Nürnberg’de bir göç hikâyesi anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Nürnberg’de bir göç hikâyesi anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2022 10:04

Nürnberg Belediyesi’nin 16-18 Eylül tarihleri arasında düzenlediği kültür sanat etkinliğine, birinci neslin temsilcilerinden Abdurrahman Gümrükçü’nün yaşam öyküsü konu oldu. Programa ilgi yoğundu.

Haberin Devamı

NÜRNBERG Belediyesi’nin 16-18 Eylül tarihleri arası düzenlediği kültür, sanat ve tarih ile ilgili programlara halk yoğun ilgi gösterdi. Etkinlik kapsamında birinci neslin temsilcilerinden Abdurrahman Gümrükçü’nün yaşam öyküsü anlatıldı. Bu seneki konu, özellikle dönüşümlerle ilgili olunca, işçi göçü de programa konu oldu. 1970 yılında 19 yaşındayken Almanya’nın Freystadt kasabasına gelen Abdurrahman Gümrükçü, göçün tanığı olarak yaşam öyküsünü belgelerle anlattı. Gümrükçü, iş anlaşmasının 30 Ekim 1961 yılında o zamanın Almanya’nın başkenti Bonn’da her iki ülkenin yetkileri tarafından imzalandığını ve Almanya’da meydana gelen petrol ve iş krizi nedeniyle 23 Kasım 1973 tarihinde yabancı işçi almama kararını uyguladığını söyledi. Türkiye’den Almanya’da çalışmak için 1961-1973 yılları arası 2 milyon 600 bin kişinin müracaat ettiklerini, bunlardan 678 bin 702 erkek ve 146 bin 681 kadın olmak üzere toplam 825 bin 383 kişinin çalışmak için Almanya’ya geldiklerini anlattı.

Haberin Devamı

Nürnberg’de bir göç hikâyesi anlatıldı
ÜÇ AYDA ALMANCA ÖĞRENDİ
Gümrükçü, Almanya’ya hiç Almanca bilmeden geldiğini, Türkiye’den beraberinde getirdiği kitaplarla üç ay gibi kısa sürede Almanca öğrenerek kendi istek ve taleplerini ifade ettiğini belirterek burada yaşayan herkesin Almanca öğrenmesini önerdi. Gümrükçü, yaşamı boyunca işinin yanı sıra gönüllü olarak çok sayıda derneklerde ve SPD’de görev yaptı. Emekli olmasına rağmen çalışmalarına devam eden Gümrükçü, etkinliğe katılan misafirlere, “Din, dil ve ırk ayrımı yapmayalım, hep birlikte huzur ve barış içinde yaşayalım” dedi. Sunumu büyük bir heyecanla izleyen davetliler, programın sonunda başarılarından dolayı Gümrükçü’yü alkışlayarak teşekkür ettiler. Davetlilerden bazıları da aynı sunumun okullarda gençlere yönelik yapılması için öneride bulundular.
Nürnberg’de bir göç hikâyesi anlatıldı

 

 

BAKMADAN GEÇME!