Paylaş
Nasıl yapmasın; İran ile Akdeniz’in, Mezopotamya ile Küçük Asya’nın, Arap yarımadası ile Karadeniz’in ve Kafkasların ulaşım yollarının kesiştiği yerde bulunuyor. Bu, kültürel zenginliğini daha da artırıyor. Tüm bu medeniyetler, Adıyaman mutfağını da zenginleştiriyor. Üstelik sadece çeşitlilik açısından değil sağlıklı beslenme açısından da dikkat çekiyor. Yöresel lezzetlerin başında yılın her günü tüketilebilen etli ve etsiz çiğ köfte geliyor. Adıyaman’ın etsiz çiğ köftesi için patent bile alınmış. Adıyaman mutfağında buğday önemli yemek malzemelerinden biri. Patlıcan, kuru baklagiller, domates, sarmısak, soğan gibi ürünler; pul biber, salça, kuru nane, maydanoz gibi lezzet katıcılar da sık kullanılıyor. Adıyaman medeniyetlerin kesişme noktası olmasının faydalarını mutfağında da yaşıyor, hem Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu hem de Akdeniz bölgelerinin lezzetleri sofralarda yerini alıyor. Örneğin, etli köfteler Güneydoğu Anadolu, hamur işleri ve et yemekleri Doğu Anadolu, sebze yemekleri ise Akdeniz mutfağının izlerini taşıyor.
Kabaklı Mehir Çorbası
MALZEMELER
* 1 orta boy kuru soğan
* 5 yemek kaşığı zeytinyağı
* 4 yeşil sivri biber
* 1 kırmızı kapya biber
* 3 yemek kaşığı kalın köftelik bulgur
* 2 orta boy ince kabak
* 6 su bardağı sıcak su
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 tatlı kaşığı pul biber, kuru nane
* 500 gr yoğurt
* 2 tatlı kaşığı un
YAPILIŞI
Soğanı yemeklik çok ince doğrayın. Biberleri de ayıklayıp, minik küpler halinde dilimleyin. Bulguru yıkayıp, süzün. Kabakları soymadan, uzunlamasına önce 4’e bölün ve çok incecik dilimleyin. Orta boy bir tencereye zeytinyağı, soğan ve biberleri koyup orta ateşte sürekli karıştırarak 5 dakika pişirin. Su, tuz ve karabiberi ekleyip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca, bulgur ve kabağı ekleyip ara sıra karıştırarak 15 dakika pişirin. Bir kasede; yoğurt yumurta sarısı ve unu tel çırpıcıyla çırpın. Kaynayan çorba suyundan 1 kepçe alıp, yoğurt sosunun içine katıp karıştırın ve tekrar karıştıra karıştıra çorbanın içine ekleyin. Pul biber ve kuru naneyi de katın (taze nane de bu çorbaya çok yakışır). Ara sıra karıştırarak, çorbayı 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. İster ılık, isterseniz de soğuk olarak servise sunabilirsiniz.
Not: Bu çorba orijinalinde düğme denilen aşurelik buğdayla yapılır ve nohut da ilave edilir. Ancak kabaklı mehir çorbasında, bulgur da kullanılmaktadır.
Basalla / Kılotik / Kloddik (Ekşili Köfte)
MALZEMELER
* 200 gr yağsız dana kıyma (Adıyaman’da çekilmiş ete “kara et” denir)
* Yarım su bardağı ince köftelik bulgur (simit denilen çok ince çekilmiş bulgur kullanılır)
* Yarım su bardağı irmik (veya yine ince bulgur kullanın)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 su bardağı ılık su
* 1 yumurta
* 4 yemek kaşığı un
Sosu için:
* 1 su bardağı nohut (bir gece önceden suyla ıslatın)
* 300-400 gr kuşbaşı kuzu eti
* 1 yemek kaşığı tereyağı + 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 kuru soğan k 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
* 8-10 bardak sıcak su
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı toz biber
* Varsa 1 yemek kaşığı sumak suyu ya da nar ekşisi (veya 1 limonun suyu)
YAPILIŞI
Köfte için derin bir kaba; bulgur ve irmiği koyup, ılık suyu ekleyip 5 dakika bekleyin. Kıyma, tuz ve biberi katıp yoğurmaya başlayın. Un ve yumurtayı da ilave edip yoğurmaya devam edin. Köfte hamuru oldukça uzun, macun kıvamına gelinceye kadar yoğurulmalı. Çünkü pişirirken dağılabilir. İsterseniz köfte harcını robotta çekerek, yoğurma süresini azaltabilirsiniz. Köfte harcından fındık kadar parçalar koparıp yuvarlayın ve bir tepside köfteleri biriktin. Bu arada büyükçe bir tencereye eti ve yemeklik ince doğranmış soğanı koyun. Orta ateşte sürekli karıştırarak 8-10 dakika kavurun. Yağlar, tuz, baharat ve salçaları ilave edip 5 dakika daha pişirip, ıslatılmış, süzülmüş nohudu ve suyunu ekleyin. Kaynayınca altını kısın ve etle nohut iyice yumuşayıncaya dek pişirin. Artık bulgur köftelerini, kaynayan çorba suyuna aktarın. Sumak ekşisi (veya nar ekşisi ya da limon suyunu) katıp, 10 dakika kadar köfteleri de pişirin. Ocaktan aldığınız yemeğin üzerine bolca kuru nane serpip, sıcak olarak servise sunun.
Paylaş