OECD’nin yeni yayınladığı rapora göre, üye ülkelerde her iki birinci kuşak göçmen öğrenciden biri, temel düzeyde okuma, matematik ve fen bilimleri yeterliliğe sahip değil. Göçmen öğrenciler ayrıca, arkadaşlarından zorbalık görüyor, öğretmenlerinin ayrımcılığına uğruyor. Üstelik bu ülkelerde göçmen öğrencilerin sayısı her geçen artıyor. OECD ile Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 15 yaş düzeyindeki her 4 öğrenciden neredeyse biri göçmen.
#GazetehaberleriRıfat Ilgaz’ın eseri olan ve Ertem Eğilmez tarafından sinemaya uyarlanan, Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmlerinden biri Hababam Sınıfı. Bir bölümünde Münir Özkul’un canlandırdığı idealist öğretmen Mahmut Hoca şu sözleri söyler: "Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur.”
#Konuk YazarEvet... Beklenen, daha doğrusu beklenmeyen oldu. Almanya’da adeta ‘devrim’ nitelikli olarak tarihe geçmesinden hareket edilen ‘Modern Alman Vatandaşlık Yasası’nda Yahudi düşmanlarına, Yahudi düşmanı gösterilere katılanlara Alman vatandaşlığı, Alman pasaportu verilmemesinin yer alması kesinleşti.
#ALMANYATürk Alman Sağlık Vakfı tarafından Giessen, Bursa ve Malatya’daki üniversiteler arasındaki sempozyumlar iki yıllık pandemi arasından sonra yeniden başladı. Giessen’de gerçekleştirilen sempozyumda Türkiye’den gelen dünya çapındaki uzmanlar deneyimlerini ve gelecek perspektiflerini anlattılar.
#Almanya-Türkiye‘IQB Eğitim Trendi 2021’ adlı araştırmanın sonuçları eğitimcileri tedirgin etti. Araştırmada, dördüncü sınıf öğrencilerin Almanca ve matematik derslerindeki yeterlilikleri, 2011 ve 2016 yıllarında yapılan önceki araştırmalara kıyasla geçen yıl önemli ölçüde gerilediği ortaya çıktı.
#Almanya6 yaşında yetim kalıp Kardelen Bursu ile eğitimini tamamlayan Aysel Ösüz, şimdi bir köy okulu öğretmeni. Şanlıurfa Başören İlkokulu’nda, öğrencilerine tasarladığı karneler sosyal medyada viral olan Aysel Öğretmen ile konuştuk. O sadece öğretmen değil; ağaç diken bahçıvan, sınıf boyayan boyacı, perdesini kendi yapan bir tiyatrocu…
#Aysel ÖsüzTürkiye’ye kaçak yollardan giren Afganlara ilişkin haberler her gün gündemimizde daha geniş bir yer kaplıyor. Bu sırada Afganistan cephesinde sahada yaşanan gelişmeler de büyük bir süratle toplu bir felaket senaryosuna doğru adım adım yaklaşıyor. Şimdi en çok korkulan, Taliban’ın arazide askeri üstünlüğü ele geçirmesiyle birlikte, yakın bir zamanda ülkenin tümüne hâkim olmasıdır. Bu çerçevede “Kabil’in düşmesi” ne yazık ki artık “olabilirliği” yüksek bir ihtimal haline gelmiştir.
#YazarBirleşik Krallık Gelecek Sınırlar ve Göçmenlik Bakanı Kevin Foster "Birleşik Krallık'ta özellikle teknoloji sektöründe yenilikçi işler kurmak isteyenler için fırsatlar var. AB zamanımızdakinin aksine küresel bazda insanları beceri ve yeteneklerine göre değerlendirmenin daha doğru olduğuna inanıyoruz. Yeni vasıflı işçi sistemi, mevcut vasıflı işçi vizelerine göre Türkiye'den çok daha fazla kişiye açıktır" dedi.
#Birleşik KrallıkErasmus Programı üniversite gençlerinin en çok tercih ettiği öğrenci değişim programlarından biri. Yeterlilik sınavı, başvuru süreci, hibe listesi derken bambaşka bir kültür ve ülkenin içerisinde buluyor öğrenciler kendilerini. Peki Erasmus’a gidenler giderken ne umdular, gittiklerinde ne buldular? Sizler için Erasmus deneyimi yaşamış insanlarla sohbet ettik ve Erasmus’u anlatmalarını istedik.
#ErasmusAralarında bir köy okulunu harikalar diyarına çeviren de var, cinsel istismara sessiz kalmayıp öğrencilerinin hayatını değiştiren de... Bir nesli yetiştirirken yaptıklarıyla fark yaratan, ilham veren öğretmenlerden, öğrenciler ve geleceğin eğitimcileri için çok değerli tavsiyeler aldık.
#NURTEN AKKUŞTürkiye’nin Almanya’da 3 milyon vatandaşının bulunduğunu belirten YTB Başkanı Mehmet Köse, “Almanya, Türkiye’nin oradaki vatandaşlarıyla ilgilenmesine en çok olumsuz yaklaşan ya da bu anlamda biraz engeller çıkaran ülkelerin başında geliyor” diye konuştu.
#ALMANYAOECD, geçtiğimiz hafta öğrenci ve velileri yakından ilgilendiren önemli bir rapor açıkladı. PISA 2015 kapsamında yayınlanan bu 3’üncü raporda Türkiye olarak birçok konuda sınıfta kaldık. Raporda çarpıcı iki başlık şöyle: Öğrenciler mutsuz ve aileler de ilgisiz.
#OECDOECD, geçtiğimiz hafta öğrenci ve velileri yakından ilgilendiren önemli bir rapor açıkladı. PISA 2015 kapsamında yayınlanan bu 3’üncü raporda Türkiye olarak birçok konuda sınıfta kaldık. Raporda çarpıcı iki başlık şöyle: Öğrenciler mutsuz ve aileler de ilgisiz.
#Nuran ÇakmakçıBirleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), ‘Çocuk Yoksulluğunun Olmadığı Bir Dünya’ raporunu açıkladı. Raporda çocukların beslenme, sağlık, eğitim, korunma ve barınma gibi alanlarda yaşadığı eksiklikler anlamına gelen çocuk yoksulluğunun bireylerin hayatı boyunca devam ettiği belirtildi. 385 milyon çocuğun özellikle gelişmekte olan ülkelerde yoksullukla hayatlarını sürdürmeye çalıştığının vurgulandığı raporda, bu durumla mücadele için atılması gereken 5 adım şöyle sıralandı:
#UNICEFAlmanya’nın ilk ‘kadrolu yetenek avcısı’ Suat Yılmaz, çocukların okuldaki başarısının, ailenin maddi durumuna bağlı olduğunu söyledi. Bunun birçok araştırmayla belgelendiğini savunan Yılmaz, ‘Büyük Kariyer Yalanı’ adlı kitabında da bunu sayılarla anlatıyor.
#Suat YılmazPISA 2015’in açıklanmasıyla başlayan Türkiye’nin eğitim performansı tartışması sürüyor. 2012’den 2015’e kadar geçen sürede matematik, okuma ve fendeki gerilemenin nedenleri sorgulanıyor. PISA’nın yürütücüsü OECD, Türkiye’deki düşüşün nedenlerini Hürriyet için yorumladı. Organizasyon özellikle 2012’den sonra lise düzeyinde yapılan reformların yarattığı zorluklara işaret ediyor.
#Eğitim