Bir yılbaşı sofrası hazırlayın bütün yıl konuşulsun

Güncelleme Tarihi:

Bir yılbaşı sofrası hazırlayın bütün yıl konuşulsun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2009 00:00

Yılbaşında birbirinden şahane yemekler hazırlayıp özensiz sıradan bir sofra kurmak, düğüne giderken albenili elbiseler giyip,saçınızı taramadan dışarı çıkmaya pekâlâ benzetilebilir. Yılbaşı sofraları günlük sofralar gibi kısa muhabbetlerin aksine, uzun uzun yapılacak sohbetlerin, atılacak kahkahaların merkezi olduğundan daha bir özen istiyor. Nasıl düzenlemeli, nelere dikkat etmeli, şıkır şıkır mı daha sade bir sofra mı karar vermek gerekiyor. Popüler her alanda olduğu gibi yılbaşı sofrası hazırlamanın da trendleri var. Ve tabii ki bu konuda gelenekçiler ve yenilikçilerin fikir ayrılıkları da... Yılbaşında şahane bir yılbaşı sofrası yaratmanın inceliklerini bilenlere sormak en iyisi.

A46 markasının yaratıcılarından Tuvana Büyükçınar’ın yılbaşı sofralarıyla ilgili küçük ama çok işe yarar tüyoları var. Olayın sadece sofra süslemek olmadığı, evin de süslenmesi gerektiği bunlardan sadece biri. Evin süslenmesi sözünden, evde kafanızı çevirdiğiniz her yerden bir süsün sarkmasını anlamayın. Yılbaşının vazgeçilmez ikonu küçük bir çam ağacı veya kapıya asacağınız çember bir süs kâfi. Büyükçınar, bu yılki yılbaşı sofrası trendlerinin farklı tarzların kombine edilmesi olduğunu söylüyor. Yani geometrik akımlardan tutun, fyturistik akımlara kadar pek çok seçeneğin yılbaşı sofralarında kullanılabileceğini vurguluyor. Organizasyon şirketi sahibi Bettina Mahler ise, her yıl ayrı bir konseptte sofra kurulmasını, bunu da kişinin hayat stilinin beraberinde getirdiği bir şey olduğunu söylüyor. “Bir yıl Rus ve Çin trendi yapıyorsanız, diğer yıl İskandinav trendini öne çıkarın” diyor. Bir de uyarısı var: “Asla sade bir sofra kurmayın. Bunu zaten yılın her günü yapabilirsiniz. Yılbaşının ruhuna uygun şıkır şıkır bir sofra hazırlamak en doğrusu.” Tasarımcı Gönül Paksoy ise, yılbaşı sofraları konusunda daha gelenekçi tavır koyuyor ve masanın kesinlikle sade ama özenli hazırlanması gerektiğini savunuyor. Sebebini de şöyle açıklıyor: “Gün boyu o kadar emek vererek hazırladığınız yemekler, masadaki süslerle yarışıyor gibi hissediyorum. Emeğinize yazık oluyor.”

HAZIRLANIRKEN BU TÜYOLARI UNUTMAYIN

TUVANA BÜYÜKÇINAR
KİŞİYE ÖZEL YEMEK TAKIMI OLUŞTURUN

Aynalı detaylar ışığı yansıtarak tüm süslemeleri görsel bir şölene çevirir. Masada kullanacağınız çiçeklerin arasında simli çiçekler ya da varak boyanmış yapraklar kullanarak masanıza ışıltı katabilirsiniz.
Mumlar her yılbaşı masasının vazgeçilmez dekoru. Kristal, varak ya da gümüş şamdanlarda uzun mumlar kullanarak masanıza klasik bir şıklık kazandırabilirsiniz. Klasik havayı değiştirmek için masanızdaki bardak mumlara ya da masa üzeri mumlarına bordür ekleyerek değiştirebilirsiniz.
Yemek takımı kullanmak yerine, üzerinde arkadaşınızı anlatan eğlenceli bir detay ya da desen olan tabaklar seçerek kişiye özel bir yemek takımı oluşturabilir, hatta bu tabakları arkadaşlarınıza yılbaşı hediyesi olarak verebilirsiniz.
Sofranızı hazırlarken hediyeleri de unutmayın. Satın alacağınız ya da kendinizin hazırlayacağı küçük hediyeleri masada tabakların üstüne koyabilirsiniz.

BÜYÜLEYİCİ MUMLAR

Farklı bardak çeşitlerini mumluk olarak bir arada kullanabilirsiniz. Şarap, rakı veya viski gibi farklı boyuttaki bardakların içine bir miktar su doldurun. Bu suyu kumaş boyası ile renklendirdikten sonra içine minik bir mum yerleştirin. Dilerseniz boya ile birlikte, bir miktar da koku ekleyebilirsiniz. Bardakları altı aynalı bir tepsi içine koyun. Tepsiden yansıyan ışık ve renkler misafirlerinizi büyüleyecektir.

BETTİNA MACHLER
YEMEKLER VE SOFRA GÜZEL OLSA DA EV SAHİBİ OLARAK NEŞESİZSENİZ BİR İŞE YARAMAZ


Yılbaşının klasik rengi diyerek masanızda sadece kırmızı rengi kullanmayın. Siyah ve gümüş ya da kahverengi ve altın renkler çok şık olabilir. Ama kullanacağınız doğal ahşap aksesuvar ve mumlarla bir dağ evi havası da yaratabilirsiniz.
Yılbaşı masasının en olmazsa olmazı mumlar, mumlar, mumlar.
- İstediğiniz kadar güzel yemekler hazırlayın, enfes bir masa düzeni kurun, gece boyu ev sahibi olarak rahat ve neşeli değilseniz bir işe yaramaz.
Eğer iyi bir dekorasyon yapabiliyor ama kötü yemek hazırlıyorsanız misafir edeceğiniz yakın arkadaşlarınızdan istedikleri yiyecek ve içecekleri getirmesini isteyebilirsiniz.
Misafirlerinizi yemeğe çok erken davet etmeyin. Yemek 23.30’da bitmeli ki, yılbaşı kutlaması için şampanya ve video kamera hazırlıklarınız için vaktiniz kalsın.

GÖNÜL PAKSOY
KIRMIZI EZBERLENMİŞ BİR RENK, SOFT RENK MASA ÖRTÜSÜ KULLANIN


Masa örtüsü olarak mutlaka ipek ya da keten kullanılmalı. Son yıllarda moda olan kadifelerden ve boncuklardan uzak durun. Bence şıklık, yemeklerde öne çıkmalı.
Yılbaşı rengi her ne kadar kırmızı olarak bilinse de, kırmızı bir masa örtüsü gözü çok yorar. Kırmızı ezberlenmiş bir renk gibi geliyor bana. Ben her zaman beyaz ya da gümüş gibi daha soft renkleri tercih ederim. Ama illa ki renk istiyorsanız belki mor kullanabilirsiniz.
Yılbaşı demek biraz daha pırıltı, biraz daha ışık demektir. Abartmadan sofrada hoş mumlar kullanılabilir.
Asla kâğıt peçete kullanılmamalı, kumaş peçete her zaman daha şıktır. Hatta masa örtünüzle örtüşebilecek renkli kumaş peçeteler seçebilirsiniz.
Masada mutlaka her servisin yanında kişiye özel bir yeni yıl çiçeği olmalı. Konukların alıp götürebileceği ya da erkeklerin yakasına takacağı bir çiçek olabilir.
Gümüş küçük tombaklar masaya yerleştirilebilir. Şık sürahiler, karaflar sofrayı kalabalıklaştırmadan masada bulunabilir. Bazen çok klasik bir bardakla çok modern bir karafı da kombinleyebilirsiniz.

DESENLİ TABAK OLMAZ

Misafirlerinizin özelliklerine göre farklı tabaklar kullanabilirsiniz. Antika tabaklarla, modern tabakları birleştirerek çok güzel bir kombinasyon yapmak da bir seçenek. Tabaklar asla desenli olmamalı. Düz tabak her zaman yemeğin güzelliğini öne çıkarır. Şık çatal ve bıçakları ise söylemeye gerek yok.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!