Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Güneydoğu bulgurunun bu yılın 9 aylık döneminde 113 ülkeye ihraç edildiğini ve bu üründen 71 milyon 901 bin dolar gelir sağlandığını bildirdi.
#Güneydoğu BulguruGüneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarihi ve kültürü ile önemli kentlerinden birisi Adıyaman. Tarihi olarak en eski yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman, ev sahipliği yaptığı pek çok değerli medeniyetin izlerini geçmişten günümüze yansıtabilmeyi başaran ender yerleşim yerlerindendir. Muhteşem doğası Nemrut Dağı'ndan Cendere Köprüsü'ne kadar görülmesi gereken yerleriyle çok sayıda yerli ve yabancı turisti en güzel şekilde ağırlıyor. Bu güzelliklerden biri de zengin mutfağıdır. İşte Adıyaman Yemekleri - Adıyaman'da ne yenir ve neyi meşhur? Adıyaman mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Adıyaman'da Ne Yenir Ve Neyi Meşhur?Mardin usulü içli köfte kitel tarifi günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Haşlama ya da kızartma şeklinde hazırlanabilen Mardin usulü içli köfte kitel baharatları ile eşsiz bir lezzete dönüşüyor. Kitel adını bulgurun çeşidinden alıyor. Bu bulgur türü özellikle Doğu , Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde tercih ediliyor. Peki, kitel nedir, nasıl yapılır? İşte, Mardin usulü içli köfte kitel tarifi ve malzemeleri...
#Kitel TarifiEtli veya zeytinyağlı sarması, kapuskası, çorbası derken beyaz lahanayla pişirebileceklerimiz öyle çeşitli ki... Bu bazen Yörük mutfağından, üzerine turşu suyu gezdirip fırına attığımız ‘lahana dolusu’ olabilir, bazen bulgurlu bir borani, bazen de beyaz lahana turşusuyla hazırlanan bir tavuk yemeği... Tüm bu tarifler, lahana sevmeyenleri bile mest edecek cinsten...
#LahanaTaşta dövülen, kimi bölgede kişnişle, kimi bölgede acı biberle farklılaşan geleneksel çiğköftemiz, son yıllarda yenilikçi tekniklerle pazarlanıyor. Lavaşa ve dürüme sarılanı, kilo hesabıyla satan ekonomik, hızlı zincirleri, vegan-vejetaryenlere hitap eden etsiziyle başlayan yolculuk, Uzakdoğu mutfağına göz kırpan çiğköfte suşilerle sürüyor. Gelin, hem bize özgü orijinal özelliklerine hem de yaşadığı yeniliklere bakalım.
#ÇiğköfteYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıGloballeşen dünyada her alanda olduğu gibi yeme içme konusunda da müthiş bir etkileşim söz konusudur. Özellikle II. Dünya Savaşından sonra, önce sinema sektörünün ardından da TV ve TV programlarının yaygınlaşması ile toplumların kültürleri birbirleri ile kolaylıkla etkileşime girmişlerdir. Bu etkileşim birçok alanda olduğu gibi "mutfak, yemek, gastronomi" alanlarında da olmuştur. Bilhassa yemek isimleri çok merak edilmektedir. İşte, yemek isimleri ve bilinen yemek isimleri ve bu isimlerinin anlamı gibi konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Bugüne kadar insanlık olarak ‘yediğimiz önümüzde, yemediğimiz arkamızda’ydı. Ama o günler geride kaldı. Birçok bilimsel çalışma, bolluk döneminin bittiğini, gıda krizine doğru adım adım yaklaştığımızı söylüyor. Türkiye’de de böyle bir risk var mı? ‘Dünya Gıda Günü’ nedeniyle konuyu mercek altına aldık ve gördük ki gıda krizlerinden muaf değiliz...
#Gıda Güvenliğiİçli köfteye benzer bir tarif olan kitel, ekranların ilgiyle takip edilen yarışması MAsterChef ile gündeme geldi. Kitel de bulgurla yapılıyor olsa da şekli ve malzemelerindeki farklılıklarla aslında içli köfteden ayrı bir lezzet. Peki, kitel nedir, nasıl yapılır? İşte, MasterChef kitel tarifi, yapımı ve malzemeleri.
#KitelBulgur, amber renkli 'sert buğday'ın yani, durum buğdayının, temizlenip pişirildikten sonra kurutularak ve buğday tanelerinin kepeğinin ayrıştırılması işlemlerinden geçirilmesi ile ileri teknoloji kullanılarak üretiliyor. Bulgurun rengi, lezzeti, pişerken su çekme oranı ve pişme süresi buğdayın cinsine, yetiştiği toprağın özelliklerine; yani coğrafyasına göre değişiyor.
#BulgurTürkülerimize dahi konu olmuş bulgurun faydaları saymakla bitmiyor. Bulgurla ilgili verdiğim her tarifte az da olsa bulgurun ne kadar yararlı olduğundan bahsetmeye özen gösteriyorum. Bu müthiş besin kaynağının yanına bir de tavuk gibi vücuttaki birçok organa faydası bulunan bir protein kaynağı eklemeden de edemiyorum. Bu hafta size biraz bulgurun tarihçesinden bahsederken, yapmayı çok sevdiğim bulgurlu tavuk oturtma tarifimi de paylaşmak istiyorum.
#BulgurMerkezi İtalya’da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesinde, Boğatepe gravyer, İsot biber, Afyon kaymağı, İzmir boyozu, Şile kestane balı gibi Türkiye’den 76 yöresel ürün ve lezzet yer alıyor.
#Slowfood Biyoçeşitlilik VakfıEski Yunanların önce tıbbi amaçlı kullandığı, daha sonra sofralardaki yerini alan kereviz, ülkemizde yetişen en lezzetli sebzeler arasında yer alıyor. Her ne kadar toplum arasında bir önyargıya sebep olmuşsa da kereviz, aslında insan vücudu için oldukça faydalı. Kanı temizlemesinin yanında, aynı zamanda sindirim sistemini de güçlendiren bu sebze, kolesterolü düşürürken tansiyonunu da dengeliyor. Güçlü bir idrar söktürücü olduğu da bilinen kereviz kansere karşı koruyucu özelliğiyle de tam bir şifa deposu özelliği taşıyor. Kısacası kereviz, “hem etinden hem sütünden yararlanmak” deyiminin adeta karşılığı nitelikte. Yaprak ve saplarından salataların yapıldığı kerevizin, kökleriyse yemeklerde kullanılıyor. Bolca su içeren kereviz, doktorların özellikle kış aylarında sıkça tüketilmesini önerdiği bitkilerin başında geliyor.
#Yıldız Öz SamahaSiyez nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Türkiye’nin korunması ve üretiminin desteklenmesi gereken ilk “Presidium” ürünü olarak ilan edilen siyez, en doğal buğday türü olarak biliniyor. Peki, siyez nedir? Siyez buğdayının besin değerleri nelerdir?
#SiyezTurizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) tarafından 29 Mart’ta Türkiye’nin ilk ‘Global GastroEkonomi Zirvesi’ düzenleniyor. TURYİD Başkanı Kaya Demirer, “Türkiye’nin 2023 turizm hedefi 50 milyar dolar. Turist başına ortalama 670 dolarda kalırsak, bu hedefe ulaşamayız. Oysa gastroekonomiyle öne çıkıp bu geliri 1250 dolara çıkarırsak 65 milyar doları yakalayabiliriz” dedi.
#GazetehaberleriBeslenmenin de farklılaşan trendleri, zaman zaman moda haline gelebilen yeni tüketim kalıpları var. Bunların kimi akılcı, faydalı ve “olması gereken” şeyler. Kimi de geçici, anlamsız, zorlama kokan “yanlış” değişimler. Bu yazıyı beslenme seçimlerindeki değişimlerden bazılarına ve “en yenileri”, “en çok beğenilenleri”ne ayırdık. Buyurun...
#Osman MüftüoğluHaftayı gastronomi kültürü açısından önemli isimlerle bir araya gelerek dolu dolu geçirdim. Cumartesi günleri Salt Galata’da Neo Lokal’in şefi Maksut Aşkar’ın inisiyatifiyle düzenlenen ‘Yeni Yerel Sohbetler’in 12’ncisinde Mehmet Gürs’le sohbet ettik. Tüm katılımcılarla kültür ve geleneklerimizin günümüz mutfaklarına yansımalarını ve geleceğe nasıl taşınabileceğini tartıştık.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptığı dönemden beri enerjisine ve vizyonuna saygı duyduğum, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ile bir araya geldik. Can Ünsal ve İsa Bal’la da meslekleriyle ilgili keyifli bir sohbet yaptık...
#Müge Akgün