Kimileri ‘güne zinde başlamak’, kimileri ‘sosyalleşmek’, kimileri ‘işe konsantrasyon sağlamak’, kimileri de ‘yorgunluk atmak’ için sarılıyor kahveye… Hal böyle olunca, modern çağın vazgeçilmezi haline gelen kahvenin tüketimi, son yıllarda 7’den 70’e hemen her kesimde hızla artıyor! Ancak dikkat! Günümüzde hem türleri hem de hazırlanma biçimleri ile sayısız şekilde karşımıza çıkan kahve, bazı kurallara dikkat edilmediğinde sağlığa fayda yerine çok ciddi zarar verebiliyor. Aromalar, şuruplar, tatlandırıcılar, kremalar ve aşırı sıcaklarda serinlemek amacıyla aşırı şekilde tüketilebilen cezbedici soğuk karışımları derken diyabetten obeziteye dek birçok sağlık sorununa zemin hazırlayabiliyor.
#Kahve TüketimiSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna KahveKalıtsal faktörlerden güneş ışığı ve hava sıcaklıkları gibi dış etkenlere kadar birçok şey, sağlığımız üzerinde büyük etkiye sahip. Beslenme de bu etkenlerden biri. Bu bağlamda yaşlanma karşıtı besinler sık sık gündeme geliyor. Çin’de yapılan yeni bir araştırma da çayın yaşlanmayı yavaşlatmaktaki rolünü ortaya koydu. Peki çay bunu nasıl başarıyor? Günde kaç bardak tüketmek gerekiyor? Tüm çay türleri aynı etkiyi yapıyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBirçok insan uyanır uyanmaz güne taze bir kahveyle başlamak istiyor. Ancak kahvaltı yapmadan içilen kahvenin bağırsaklara zarar verebileceği üzerine tartışmalar son dönemde gündemde. Aç karna içilen kahvenin, şişkinlik, sivilce, saç dökülmesi, anksiyete, tiroid gibi sorunlara neden olabileceği de öne sürülüyor. Bu tartışmalardan yola çıktık ve uzmanlara, aç karna içilen sabah kahvesinin olası etkilerini sorduk.
#KahveSGPT (Alanin aminotransferaz) olarak da bilinen ALT, karaciğerdeki hücreler tarafından üretilen bir enzimdir. Yiyeceklerin enerjiye çevrilmesinde ve metabolizmada çok önemli rolleri bulunuyor. Referans değerlerinin yükselmesi, karaciğerde herhangi bir hastalığa işaret olabiliyor. SGPT nedir? Nasıl yükselir ve düşürülür? Detaylı bir şekilde sizler için derledik.
#SGPT Değeriİçecek deyip geçmeyin, bazılarının içerdiği kalori miktarlarını duyunca şok geçirebilirsiniz! Diyetiniz ne kadar sağlıklı olursa olsun, içecekleriniz sağlıksız ise kilo vermezsiniz. Sağlıklı beslenme sadece doğru yemekleri yemek değil, doğru içecekleri tüketmeyi de içerir. İşte size diyet dostu 7 harika içecek...
#Diyet Dostu BesinlerDeğerli Hürriyet okurları, sizler için özel olarak hazırladığım yeni makalemde, günümüz teknolojileri içerisinde günlük hayatımızda en çok kullanılan ve ilgi gören teknolojilerden olan giyilebilir teknolojilerden ve sağlıklı yaşama pozitif etkisinden bahsedeceğim.
#Arda MeriçBirçoğumuzun genel alışkanlığı sabah uyandıktan sonra ayılabilmek ve güne başlayabilmek için çay veya kahve içmektir. Günün ilerleyen saatlerinde de kafeinli içecekler ile günümüzü tamamlamaktayız. Peki günde kaç bardak çay veya kaç fincan kahve içmeliyiz? Fazlası zararlı mı? Gelin hep birlikte kafein konusuna bir göz atalım.
#EbeveynsaglikKuzey kutbuna en yakın olduğum seyahatimdi Finlandiya... Bu seyahatimde daha önce uzaktan genel bir bilgiye sahip olduğum bu ülke hakkında birçok şey öğrendim. Finlandiya size sıra dışı deneyimler yaşatacak ilginçliklerle dolu bir ülke. Saunaya girmeden önce buz tutmuş gölde açılan delikte yüzmek, husky köpekleriyle ve ren geyikleriyle karla kaplı ormanda tura çıkmak, gökyüzünü yeşile boyayan kuzey ışıkları gibi bir mucizeye şahit olmak, gece yarısı güneşi altında gölde kano yapmak her yerde yaşayabileceğiniz deneyimler değil. Size tüm bunları 5,5 milyon nüfuslu dünyanın en mutlu ülkesi seçilen Finlandiya sunuyor. BM Sürdürülebilir Kalkınma Ağı tarafından hazırlanan 2018 Dünya Mutluluk Raporuna göre Finlandiya dünyanın en mutlu ülkesi.
#FinlandiyaÇizer M. K. Perker’in ‘Insomnia Café’ adlı çizgi-romanını bilenler vardır: Kolinsky’nin bir kafede Angela isimli bir kadınla tanıştıktan sonra çantasında iki kesik el bulduğu, sıradışı bir hikâye... 2004’te L-Manyak’ta adıyla bölüm bölüm yayımlanan hikâye, yıllar sonra kitaplaştırılmış haliyle raflarda. Perker’le kitabını ve nasıl ortaya çıktığını konuştuk.
#M. K. PerkerOsteoporoz, kadınlar arasında giderek yaygınlaşıyor. Özellikle menopoz sonrası kadınların önemli bir bölümüne bu tanı konuyor. Osteoporozu güncel sağlık sorunlarından biri haline getiren nedenler aslında oldukça fazla. İlk 10’da ise şunlar var...
#Osman MüftüoğluKahvenin gerçektende 'hatırı' varmış ancak uzmanlar yine de uyarıyor: Yan etkileri de olabilir. Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Ethem Tankurt, kahvenin, insan sağlığına olumlu etkisinin Güney Kore’de yaklaşık 8 yıllık bir çalışmanın sonuçlarıyla ortaya konulduğunu söyledi.
Kişi başı 2.8 kilogram ile Türkiye’nin en çok çay tüketilen ülke olduğunu belirten Lipton Dünya Başkanı Didier Dallemagne, "Geçmişe kıyasla Türkiye’de daha çok kahve zincirleri var. Bunların sayılarının artması bizi bunalıma sokmuyor. Türkiye’de aslolan çaydır. Tüm dünyada da çayın büyüme hızı kahvenin büyüme hızının epey üstünde. Şaşırtıcı ama kriz bizi hiç etkilemiyor" dedi.
70 yıl önce İzmir’de tek dükkanla iş hayatına başlayan Özsüt Muhallebicisi, artık 40 milyon YTL cirolu ve 140 şubeli bir dev oldu. Özsüt’ün kurucusu İbrahim Urlulu, önümüzdeki yıl hem el yapımı çikolata işine girecek, hem de Fransız kahve zinciri Cafes Richard’ı Türkiye’ye getirecek.