Güncelleme Tarihi:
1- PAYDAŞI BİLGİLENDİRİN
Bazı ülkeler çocuk yoksulluğunu öncelikleri arasına almıyor ve ulusal önlemler geliştirmiyor. Bununiçin tüm paydaşlarla çocuk yoksulluğu konusunda bilgi paylaşılmalı. Onlardan alınacak geri dönüşlerin önemli bir adım olduğu hatırlatılmalı. Paydaşların hangi noktalara odaklanacakları tartışılarak ulusal bir yol haritası belirlenmeli.
2- VERİLERİ ANALİZ EDİN
Genellikle çocuk yoksulluğu konusunda alınan önlemler merkezi olur. Fakat bu problemin ülkedeki durumu hakkında güncel veriler elinizde yoksa bir program ya da politika geliştiremezsiniz. Ayrıca çocuk yoksulluğunun kaynaklandığı nedenleri de analiz etmek uygun bir program geliştirmek için kritik.
3- FARKINDALIĞI ARTIRIN
Çocuk yoksulluğunun ulusal politika konuları arasında yer alması için iletişim kanallarını geliştirerek bu konuya dikkat çekmek gerekiyor. Etkili grupların bu konudaki farkındalığı artırılmalı. Çeşitli gruplarla ortak raporlama çalışmaları yapılmalı. Dünyada bu konuda geniş çapta çalışmalar yürüten ana aktörler de bu çalışmalara dahil edilmeli.
4- NETLEŞİP HARİTALANDIRIN
Bu konudaki oranları düşürmek için uygun politika ve programlara ihtiyaç var. Bu en yoksul öğrencilerin eğitime katılımları için ayrılan kaynağı artırmak olabilir. Fakat yapılacak tüm değişiklikler için netliğe sahip olunmalı. Bunlar ulusal bağlamda ele alınmalı. Bu aşamada çocuk yoksulluğu konusunda yapılan analizler sürdürülmeli. Ortaya çıkan programlar haritalandırılmalı.
5- ÇOCUKLARA ODAKLANDIRIN
Son basamak bu sorun için oluşturulan planları, ülkedeki tüm çocuklar için gerçekleştirilebilecek çocuk odaklı ulusal hareket programı arasına almak. Ayrıca süreçlerin takibi için izleme mekanizması geliştirilmeli ve desteklenmeli.
Mülteci çocuklar için eylem planı
AVRUPA Komisyonu AB üyesi ülkelere gelen Suriyeli göçmen çocukların sağlık, eğitim, korunma ve barınma gibi hizmetlerden daha etkin bir şekilde yararlanması için öncelikli eylem planını yayınladı. Planda son yıllarda AB’ye yanında ailesi olmadan gelen Suriyeli çocukların sayısının dramatik bir şekilde arttığı belirtildi. 2015 ve 2016’da AB’ye iltica başvurusunda bulananların yüzde 30’unun çocuk olduğu vurgulanırken, bunun son 6 yıl içinde 6 kat arttığının altı çizildi. Eylem planına göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere gelen Suriyeli çocukların kimlik tespiti eğitimli yetkililer tarafından vakit kaybetmeden yapılmalı, ayrıca gerekli sağlık desteği de sağlanmalı.Yanında ailesi olmayan Suriyeli çocukların ise bölgedeki aileler tarafından bakılması gibi seçenekler de değerlendirilecek. Avrupa Komisyonu ilerleyen süreçte de Suriyeli çocukların entegrasyonunu teşvik etmek amacıyla kaynak desteği verecek. Üye ülkeler, çocukların korunma ihtiyacıyla ilgili yerleşme süreçlerinin hızlandırılması için teşvik edilecek.