoruz... Bize yardımcı olur musunuz?’’ dedi.
Birdenbire her şey değişti.
Önce babam ile annemin yüzleri.
Öyle ya da böyle, bir ilçe belediye başkanı evimize gelmiş, hayvanları korumak için yardım istiyordu. Belli ki yüreğinin bir yerinde sevgi vardı ve şimdi o sevginin dışa vurumu için bir yol arıyordu.
Değil ısırmak, Başkan'ın elini başımda hissetmek istedim.
Gidip yanına oturmak geldi içimden.
*
Şimdi uzaklarda bir kasabada, kimsesiz hayvanlar için bir barınak kuruluyor, babam söz verdi açılışına bizler de gideceğiz.
Yazının girişine kırılır diye adını veremiyorum o Başkan'ın... Bir gün izin alıp sizi tanıştıracağım.
Sevgi gömüldüğü yerden çıkıyor.
Kentlerde, kasabalarda, köylerde...
SİZ PAKO’YA SORUNPAKO DA UZMANA
Veteriner Hekim Talat GÜLBAY
Muhabbet kuşları neden kusar?
Dört yaşındaki erkek muhabbet kuşumuz iki haftadır aralıklı olarak kusuyor. Konuşmayı kesti ve eskisi kadar hareketli de değil. Kusmasını engellemek için ne yapmalıyız?
Kafes kuşlarında besin maddelerinin kusma yoluyla sindirilmiş ya da sindirilmemiş olarak ağızdan geri çıkarılması birçok sağlık probleminin belirtisi olabilir.
Bunların en yaygın olanlarını şöyle sıralayabiliriz: Bakteri, virüs, mantar ve parazit enfeksiyonları, beslenme hastalıkları, gıda alerjileri, zehirlenmeler, sindirim sistemi hastalıkları ve sindirim kanalındaki tıkanmalar, ilaç duyarlılıkları, diğer organlarda meydana gelen hastalıklara bağlı ikincil problemler, tümörler ve strese bağlı sağlık sorunları.
Hastalığın teşhis edilmesi için kusmanın sıklığı, ne zaman oluştuğu, kusulan maddenin yapısı ve sindirilip sindirilmediğine dikkat edilmesi gerekir. Kuşunuzun hangi saatlerde ve ne sıklıkta beslendiği, kullandığınız yem ve vitamin gibi katkı maddelerinin yapısı, daha önce böyle bir sorun yaşayıp yaşamadığı, kafes ve çevre koşulları gibi bilgiler de teşhis konulmasına yardımcı olur.
Kusmanın nedenine bağlı olarak veteriner hekiminiz mevcutsa enfeksiyonların ortadan kaldırılmasına yönelik ilaçları uygulayacak, gerekirse yem değişikliği yapacak, zehirlenmeye yol açabilecek maddeleri kuşun yaşam ortamından uzaklaştıracaktır. Diğer organlarla ilgili hastalıkların tedavi edilmesi, stres faktörlerinin ortadan kaldırılması, yabancı cisim gibi bir nedenden ötürü kusma varsa bunun cerrahi yöntemle uzaklaştırılmasıyla tedavi tamamlanacaktır.
Bunlardan bağımsız olarak bazen kafesteki ayna ya da başka bir oyuncaktan kaynaklanan davranış problemleri de kusmaya neden olabilir. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız, kafesten ayna ve oyuncakları uzaklaştırmalısınız.