Berrin Bal Onur ve Neşe Biber’in Balıkesir’in peynirlerini ve zeytinlerini anlattıkları çalışmalarının ardından serinin üçüncü kitabının kahramanı ekmek oldu. ‘Ekmek Şehri Balıkesir’ adlı kitap kendi kategorisinde Gourmand Awards 2023’te birincilik ödülünü aldı. İkili “Neredeyse tüm köylerinde ekşi mayalı, dumanı üstünde lezzetli ekmekleriyle insanı karşılar Balıkesir” diyor.
#GİZEM DİNÇBAŞDünyadaki 28 bin yemek kitabı arasından birinci seçilen, 1937’de kurulmuş 7 Mehmet restoranının hikâyesini ve Türk mutfağına özgü tariflerini anlatan yemek kitabı dünyayı dolaşmaya hazırlanıyor. İşte kitabın yazarları Mehmet Akdağ ve Sinan Hamamsarılar ile ilk tanıtım noktaları Londra’da yaptığımız sohbetten lezzet dolu anekdotlar...
#Mehmet AkdağTürk kahvesinin detay özelliklerinden dünya pazarındaki kültürel değerine kadar aklımızdaki tüm soruların yanıtını almak üzere, yazdığı kahve kitaplarıyla dünyanın en saygın ödüllerini kazanan gastronomi yazarı, kahve danışmanı Cenk Girginol ile bir araya geldik. Sohbetimizde Türk kahvesinin tek bir tatmış gibi değerlendirildiğine oysa Türk kahvesinin bilinen bir kahve çeşidi olmadığına dikkat çeken Girginol, Türk kahvesinin bir pişirme yöntemi olduğunu söyledi.
#BursaÖmür Akkor'un hayatı ve biyografisi, televizyon izleyenleri tarafından merak ediliyor. Yazar ve yemek şefi ünlü şef Ömür Akkor, danışmanlık hizmetleri ve yazdığı kitaplar ile adından söz ettiriyor. Anadolu ve Türk mutfağını anlattığı 26 adet kitabı ve 200'ü aşkın makalesi bulunan Akkor, 'Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı' ödülüne layık görüldü. Mesleğe gelmeden önce farklı işlerde çalışan Akkor, 20 seneden fazladır kariyerine devam ediyor. Peki, Ömür Akkor kimdir kaç yaşında ve nereli? İşte, Ömür Akkor'un hayatıyla ilgili merak edilen bilgiler...
#Ömür Akkor KimdirGeleneksel Türk peynirlerinin İngilizce olarak üretimden, kimyasal özelliklerine varana kadar bütün aşamalarının anlatıldığı kitap, Dünya Yemek Kitapları Yarışması’nda 983 kitap arasında Dairy, Milk and Cheese kategorisinde finale kalan 11 kitaptan biri oldu.
#PeynirÇarşamba günü Amerikalı fenomen Sheyenne Shea’nın İngilizce ve Türkçe olarak yaptığı “Türk erkeklerinin tacizinden bıktım” paylaşımını yazmıştım. Türkler gerçekten başka bir ülkenin fenomenini tacizleriyle bezdirip Türkçe “Beni rahat bırakın” diye mesaj yazacak hale getirmiş olabilir miydi? Olayın sırrı çözüldü.
#Sheyenne SheaŞef ve MasterChef Türkiye jüri üyesi Somer Sivrioğlu’nun 2015’te Avustralyalı gazeteci David Dale’le birlikte kaleme aldığı ‘Türk Mutfağında Bir Macera: Anadolu’nun Türkçesi nihayet raflarda. Kitapta 140 yemeğimizi ve yemek kültürümüzü anlatan Sivrioğlu: “Anadolu mutfağı demeyi tercih ettim, uygarlığın beşiği olan bir coğrafyada mutfağımızı sadece Türk mutfağı olarak nitelendirmek, Anadolu’nun diğer sahiplerine saygısızlık gibi geliyor.”
#Masterchef TürkiyeKars örneğinde olduğu gibi, buraya da gitmek için aylar öncesinden sıraya girmek zorunda kalmadan uyaralım: Sadece Erciyes’in karlı tepelerinde kaymak için değil, şehri doyasıya yaşamak için buraya bilet alacağınız günler çok yakında. Gaziantep, Mardin, Adana derken Kayseri atağa geçti. Özgün habitatı, özgür yılkı atı, binlerce yıllık tadı ve taşı sıkan kadınlarıyla bir bölgenin şahlanışını yerinde inceledik.
#Kayseri PastırmasıŞimdiye kadar gitmediyseniz yolunuzu Balıkesir’e düşürmek için artık en az 50 sebebiniz daha var. Peynir araştırmacıları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur, şehrin yerel-geleneksel türlerini kayıt altına aldıkları kitaplarıyla ‘Gourmand World Cookbook Awards 2019’da birinci oldular. Biber ve Onur’la hem kitabı ve ödülü hem de olgunlaştıkça lezzetlenen maceralarını konuştuk.
#PEYNİRTürkiye’nin önde gelen şeflerinin jüri koltuğunda oturduğu The Taste Türkiye'de en dikkat çeken isimlerden biri de Rafet İnce. İstanbul'da dünyaca ünlü bir otelin şefliğini üstlenen The Taste Türkiye jüri üyesi Rafet İnce'nin kim olduğu ve kariyeri, yarışmayı takip edenlerce merak ediliyor. Peki, The Taste Türkiye jüri üyesi Rafet İnce kimdir?
#Rafet İnce Kimdir?12 yarışmacının kıyasıya rekabet ederek şampiyonluğa ulaşmaya çalışacağı The Taste Türkiye'de heyecanla beklenen 2. sezon başlıyor. Alanında uzman isimlerin jüri koltuğunda oturacağı The Taste Türkiye'nin kadrosuna bu yıl yeni isimler katıldı. Peki, The Taste Türkiye jüri üyeleri kimler?
#The Taste Türkiye Jüri ÜyeleriKurulduğu 2016 yılından beri Gaziantep’in kültür, sanat, tarih ve turizm alanında yayın ve araştırmalar yapan ve bu zamana kadar 31 kitap, 6 belgesel ile 10 çocuk dergisi çıkaran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Gazikültür A.Ş. önemli bir başarıya daha imza attı.
#Gaziantep Mutfağıİzleyicilerin dikkatini çekmeyi başaran The Taste yemek yarışması formatı kadar jüri üyeleri ile de gündemde yer almaya devam ediyor. The Taste'in juri üyelerinden olan Rafet İnce'nin hayatına ilişkin bilgiler zaman zaman izleyiciler tarafından merak edip araştırılıyor. Peki, sempatik tavrıyla adından söz ettiren The Taste Türkiye jüri üyesi Rafet İnce kimdir? İşte Rafet İnce'nin merak edilen hayatı.
#The Taste Türkiye Jüri Üyesi Rafet İnceBalıkesir’in yöresel peynirlerinin kayıt altına alındığı ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitabı, Frankfurt’ta düzenlenen Dünya Yemek Kitapları Yarışması’nda 3 finalist arasına girdi. Kitap, Hong Kong’da yapılacak finalde Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.
#PeynirKendi alanlarında uzman beş kişiden oluşan bir ekip, izleyiciyle buluşmak için gün sayıyor. Amaçları hem en lezzetli tarifleri sunmak hem de ekran başındakileri sağlıklı beslenmeye yönlendirmek. Dilara Koçak, Yağız İzgül, Uğur Volkan Uysal, Natali Gökyay ve Wilco van Herpen’den oluşan ekip, yeni sezonda “The Chew” programının yerli versiyonuyla Kanal D’de olacak.