40 farklı açıdan Star Wars

Güncelleme Tarihi:

40 farklı açıdan Star Wars
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2018 15:51

İlk filmin 40. yılı anısına bir araya gelen, gelecek vaat eden genç bilimkurgu yazarları, ‘Star Wars: Farklı Bir Açıdan’da daha önce anlatılmamış, kıyıda köşede kalmış 40 öyküyle Star Wars evrenini daha da büyütüyor.

Haberin Devamı

Uzun zaman önce çok ama çok uzak olmayan bir galakside Star Wars destanı doğdu. Birkaç sene önce George Lucas’ın LucasFilm’i Disney’e satmasıyla birlikte filme eşlik edecek yan eserlerin üretiminde de büyük bir artış oldu ve serüvenin sahası genişlemeye başladı. Yeni filmlerle birlikte yeni baştan yazılmaya başlanan ‘kanon’, ek kitaplar ve öykülerle daha da büyütüldü. Bu süreçte onlarca kitap ve çizgi roman artık bu kurgusal evrenin ‘resmi geçmişi’ olmaktan azat edilirken onların yerine yepyeni eserler kazandırılmaya, yepyeni bir tarih yazılmaya ve 40 yıllık efsanenin 21. yüzyıl şartlarına daha uygun yan eserlerle birlikte, an itibariyle tanıklık ettiğimiz dönüşümü başladı.
İşte ‘Disney kanonu’ sürecinin son ve en sıradışı ayaklarından biri olan ‘Star Wars: Farklı Bir Açıdan’ kitabı da bu şekilde doğdu. İlk filmin 40. yılı anısına bir araya gelen gelecek vaat eden genç bilimkurgu yazarları, daha önce anlatılmamış, kıyıda köşede kalmış 40 öyküyü yazdı ve evreni daha da büyüttü. Esasen ilk çekilen ‘Yeni Bir Umut’un etrafında dönen, hatta kronolojik olarak ilerleyen ve bu sayede filme eşzamanlı bir alternatif altyapı oluşturan öyküler, ‘Star Wars’un eski ruhunu koruduğu gibi yeni okurlara da evren hakkında pek çok şey sunuyor.
Bu bağlamda kitabın ilk öyküleri Tatooine’e odaklanırken daha sonrakiler Ölüm Yıldızı’nda yaşanan olaylar üzerinde duruyor. Bu sayede de filme paralel, alternatif bir perspektif ortaya çıkıyor ve okurlara tecrübe edilmesi kolay olmayan bir fırsat sunuluyor.
Antolojideki öykülerde ana karakterler de sık sık kendine yer buluyor. Örneğin Yoda, Obi-Wan Kenobi, Qui-Gon Jinn gibi Jedi ustalarına dair filmde göremediğimiz ayrıntılarla karşılaşabiliyoruz.
Bütün öyküler aynı kalibrede olmasa da pek çoğu hem karakterleri ele alış şekli hem de sunduğu alternatif gerçekliklerle evrene beklenmedik katkılarda bulunuyor. Ancak kitabın “Güç’e denge getirmedeki” ısrarından dolayı karanlık tarafla aydınlık tarafa dair öyküler arasında gözle görülür bir nicelik farkı var. Serinin en karmaşık karakterleri olan Sithler ve İmparatorluk destekçilerinin öykülerine İmparator için böyle bir derleme yapılacaksa daha çok yer verileceğini umuyorum.
Buna en iyi örneklerden biri Mallory Ortberg’in yazdığı ‘Olay Tutanağı’. Filmde haksız yere Güç ile boğulan komutanın Darth Vader hakkındaki şikâyetinden oluşan öykü Güç’ten azade olanların Güç’e karşı nasıl bir yargıda bulunduklarına dair anekdotlarla dolu: “Kaydı seyrederken fark edeceğiniz ikinci şey beyler -doğru terimi bilmediğim için halk diliyle ifade edeceğim- Lord Vader’ın Güç’le gırtlağımı sıkmadan önce bana birkaç adım yaklaşmak zorunda kalmasıdır. Güç’ün kudretinin Ölüm Yıldızı’nın tahribat gücünden daha muazzam olduğunu iddia ediyorken odanın öbür ucundan bir kişiyi bile boğamıyor olması samimiyetsizliğin dik âlâsıdır.”
Aydınlık taraftakilere baktığımızda ise Luke, Leia ve Han’la bir şekilde yolları kesişmiş karakterlerin onlardan uzaklaştıktan sonra adeta suya atılan bir taşın çıkardığı halkalar gibi uzun erimde hayatlarının nasıl etkilendiği ve değişip dönüştüğü anlatılıyor. Tarafsız ve gündelik karakterlerin kararlarının aslında ne kadar kritik öneme sahip olduğu da bu öyküler sayesinde ortaya çıkıyor. Örneğin Jawalar neden R2-D2’nun hafızasını silmediler, bu şekilde öğreniyoruz. Ya da kaçış kapsülünün Tatooine üzerinden gitmesine izin veren memurun İmparatorluk çatısı altındaki akıbeti ne oldu gibi, detaylardan mucizeler çıkaran öyküler de aklımıza sormak gelmeyecek tarzda soruları yanıtlıyor.
‘Star Wars: Farklı Bir Açıdan’ hem yeni hem de eski Star Wars hayranlarına erişebilen öykülerinin yanı sıra ‘Yeni Bir Umut’ gibi tüm sinema ve kültür tarihini derinden etkileyen bir filme yazılan bir hayran mektubu olarak da okunmayı fazlasıyla hak ediyor.

STAR WARS: FARKLI BİR AÇIDAN/ 

40 farklı açıdan Star Wars

40. YILINDA 40 ÖYKÜYLE
Çevirmen: Kerem Sanatel
DEX Yayınları, 2018
556 sayfa, 35 TL.

BAKMADAN GEÇME!