Dubai’deki COP28 zirvesine kalabalık bir grupla katılan Sabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen, “Hedefler belli, bunun için şirketlere sadece milyar dolarlık yatırım bütçeleri değil; harekete geçecek cesur ve hızlı yeni nesil çalışanlar gerekiyor.Biz bunu arıyoruz. Bir de akademi kuruyoruz” dedi.
#DubaiDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#Tüketim1987’de bir kuş sesi kaydedildi. O ses nesli tükenen Kauai ‘O’o’nun yeryüzündeki son ötüşüydü. Aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da olduğu 28 çevre aşığı, bir daha hiçbir kuşun nesli tükenmesin diye kendi çevrecilik hikâyelerini bir kitapta topladı. Kitabın kapağına da o kuş kondu.
#Dünya Ortak EvimizBu yıl 20’ncisi düzenlenen gastronomi buluşması Madrid Fusión, İspanyol mutfağının gelişimi için bir mihenk taşı. Ülkedeki yeme içme dünyasının mutfaklarını tanıtmak için nasıl tek yürek olabildiğini görmekse bence bu etkinlikle ilgili en önemli detay. Kimse kimsenin kuyusunu kazmıyor, başarısını görmezden gelmiyor, bilgiyi saklamıyor, ustaya saygıyı ihmal etmiyor. Hemen her konuşmayı dinlediğim 2022 buluşmasından çıkarabileceğimiz çok fazla ders var...
#Madrid FusiónAdana mutfağında, Orta Asya göçüyle bölgeye yerleşen Nogayların getirdiği çok farklı bir içecek vardır: Nogay çayı. Süt, çay, tuz ve karabiberin çorba gibi pişirilmesiyle hazırlanan ve genellikle kahvaltılarda tüketilen bu içecek, hiç bilmeyip ilk kez deneyenleri epey şaşırtıyor.
#AdanaYemek kitaplarıyla da tanınan ünlü tasarımcı Gönül Paksoy’un ‘Göçlerle Zengin Ceyhan Mutfağı’ adlı yeni kitabı yayımlandı. Kitapta tahinli kabak dolması, kigi gılnış çorbası, şorpa, bezdirme, gömeç süllüm ve mişores gibi bir Ceyhanlıyı bile şaşırtabilecek yemekler var... Bu sayede kültürel zenginliğin küçük bir ilçede dahi nasıl özel bir mutfak oluşturabildiğini görüyorsunuz.
#Ceyhan Mutfağıİlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana MutfağıGerek içerik gerekse görsel olarak şimdiye kadar hazırlanmış en kapsamlı Türk mutfağı kitabının lansmanı geçen hafta sonu gerçekleşti. Binlerce yemek arasından nasıl seçim yapıldı? Uygulamalar geleneksel mi olmalıydı, yoksa modern mi? Peki ya stili, fotoğrafları? Gelin sizi biraz sahnenin arka tarafına götüreyim.
#YazarEmine Erdoğan’ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabının 4 Eylül’de yapılan tanıtım resepsiyonuna çok istediğim halde katılamamıştım. Yakın bir arkadaşımın kızının Urla’daki düğünü ile aynı güne denk gelmişti.
#Müge AkgünEmine Erdoğan’ın öncülüğünde ünlü şef, akademisyen ve uzmanların katkılarıyla hazırlanan ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’nda, Anadolu’nun binlerce yıllık geleneksel yemek tarifleri sağlıklı ve atıksız olarak dünyaya açıldı. Emine Erdoğan, “Kitap dünyanın en önemli kütüphaneleri ve gastronomi raflarında yer alacağı gibi kültürel diplomasi alanında da yeni bir köprü olacak” dedi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk mutfağının sağlıklı, geleneksel ve atıksız yönleriyle dünya mutfaklarında öncü bir yer edineceğini belirterek, "Bu güce inanır, el birliği yaparsak, gastrodiplomasi alanında yeni rekorlar kırabiliriz." dedi.
#Emine ErdoğanValilik, belediye, kurum ve STK’lar misafirlerine, ziyaretlerde anı olması adına çeşitli hediyeler verirler. Son dönemde bu konuda güzel bir uygulama ile misafirlere bölgeyi, şehri, şehrin ürünlerini, şehrin ve ülkenin değerlerini anlatan kitaplar verilmeye başlandı.
#BursaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'nin asırlık yemek kültürünün tanıtılması için hazırlanan "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabına katkı sunan akademisyen, uzman ve şeflerle bir araya geldi.
#Asırlık Tariflerle Türk MutfağıEski bir geleneğin günümüze kadar uzanmış hali semt pazarları. Her yerde her adım başında dev marketler açılsa da onların yeri bambaşka. Çünkü pazarlar, en tazenin, en ucuzun ve en fazla çeşidin bulunduğu alışveriş yerleri. Bu ürünler sayesinde bazı semt pazarları o kadar popüler ki, insanları tatile gittikleri yörelerde bile kendine çekiyor
Ayşe ve Zeynep Ergin (21) tek yumurta ikizi. Her ikisi de astımdı. Pek çok aile astımlı çocuklarını olabildiğince hareketten sakınırken, doktorlarının tavsiyesi üzerine Ergin ailesi kızlarını yüzmeye başlattı. İkizler üst üste rekor kırarken, hastalığın üstesinden gelmeyi de başardı.
Yılbaşında birbirinden şahane yemekler hazırlayıp özensiz sıradan bir sofra kurmak, düğüne giderken albenili elbiseler giyip,saçınızı taramadan dışarı çıkmaya pekâlâ benzetilebilir. Yılbaşı sofraları günlük sofralar gibi kısa muhabbetlerin aksine, uzun uzun yapılacak sohbetlerin, atılacak kahkahaların merkezi olduğundan daha bir özen istiyor. Nasıl düzenlemeli, nelere dikkat etmeli, şıkır şıkır mı daha sade bir sofra mı karar vermek gerekiyor. Popüler her alanda olduğu gibi yılbaşı sofrası hazırlamanın da trendleri var. Ve tabii ki bu konuda gelenekçiler ve yenilikçilerin fikir ayrılıkları da... Yılbaşında şahane bir yılbaşı sofrası yaratmanın inceliklerini bilenlere sormak en iyisi.