Türkiye’nin en önemli foto muhabirlerinden Sökmen Baykara’nın her döneme tanıklık eden fotoğrafları, ‘Gözle Yazılan Tarih’ adlı kitapta toplandı. 27 yıl boyunca Hürriyet gazetesi için deklanşöre basan Baykara, “Böyle bir görsel belge deposunun çekmecelerimde ya da bilgisayarımda durmasına razı olamazdım” dedi.
#Sökmen BaykaraTürkiye’nin ilk kadın sümeroloğu, arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Çığ, bilime değerli katkılarla birlikte yaşadığı uzun ömürle de tarihe geçti. Kendisiyle 106. doğum günü vesilesiyle yaptığımız söyleşide bunun sırrını; “Gençken bütün hayatımız tahsilimizi tamamlamak ve çalışmaktı. Çalışmaktan hoşlanıp boş oturmaktan hoşlanmazdım” diye vermişti.
#Muazzez İlmiye ÇığBir süredir herkesin dilinde ‘pavyon’ var. Bunun sebebi yeni yayımlanmaya başlayan ‘İnci Taneleri’ dizisi, daha doğrusu dizide Dilber adlı bir konsomatrisi canlandıran Hazar Ergüçlü’nün yaptığı dans... Dans fenomen olurken Ergüçlü’nün giydiği elbise yok sattı. Herkes pavyonları merak ediyor, hatta pavyon dansı dersi alanlar var. Bu yüzden sosyal medyada linç edilenler de oldu çünkü bu mekânların acımasızlığının, o hayatın zorluklarının göz ardı edildiğini düşünen de çok.
#PavyonMurat Bardakçı ‘Atatürk’ün Mutfağı’nda, belgelere dayanarak, sofrayı, mutfağı, yemekleri ve bunların çevresini yeniden araştırıyor. Daha çok siyasi bir çağrışım yapan Çankaya/Atatürk sofrasını, ‘mutfak ve mutfağın nasıl işlediği’ sorusundan hareketle şekilendiriyor.
#Atatürk'ün MutfağıTBMM Başkanı Mustafa Şentop, canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Şentop, "bizim tarihimizde ve İslam düşüncesi ve hukukunda teokrasi olmadığını düşünüyorum. Bahsettiğimiz Batılı anlamda. Teokratik iktidar yapısı olmadığı kanaatindeyim." dedi. Şentop, "Eskiden ulusal hükümetlerin ülke sınırları içerisinde demokrasiye, özgürlüklere karşı tehdit ve risk oluşturan uygulamaları vardı. Şimdi ise çok uluslu şirketlerin demokratik davranışları, siyasi kararları etkileyen tutumları var. Bence tedbir alınmazsa, bu tedbiri uluslararası bazı sözleşmelerle, ülkelerin birlikte hareket etmesi suretiyle yapabiliriz." ifadelerini kullandı. "Demokasinin modası geçmiş değil, geçmeyecektir" diyen Şentop, sözlerine şöyle devam etti: Demokrasinin şablon ve kavram olarak kalacağını düşünüyorum ama içeriğinin boşaltılması, bozulması, manipüle edilmesi riskiyle karşı karşıyayız
#Mustafa ŞentopBelirlenen bir konu hakkında öteden beri birçok araştırma ve eserler ortaya konmaktadır. Bu konu hakkında yayımlanmış olan yayınların tamamı bibliyografyayı oluşturmaktadır. Bibliyografya kelimesi eski Yunancada kitap manasına gelen "biblios" ile yazma manasına gelen "grapho" kelimelerinde oluşmuştur. Yani bir nevi "kitaplar hususunda bulunan yazı" manasında dile getirilmiştir. Bizde bu yazımızda bibliyografyanın ne olduğunu, özelliklerini anlatıp, örnekler sunacağız. İşte, bibliyografya hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Bibliyografya Nedir?Mehmet Eroğlu, ‘Kötü Adamın On Günü’nde iyilik - kötülük tartışması etrafında gelişen bir suç hikâyesi anlatıyor. ‘Hamlet’ten ‘Suç ve Ceza’ya ve oradan da modern polisiyelere miras kalan, suçu felsefi ve toplumsal soruşturmanın kaynağına dönüştüren sert bir roman, tipik bir Mehmet Eroğlu anlatısı...
#Mehmet EroğluJames Forsyth’ın ‘Kafkasya’sı, tarihöncesinden günümüze bölgenin geçmişini eleştirel ve tarafsız bir gözle ele alan temel bir eser. Kitabın önemli bir kısmı Rus işgali altındaki yıllara odaklanıyormuş gibi gözükse de Forsyth, bütünlüklü bir Kafkasya tarihi kaleme almayı başarmış.
#Kafkasya TarihiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda yeni yasama yılının açılış konuşmasını yaptı net konuştu ve ekledi: "Türkiye'yi terör örgütünün tasfiyesi için yıllardır oyalayanların bizzat yüzlerine artık bu oyunun sonunun geldiğini söyledik. Türkiye'nin kaybedecek tek günü yok" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Suriye'de oluşturulacak olan güvenli bölgeyle ilgili olarak, "30 kilometre derinliğindeki güvenli bölgede 2 milyon kişiyi iskan ettirmeyi planlıyoruz. Projelerimiz hazır. Devlet başkanlarıyla BM'deki ikili görüşmelerde paylaştık. Bölgeyi terör örgütünün işgalinden kurtardıktan sonra uluslararası alacağımız destekle bu projeyi başlatacağız" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat'ın doğusuna yönelik Türkiye'nin atacağı adımlarla ilgili olarak, "Bunların hepsinin toplam açılımı nedir? Bir gece ansızın gelebiliriz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanEşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinin son bölümüne giriş yapan bir karakter dizinin hayranları tarafından merak edildi. Güneş isimli gizemli bir kişiyi canlandıran Ertuğrul Postoğlu oluşturduğu karakter ile dikkatleri üzerine topladı. Peki Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz'ın Güneş'i kimdir?
#Ertuğrul Postoğlu13 Şubat, bugün artık kapatılmış siyasi partiler mezarlığında yerini almış olan Türkiye İşçi Partisi’nin kuruluşunun 50. yıldönümüydü. 18 Şubat partinin fırtına gibi estiği 65 seçimlerinde TİP milletvekili seçilen 15 kişiden biri olan Tarık Ziya Ekinci’nin 85’inci doğum günü. 25 Şubat ise Ekinci için matem günü... 1994’te o gün, kardeşi Yusuf Ekinci, faili meçhul bir cinayete kurban gitmişti. Biz de Ekinci ile bir şubat günü konuştuk...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,”Hepimiz aynı rüyayı görmeli, aynı geleceğe doğru yürümeliyiz. Elbette hayat tarzlarımızda, görüş ve düşüncelerimizde farklılıklar olabilir, ancak unutmayalım ki bu farklılıkların hiçbiri aynı hedefler etrafında kenetlenmemize, cumhuriyetimizin nitelikleri ve milletimizin ortak değerlerinde birleşmemize mani değildir” dedi.