Uluslararası Tahıl Bilimi ve Teknolojisi (ICC) Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel, gluten proteinleri hakkında bilgilendirme yaptı ve "Glutensiz ürünler daha iyiymiş, herkesin glutensiz ekmek tüketmesi gerekiyormuş gibi bir yaklaşım var, bu doğru değil. Glutensiz ekmeğin beslenme ve teknolojik kalitesi oldukça düşük" dedi.
#Glutensiz GıdalarSon yıllarda gluten, gluten hassasiyeti, çölyak hastalığı gibi kavramların adını sıkça duymaya başladık. Glutenin, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda doğal olarak bulunan bir protein olduğunu söyleyen Diyetisyen Gülşen Kadri, gluten içerikli besinlerin bağırsakta bulunan iyi bakterileri besleyen prebiyotik içeriğine sahip olabileceğinin de altını çiziyor. Peki gluten vücudumuz için yararlı mı yoksa zararlı mı? Sağlıklı bir diyette glutenli gıdalar olmalı mı, kimler glutenli beslenmeli ya da gluteni hayatından çıkarmalı?
#Glutensiz Beslenme46 yaşında çölyak hastası olduğumu öğrendim. İlk anda duyduğum yalnızlık ve boşluk hissiydi. Hayatım bir günde değişti. Ben de bir gazeteci olarak yaşadıklarımı anlatmak için Glutenout.net sitesini açtım. Artık zorlukların bir ‘normal’e gideceğini görebiliyorum.
#Mehmet ÖzenYüz yogası, yüz kaslarını çalıştırıp cildin sarkmasını önleyerek ameliyatsız bir şekilde yıllara meydan okumak, daha genç görünmek isteyenlerin yeni gözdesi. Aslında yüzyıllardır uygulanan bu yöntem son dönemde sosyal medyanın da etkisi ile oldukça popüler bir güzellik trendi haline geldi.
#Yüz YogasıGebelik diyabeti hakkında bilgiler merak ediliyor. Anne ile baba adayları, hamilelik sürecinin sağlıklı ve huzurlu geçmesi için tüm önlemleri alsalar da hesapta olmayan sorunlar gelişebiliyor. Bu sorunların başında gelen ‘gebelik diyabeti’ hem annenin hem bebeğin sağlığını tehdit ediyor. Öyle ki erken doğum riskini artırıyor, anne adayında yüksek tansiyonu ve gebelik zehirlenmesini tetikleyebiliyor, bebekte gelişim geriliğine yol açabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Esra Boyar, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Gebelik DiyaebetiYüz yogası aslında yüzyıllardır uygulanıyor ama son yıllarda çok daha popüler bir güzellik trendi haline geldi. Gıdısından, kaz ayaklarından, kırışıklıklarından kurtulmak isteyen çareyi yüz yogasında arıyor. Peki ameliyatsız yüz gençleştirme yöntemlerine alternatif olarak uygulanan yüz yogası gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla konuştuk...
#Yüz YogasıHassasiyetimiz olsun olmasın arpa, çavdar ve buğday gibi unlardaki protein çeşidi glüten, hemen herkesin gündeminde. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’ya kimlerin tüketip tüketmemesi gerektiğini sorduk ve glütensiz beslenme hakkında doğru bilinen yanlışları öğrendik. 10 yıldır glütensiz beslenen eğitmen şef Burak Özbay’dan glütensiz tatlı-tuzlu tarifler aldık...
#Glutensiz Besinİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenPınar-Taylan Özden çifti iki yıl önce İstanbul’dan ayrılıp Edremit’e yerleşerek ‘Körfez Çiftlik’ adında glutensiz gıda ve mandıra ürünleri satan butik bir mağaza açmışlar. Burası özellikle çölyak hastaları için gerekli glutensiz gıdayı temin yolunda önemli bir mekan olmuş.
#1Tahıl alerjisi en sık karşılaşılan alerjik reaksiyonlardan bir tanesidir. Tahıl alerjisi ne sahip olan kişilerde belirli ürünler tüketilemez. Bundan dolayı Tahıl alerjisi için birçok kişi hastanelere başvurmaktadır. Tahıl alerjisi vücutta çeşitli reaksiyonları da doğuran bir alerji türü hastalığıdır. Tahıl alerjisi hakkında bilgi edinmek için araştırmalar yapılmaktadır. Peki Tahıl alerjisi nedir? Nasıl geçer? Tahıl alerjisi belirtileri nelerdir? Tahıl alerjisi için ne iyi gelir? İşte Tahıl alerjisi ile ilgili tüm detaylar.
#Tahıl AlerjisiGluten alerjisi en sık karşılaşılan alerji çeşitlerinden bir tanesidir. Gluten alerjisi ile ilgili bilgi edinmek isteyen kişiler bu hastalığın alerji nedenlerini ve nasıl geçtiğini araştırmaktadırlar. Gluten alerjisi toplumda da sık görülen bir alerjik hastalıktır. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülmektedir. Peki gluten alerjisi nedir? Gluten alerjisi nasıl geçer? Gluten alerjisinin belirtileri nelerdir? Gluten alerjisine ne iyi gelir? İşte gluten alerjisi ile ilgili her şey.
#Gluten Alerjisi NedirDiyet sezonu devam ediyor. Bir önceki yazımda Ketojenik Beslenmeden bahsetmiş farklı besin öğeleri içeren 2 Keto Ekmek tarif vermiştim. Bu yazımda ise glutensiz beslenme ve ona uygunda bir ekmek tarifi paylaşacağım. Gluten alerjimin olduğunu öğrendiğimde benimde bir dönem uyguladığım glutensiz beslenme için son 10 yılın beslenme yöntemi fenomeni diyebiliriz belki de!
#EkmekBuğday, arpa, çavdar içinde bol miktarda bulunan gluten doğal içerik buğdayın endosperm bölgesinde nişastaya bağlı doğal olarak oluşan bir proteindir. Doğal haliyle bulunan içeriği özellikle dayanıklı tohum üretimi sırasında daha dayanıklı tohum üretimi için yapılan değişikliklerde yüksek miktarda sentezlenmeye başlayan gluten, içerik olarak yoğun miktarda bulunmaktadır.
#Glutensiz BeslenmeÇölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmaktadır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#ÇölyakÇölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıSon zamanların popüler beslenme trendlerinden birine dönüşen glütensiz beslenme ile ilgili tartışmalar sürüyor. Glütenin buğday, arpa ve çavdarda bulunan bitkisel kökenli bir protein olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, glütensiz beslenmenin püf noktalarını anlattı.
#Beslenme