Köln’de yaşayan Ozan Tekin’in solo piyano kompozisyonlarından oluşan albümü ‘Anarya’, geriye doğru bir göç hikâyesi anlatıyor. Köln’de başlayıp İstanbul’da devam eden albüm, Tekin’in memleketi Adana’da bitiyor. Sanatçıyla albümünü konuştuk.
# Ozan TekinAçıldığı günden bu yana bir Alaçatı klasiği haline gelen Limon Köyiçi, birbirinden leziz tatlarıyla adından söz ettiriyor. Şef Eyüp Gül, “Otun da, deniz mahsüllerinin de en iyisi coğrafyamızda bulunuyor. Bunca zenginlik içinde iyi bir menü oluşturmak bizim için hiç de zor olmadı” diyor.
#1Büyük şehirde yaşayan birçok insan doğayla iç içe olmanın hayalini kuruyordu. Pandemiden sonra bu kişilerin sayısı arttı. İmkânı olanlar evini alıp göçtü. Geç kalanlar yüksek fiyatlara takıldı. Ev almaya gücü yetmeyenler şimdi arazi bulma telaşında. Radarlarındaki şehirse Çanakkale. Yeni köprüyle İstanbul’dan yaklaşık 3 saatte ulaşılan şehrin cazibesi günbegün artıyor. E tabii fiyatlar da yükseliyor! Çanakkale’deki arazi piyasasını, ‘tiny house’a uygun arsaları ve gerekli izinleri, kendi evini inşa edenlerin yaşadıklarını araştırmak için şehre gittik. Gayrimenkul danışmanları doğru tercihlerle orta vadeli yatırımların kazanç yarattığını söylüyor ama çok dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Müteahhitlerse tek başına inşaat yapmanın yüksek maliyetini ve zorluğunu anlatıyor.
#ÇanakkaleAşağı Saksonya eyaletinin başkenti Hannover yakınlarında bulunan Lehrte kasabasının merkezindeki ‘Göç Anıtı’, Lehrte Belediye Başkanı Frank Prüsse, Eyalet Başbakanı Stephan Weil, Başkonsolos Gül Özge Kaya ve Hasan Kurtuluş’un katılımıyla açıldı. Kurt Grubu’nun sahibi iş insanı Hasan Kurtuluş’un bank üzerine oturmuş elinde tahta valiz tutan bronz erkek heykeli, Türkiye’den Almanya’ya gelen işçilerin 60’ıncı yılı anısının yanı sıra eski Yugoslavya, Yunanistan, İtalya ve İspanya’dan gelen işçileri temsilen de ‘Göç Anıtı’ olarak dikildi.
#LehrteAlman medya dünyasında son dönemlerde göçmen kökenli gazetecilerin sayısı artmaya başladı. Ancak medya dünyasında yönetici pozisyonunda göçmen kökenlilerin sayısı yok denecek kadar az. Almanya’da araştırmacı gazetecilik denince ilk akla gelen isimlerden biri olan ödüllü gazeteci Kayhan Özgenç ise istisnalardan biri. Babası Türk annesi Alman olan Özgenç, Axel Springer Yayınevi’ne bağlı, ekonomi dünyasında söz sahibi olan internet haber sitesi Business Insider’in Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı olarak görev yapıyor. Kayhan Özgenç, 2005’te Volkswagen şirketindeki rüşvet skandalını ortaya çıkarmış ve en iyi araştırmacı gazetecilik ödülü olan Henri-Nannen Ödülü’ne layık görülmüştü. 1997’de Focus dergisinde çalışmaya başlayan Özgenç, 2011’de Bild am Sonntag gazetesinin araştırma biriminin yöneticisi oldu ve 2018’den itibaren gazetenin yayın kurulu üyelerinden biri olarak görev aldı. 2020 yılında ise yazılı basından ayrılarak internet haberciliğine yöneldi. Axel Springer Yayınevi Basın Kulübü’nde buluştuğumuz Özgenç’le yarı göçmen hikâyesi ve medyanın geleceğini konuştuk.
#Almanya-TürkiyeTam 60 yıl önce, 27 Kasım 1961’de ilk işçi kafilesinin Sirkeci Garı’ndan çıkıp Düsseldorf’a varmasıyla başlıyor Türkiye’den Almanya’ya işgücü göçünün hikâyesi... Birkaç yıl para biriktirdikten sonra memlekete dönme fikriyle gurbete gidenler önce misafir işçi, sonra göçmen ve en sonunda yerli oldular. Göçün yıldönümünde bu hikâyeyi aileleri Almanya’ya işçi olarak giden ikinci nesil tanıklarından dinledik...
#AlmanyaBu sözlerle anlatıyor Gülseren Suzan Mernzel, 1970 yılında geldiği Almanya’da gurbetin ne demek olduğunu ve ekliyor: “Gurbet çalışmak demektir, hem de gece-gündüz çok çalışarak kazanmak, mümkün olduğunca az harcamak, biriktirmek ve memlekete dönüp başını sokacağı bir ev almak demektir.”
#AlmanyaAkdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Friedrich Ebert Vakfı İstanbul Temsilciliği’nin 11-12 Kasım 2021 tarihlerinde ortaklaşa düzenlediği Türk-Alman Konferansı, önemli sonuçlarla tamamlandı. Türkiye’den ve Almanya’dan uzmanlar, sosyal ve sağlık alanı uygulayıcıları ve akademisyenler tarafından iki ülke arasında 60 yıl önce başlayan göçün sonuçlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı konferansın sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildiride, göç politikaları üzerinde Türk ve Alman kurumlarının iş birliği vurgulandı.
#Friedrich Ebert VakfıAlmanya’da politikaya atılan ilk Türkler arasında yer alan, Türkiye’deki öğrenci hareketlerine destek amacıyla öğrencilik döneminde Berlin’de düzenlenen gösterilere öncelik eden ve iki kez Türk vatandaşlığından atılıp hakkını sonuna kadar arayarak Türk vatandaşlığını iki kez yeniden kazanan Prof. Hakkı Keskin’le de göç hikayesini konuştuk. 1980’li yıllardan beri tanıdığım ve emekli olduktan sonra zamanının önemli bir bölümünü Türkiye’de geçiren Hakkı Keskin sorularımı şöyle yanıtladı:
#AlmanyaAlmanya ile Türkiye arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının 60’ıncı yılı nedeniyle bu yıl birçok kültürel etkinlik gerçekleştiriliyor. ‘İstanbulberlin’ inisiyatifi tarafından bu kapsamda Berlin’de ‘Frühstück Alla Turca’ (Alaturka Kahvaltı) adlı bir etkinlik gerçekleştirilecek.
#İstanbulberlinPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonBulgaristan'da Türklere uygulanan zulümden 16 yaşında annesi ile birlikte kaçan Yıldız Çankaya (48) hayallerine Türkiye'de kavuştu. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Modern Dans Bölümünü bitiren Sargın, 2007 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Halk Dansları Topluluğunda sanat yönetmeni olarak görev yapıyor.
#AnkaraCumhurbaşkanlığı himayelerinde İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce düzenlenen Uluslararası Göç Filmleri Festivali (UGFF) başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Uluslararası Göç Filmleri Festivali'nin açılışını yaptı. Açılışta konuşan Bakan Ersoy, "Bugün de topraklarımızda yaklaşık 4 milyon göçmeni misafir etmekte, dünyanın 4 bir yanındaki mazluma el uzatmaktayız." derken Bakan Soylu, "Açık kapı anlayışıyla kimseyi geri çevirmedik aynı zamanda kamu düzeninden de taviz vermedik. İşte bu misyon doğrultusunda sinemanın gücünü ve kendi gücümüzü birleştirdik ve kararlı bir şekilde hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz." dedi.
#Süleyman SoyluBURSA'da, doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından fotoğraflanan halkalı leyleğin şaşırtıcı göç hikayesi ortaya çıktı. Kocaçay Deltası'na konan sürüdeki 11 aylık leyleğin de göç ettiği belirlendi. Bu durum, leyleğin ayağına Macarlar tarafından takılan mavi halka sayesinde anlaşıldı.
#BursaAdını Turgut Uyar’ın dizelerinden alan ‘Durduğum Yer Benim Değil’ kitabında, bir başka kente sürüklenmek zorunda kalma durumunun ne denli yorucu, yıpratıcı ve hüzünlü bir durum olduğunu anlatıyor gazeteci Çiğdem Anad. Ama bir zorunlu göç hikâyesinden çok daha fazlası bu kitap.
#Çiğdem Anad