Göz sağlığı hakkında ortalıkta dolanan tavsiye ve uyarıların bazıları bilimsel geçerliliği olan şeyler ancak bazıları düpedüz hurafe. Üstelik bu bilgi kirliliği, zaman zaman görme kaybına kadar giden sorunlara yol açabiliyor. İşte 9 başlıkta efsaneler ve gerçekler...
#Göz SağlığıSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta, ‘5 Soru 5 Cevap’ta; ‘Nazar nedir?’, ‘Nazardan nasıl korunurum?’ ‘Neden bazılarına çok nazar değer?’ ‘Nazara inanamazsak bize nazar değmesine engel olabilir miyiz?’ ‘Ya da nazar değeceğine inanırsak bize daha çok nazar değer mi?’ gibi soruları yanıtlayacağız...
#NazarDijital ekranların karşısında geçirdiğimiz süre her geçen gün artıyor. Bu ekranların yaydığı mavi ışığın insan sağlığı üzerinde pek çok olumsuz etkisi bulunuyor. Çoğu teknolojik alette bulunan mavi ışık önleyici filtrelerin, ışığı tamamen kesen gözlükler kadar etkili olmadığı iddia ediliyor. Sosyal medyada da bazı kullanıcılar mavi ışık korumalı gözlükleri faydalı bulurken bazıları da 'para tuzağı' yorumunu yapıyor. Peki doğrusu nedir? Gözlüğü gündelik hayatta da kullanmanın göze faydaları olabilir mi? Son dönemin modası haline gelen mavi ışık korumalı gözlükleri Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın ile mercek altına aldık.
#SağlıkBebekler bazen doğumla birlikte bazen de doğum sonrasında göz sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Gözlerde ortaya çıkan bazı belirtiler, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Fotoğraflarda bir gözün beyaz ışık saçması, hatta şaşılık bile bu belirtilerden biri… Peki bebeklerin gözlerinde fark edilen hangi değişiklikler hangi hastalığa işaret ediyor? Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın ile konuştuk.
#Bebek Sağlığıİlkbaharın sonuna geldiğimiz şu günlerde, yaz güneşi kendini göstermeye başladı. Ne var ki ister sahilde gezerken olsun ister parkta yürüyüş yaparken, çoğu insanın dikkate almadığı bir risk var: Tıptaki adı fotokeratit olan güneşten yanmış gözler! ABD’de yaşayan 47 yaşındaki Dana Galiano bu tehlike yüzünden ailesiyle gittiği tatilde adeta kâbusu yaşadı. Peki fotokeratit nasıl meydana geliyor ve nelere yol açıyor? Güneş gözlüğü takmak çözüm oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGöz çeşitli nedenlere bağlı olarak kanlanabilir. Gözleri kanlanan kişiler doktora gitmeden önce neden gözlerinin kanlandığına dair bir araştırma yapmaktadırlar. Göz neden kanlanır sorusuna verilebilecek pek çok cevap bulunmaktadır. Göz kanlanmasının nedenleri ve göz kanlanmasına nelerin iyi geldiği sürekli olarak araştırılmaktadır. Peki, göz neden kanlanır? Göz kanlanması nasıl geçer? Göz kanlanmasına ne iyi gelmektedir? Göz kanlanmasının ve kaşıntısının nedenleri nelerdir? İşte göz kanlanmasına dair tüm detaylar.
Pandemi sürecinde birçok kişi en yakınlarını özlediğini söylese de aslında ‘çok yakın’ olduklarımız ile bir şekilde görüşebildik. Ancak daha uzak arkadaşlarımız ile bağlantımız neredeyse koptu. Araştırmalar pandemi sürecinde daha çok ‘yakın olmayan arkadaş’ noksanlığının etkilerini ortaya koyuyor. Bu ilginç araştırmayı ve zayıf arkadaşlık kavramını Uzman Klinik Psikolog M. Berk Karaoğlu ile konuştuk.
#Zayıf ArkadaşlıkHem yaşadığımız pandemi nedeniyle hem de çağımızın gereği olarak günümüzün önemli bir zamanını ekranların karşısında geçiriyoruz. Bilgisayarlara, akıllı telefonlara veya başka dijital ekranlara uzun süre bakmanın gözlerde rahatsız edici etkiler yaratabileceğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Enver Attila Bakan, bu konuda alınması gereken önlemleri anlatıyor.
#GÖZGözler vücutta en hassas ve en önemli organlardan biri olarak kabul ediliyor. Günlük yaşam akışı içerisinde göz sağlığı çoğu zaman ihmal ediliyor ancak bu dikkatsizlik, ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Toplumda yanlış bilinen, eş dost önerisiyle yapılan hatalı uygulamalar ise sonuçları görme kaybına varan tablolara neden oluyor. Göz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Özkaya, göz sağlığında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.
#Göz Sağlığıİnsan bedeni masaya bağlı, sürekli ekrana bakar konuma uygun yaratılmadığından masa başı duruş şeklinin sağlığa zarar vermesi beklenmedik bir durum değil. Bu kapsamda LG, tüketicilerin sağlığını korumaya katkıda bulunmak, rahatça çalışmalarını sağlayacak ergonomik bir çalışma alanı oluşturmak için bazı ipuçları paylaştı.
#LgCorona virüs salgınının devam ettiğini belirten uzmanlar, laboratuvar ortamlarında bazı virüs ve mikropların ultraviyole ışınlarıyla etkisiz hale getirildiğini, ancak bu ışınların bilinçsiz şekilde mekan ve ürün temizliğinde kullanılmasının insan sağlığı açısından riskli olacağı konusunda uyarılarda bulundu.
#HaberDijital ekranlar hayatımızın hemen hemen her alanında yer alıyor. Anlık yapılan görüntülü konuşmalara, uzaktan eğitimlere ve oyunlara kadar devam eden geniş bir alana uzanan dijital ekranlar, çocukların göz sağlığı üzerinde de büyük etkiye sahip. Göz Hastalıkları ve Vitreo Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hüseyin Sanisoğlu, evde vakit geçirmeye devam eden çocukların göz sağlığını koruyacak önerilerde bulundu.
#Göz SağlığıDoğal makyaj trendi epey bir süredir hayatımızda. Günlük hayatta fazla çaba harcamadan güzel görünmek için birkaç makyaj tekniği öğrenerek çabasız bir güzellik sergileyebilirsiniz. Doğal görünümlü makyaj için aşağıdaki adımları takip edin!
#Doğal Makyaj Nasıl YapılırAkhisar Ovası’nda 14 milyon ağaçtan oluşan uçsuz bucaksız zeytin ormanının içinde fotomuhabiri arkadaşım Sebati Karakurt ile birlikte dümdüz bir yolda ilerliyoruz. Hayranlıkla seyre daldığımız bahçelerde işçilerin ağaç dalları arasındaki soluk görüntüleri geçiyor gözlerimizin önünden. Bir bahçenin kenarında duruyoruz. Araçtan inip 10 adım attıktan sonra Sebati’nin “Abiii...” deyişini duyuyorum. Benden o da çıkmıyor. Karşımızda yaşları 1500 civarında olan zeytin ağaçlarından bir bahçe.
#Akhisar Ovası