Havaların ısınması ve yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte görülme sıklığı artan huysuz hastalık konjonktivit, göz kapaklarını saran zar tabakasının iltihaplanmasına neden oluyor. Başkasının havlusunu ve makyaj malzemesini kullanmamalı, havuzda-denizde gözünüzü açmamalı ve hijyenik olmayan ortamdan uzak durmalısınız.Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Emre Yılmaz, anlattı...
#Göz AğrısıEşsiz doğası ve tarihiyle Göcek gerçek bir dünya mirası. Özellikle de sırtını Antik Likya Kral Mezarları’na dayamış Bedri Rahmi Koyu ile. Ünlü ressam, yazar ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu 1974 yılında dostları, arkadaşlarıyla beraber çıktığı mavi yolculuklardan birinde asıl adı Taşyaka olan koya hayran olur.
#Müge AkgünHürriyet Lezzetli Hayat’ın düzenlediği şef buluşmalarının ilki Raffles Teras’ta gerçekleşti. 1 Michelin yıldızlı Teruar Urla’nın şefi Osman Serdaroğlu’nun bu gece için hazırladığı özel menü sakız enginardan Macahel ballı peynir brüle’ye konuklarımızı mest etti.
#Şef BuluşmalarıTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiGünümüzde yemek yapmak için birbirinden farklı besinler kullanılmaktadır. Özellikle de mantar farklı lezzeti ve eşsiz tadı ile yemeklerde ön plana çıkmaktadır. İstiridye mantarı ise en çok merak edilen besinlerin başında geliyor. İstiridye mantarı nasıl temizlenir? Nasıl pişirilir? İstiridye mantar kavurma nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Istiridye MantarıYılbaşı masası denince akla hemen bir içpilavla hindi veya et çeşitleri gelse bile artık kimi beslenme hassasiyetleri ve trendleri debaskın olmaya başladı. Veganlar, vejetaryenler ya da onları ağırlamak isteyenler sosla pişip nar gibi kızarmış bütün bir karnabahar veya istiridye mantarlarıyla da ihtişamlı bir sofra kurabilir. Bitki temelli lezzetler için Sanki Atölye’nin kurucusu Ceyda Artun’dan, klasiklere yakın durmak isteyenler içinse şef Yaren Çarpar’dan öneri ve tarifler aldık.
#MetroYazarımız şef Somer Sivrioğlu gastronomi öğrencileriyle bir araya geldi... Metro Türkiye ‘Yerelin İzinde’ projesinin yeni şefini açıkladı... Türk lezzetlerinin Lego versiyonları... Ve yılbaşı için geri sayıma hazırlanan adreslerle yeme-içme dünyasından en son haberler...
#Gizem DinçbaşYazılarımı takip edenler bilir, Norveç’te okuduğum ve uzun bir süre yaşadığım için İskandinav ülkelerinin bende yeri ayrıdır. Her ne kadar Oslo’da geri döneceğim günleri sayarak yaşasam da yıllar geçtikçe aslında kuzey ülkelerinin tümünde hâkim olan sakinliği, huzuru, insanlarının kendileriyle barışık, doğaya saygılı hallerini sevdiğimi anladım.
#Müge AkgünSeboreik dermatit, ciltte kızarıklık, pullanma ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösteren, kronik ve tekrarlayıcı bir cilt rahatsızlığıdır. Bu durum, genellikle saçlı deri, yüz, göğüs, sırt ve diğer yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde görülür. Aşırı sebum üretimi, cildin üst tabakasındaki hücrelerin hızlı büyümesi ve normalden daha hızlı dökülmesi ile ilişkilidir. Bu hücreler yüzeyde birikerek pullanma ve tahrişe neden olabilir.
#Seboreik DermatitElinin lezzetiyle nam salmış bir iş insanıyken arkadaşlarının “Bir restoran aç. Kulüp gibi, yiyelim-içelim” demesiyle 2019’da Caddebostan’daki Nazende’yi açtı. Kısa sürede İstanbul’un en revaçta mekânlarından biri haline getirdi. Yazarımız Vedat Milor’un “Nazar değmesinden korkuyorum” dediği Nazende’yi, şefi Uluç Sakarya’dan dinledik.
#İpek İZCİHamileyken denize girmek zararlı mı sorusu sık sık uzmanların da gündeminde yer alır. Hamilelik dönemi yaz dönemine gelen anne adaylarının kafasında pek çok soru işareti var. Özellikle ‘hamileyken denize girilir mi?’, ‘yüzersem bebeğime zarar gelir mi?’ soruları sık sık gündeme geliyor. Peki, anne adaylarının hamilelik döneminde denize girmesi sakıncalı mı?
#Hamilelikte Deniz Girilir MiHamileyken denize girilir mi sorusu sık sık uzmanların da gündeminde yer alır. Hamilelik dönemi yaz dönemine gelen anne adaylarının kafasında pek çok soru işareti var. Özellikle ‘hamileyken denize girmek zararlı mı?’, ‘yüzersem bebeğime zarar gelir mi?’ soruları sık sık gündeme geliyor. Peki, anne adaylarının hamilelik döneminde denize girmesi sakıncalı mı?
#Hamileyken Denize Girilir MiHamileyken denize girmek zararlı mı sorusu sık sık uzmanların da gündeminde yer alır. Hamilelik dönemi yaz dönemine gelen anne adaylarının kafasında pek çok soru işareti var. Özellikle ‘hamileyken denize girilir mi?’, ‘yüzersem bebeğime zarar gelir mi?’ soruları sık sık gündeme geliyor. Peki, anne adaylarının hamilelik döneminde denize girmesi sakıncalı mı?
#Hamileyken Denize GirmekAktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#TereyağSebzeler, insan beslenmesinin en önemli bileşenlerinden biri. Hangi sebzenin nasıl tüketileceğini bilmek ise faydalarını arttırmak için oldukça önemli. Peki sebzeler çiğ mi tüketilmeli yoksa pişirilerek mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#Elmalı GaletteBugüne kadar evlerinin güzelliğiyle ve lokumuyla tanıdığımız Safranbolu, aslında bundan çok daha fazlasını sunuyor ziyaretçilerine. Nehirlerin biçimlendirdiği vadileri, türlü sebze-meyvenin en lezizlerini yetiştiren bereketli toprakları, eğitime öncelik veren sosyal dokusuyla kendine münhasır bu kasabada asıl yıldız ‘kırmızı altın’ denilen safran. Efsanelere konu olan, asaletin simgesi bu büyülü bitkinin hasadı kasım sonuna kadar sürüyor, katılıp toplamak için hâlâ fırsatınız varken buyurun Safranbolu’ya!
#SeyahatGüzelce temizlediğim mantarları biraz fındık yağıyla çok sıcak tavada sotelemeyi seviyorum. Ocaktan almadan tuz, taze kekik, taze çekilmiş karabiber ve ezilmiş sarımsak da ekleyip tatlandırıyorum. Bazen üzerine yumurta kırıp getiriyorum sofraya, bazen etin üstünde servis ediyorum. Buğday risotto’yu mantar soteyle lezzetlendirmek de şahane oluyor. Mantar çorbasından mantarlı lazanyaya daha pek çok nefis önerim var.
#MantarTükürük bezleri tarafından salgılanarak ortaya çıkan tükürük, yiyecekleri nemlendirme ve yutulmalarına yardımcı olması dışında hastalıkların teşhisi için de oldukça önemli. Hindistan’da yapılan araştırmaya göre tükürükteki maddelerin pek çok hastalığın tanısında yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Peki tükürükten hangi hastalıklar teşhis edilebilir? Evde yapacağımız basit bir tükürük testi, hastalıklar hakkında bilgi verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık