Gıda zehirlenmesi, zararlı bakterilerin, parazit veya virüs içeren gıdaların tüketilmesi nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. Uygunsuz koşullarda tüketilen yiyecek ve içecekler bu duruma yol açabilir. Peki gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Gıda zehirlenmesine karşı öneriler...
#Gıda Zehirlenmesi BelirtileriHavaların ısınması, doğanın uyanışı ve güneşin yaydığı enerjinin ruh halimizi tamamen değiştirmesi mükemmel bir tablo çizse de, bu durumu bozabilecek birçok sorun söz konusudur. Özellikle de sıcak havalarla birlikte görülen ve çok ciddi sonuçları olan besin zehirlenmesi gibi… İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, yaz mevsiminde artan gıda zehirlenmesine karşı alınması gereken önlemleri anlatıyor.
#Gıda Zehirlenmesi Nasıl GeçerHavaların ısınması, doğanın uyanışı ve güneşin yaydığı enerjinin ruh halimizi tamamen değiştirmesi mükemmel bir tablo çizse de, bu durumu bozabilecek birçok sorun söz konusudur. Özellikle de sıcak havalarla birlikte görülen ve çok ciddi sonuçları olan besin zehirlenmesi gibi… İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail ÇELİK, yaz mevsiminde artan gıda zehirlenmesine karşı alınması gereken önlemleri anlatıyor.
#Gıda ZehirlenmesiSingapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş PatatesSingapurlu doktor Dr. Samuel Choudhury, dolapta bir süre saklanan filizlenmiş ve yeşeren patateslerden uzak durulması gerektiğini, yeşil lekelerin ve filizlerin solanin toksininin varlığına işaret ettiğini, bu toksinin ağır sindirim sorunlarına, halüsinasyonlara, ciddi durumlarda felce hatta ölüme dahi neden olabileceğini söylüyor.
#PatatesEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeSıcak hava, sağlık sorunu olmayanları bile olumsuz etkileyebiliyor. Bu dönemde güneş çarpması, sıcak krampları gibi sağlık sorunlarına karşı önlem alınması çok önemli. Yani “Gencim, bana bir şey olmaz” demiyoruz ve herkesin tedbirli olmasını istiyoruz. Susuz kalmamak ne kadar önemliyse tuz ve baharat dengesi de o kadar önemli!
#Dr. Ayça Kaya2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazHer mutfağın demirbaşlarından olan tencere ve tavalar, yemekleri daha rahat pişirebilmek için birçok farklı türde üretiliyor. Ancak görüntüsüyle etkileyen birçok tencere ve tava çeşidi sağlığı tehdit ediyor. Peki hangi tür tencere ve tava ile yemek pişirmek güvenli? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Çetinol hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDonmuş çiğ etler uygun olmayan koşullarda çözülmeye bırakıldığında, tehlikeli bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu yüzden çiğ etin bakteri üretmesini önlemek için bazı riskli davranışlardan kaçınmak gerekir. Et çözdürme işlemi sırasında yapılan hatalar, sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabileceği gibi etin lezzetini de bozar.
#SağlıkEtin saklama koşulları kadar buzluktan çıkarıldığında nasıl çözdürüldüğü de sağlık için önemli. Bu konuda her kafadan bir ses çıkarken birçok kişi alışkın olduğu yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Örneğin etleri çözdürme konusunda en yaygın yollardan biri olan ‘oda sıcaklığında bekletmek’ hataların en büyüğü. Üstelik yapılan yanlışlar bununla da sınırlı değil. Etleri çözdürürken sık yapılan hataları ve doğru yöntemleri uzmanlar anlattı...
#Gıda GüvenliğiSon yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#SağlıkKarbonhidratlar, yağlar ve proteinler diyetimizin temelini oluşturan üç ana besin grubudur. Glikoz, karbonhidratların yapı taşıdır. Bu kelime Yunanca tatlı anlamına gelir ve vücudumuzun ana enerji kaynağıdır. Sizler için glukoz hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Glukoz NedirVictoria Danson, uzun süredir bir inflamatuar bağırsak hastalığı olan Crohn ile mücadele ediyor. Tüm sindirim yolunu etkileyen ve ölümcül de olabilen Crohn hastalığı, Danson’ın tüm hayatını değiştirdi. "Şehir hastalığı" olarak bilinen Crohn’un dünyada görülme sıklığı artıyor. Uzmanlara göre Türkiye’de de Crohn büyük şehirlerden kırsala doğru artışını sürdürüyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? İşte Victoria Danson'ın yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkBitkiler evlerimize renk katıyor, şehir hayatının içinde doğa ile bağımızı sürdürmemize yardımcı oluyor. Ancak eğer bir evcil hayvanınız varsa evinize bitki seçerken ince eleyip sık dokumalısınız. Çünkü bitkiniz evcil hayvanlarınızı hasta edebilir, hatta ölümcül sonuçlara bile sebep olabilir. Peki hangi bitkiler evcil hayvanlar için zehirli? 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle uzmanlar yanıtladı...
#Toksik BitkilerErkeklerde karın ağrısının nedenlerine örnek olarak sayılabilecek pek çok konu bulunur. Göğüs ve kasıkların arasında görülen karın ağrısı, çeşitli belirtiler ile ortaya çıkar ve bazı hastalıkların habercisi niteliğindedir. Karın ağrıları akut ya da kronik olabilir. Bazı kişilerde şiddetli bir şekilde seyrediyorken bazı kişilerde daha hafif geçebilir. Bu durum biraz kişinin bünyesine biraz da hastalığın şiddetine bağlı olarak gelişme gösterir. Erkeklerde karın ağrısı kramp şeklinde görülmesinin yanı sıra pelvis bölgesinde de meydana gelen kolik şeklinde de olabilir. Kolik tarzında olan ağrı genelde safra ve böbrek taşıyla doğrudan ilişkili iken lokalize karın ağrısı yaygın olarak mide ülserine bağlanmaktadır. Peki erkeklerde karın ağrısı neden olur ve bu karın ağrısına ne iyi gelmektedir ayrıntıları ile derledik.
#Erkeklerde Karın AğrısıEnfeksiyon, hastalık olmasına sebebiyet veren yani hastalık kapasitesi taşıyan virüs ve mikropların vücut içerisinde girmesi ile gelişme gösterir. Vücutta yer alan bağışıklık sistemi pek çok enfeksiyonun oluşumunu önlemektedir. Fakat hızlı bir şekilde bulaşan enfeksiyonlar kişi açısından zorluk oluşturur ve bu sebeple hastalık gelişir. En yaygın belirtileri mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve ateş olarak bilinen enfeksiyonlar, ne anlama gelir ve belirtileri nelerdir? Enfeksiyon tedavisi nasıldır tüm detayları ile derledik.
#Enfeksiyon NedenGıda kaynaklı hastalık olarak da adlandırılan gıda zehirlenmesi; enfeksiyon etkeninin vücut yüzeyi, eşyalar veya su, gıda gibi maddeler üzerinde bulunması anlamına gelen kontamine gıdaları yemenin neden olduğu hastalıktır. Bakteriler, virüsler ve parazitler dahil bulaşıcı organizmalar veya bunların toksinleri, gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenleridir. Peki gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? İşte gıda zehirlenmesine iyi gelen tedavi yöntemleri.
#Gıda ZehirlenmesiKoronavirüs tedbirleri kapsamında mart ayında kapatılan düğün salonları, 1 Temmuz’da sıkı kurallara uymak şartıyla yeniden açılacak. İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ‘Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler’ başlıklı genelgeye uygun olarak hazırlanacak düğün programları, bulaş riskini en aza indirecek şekilde hazırlanacak. Normalleşme sürecindeki düğünlerde Normalleşme sürecindeki düğünlerde konuklar maskeleri kontrol edildikten sonra ateş ölçümüyle salonlara alınacak. Gelin ve damat hariç mesafe kuralına aykırılık oluşturulacak oyun, dans, halay ya da gösteriler yapılamayacak, takı merasimi de olmayacak.Peki bu süreçte dünya evine girecek çiftler ve aileleri düğün salonu seçerken nelere dikkat etmeli ?
#ANKARADüğün salonları normalleşme kapsamında 1 Temmuz’dan itibaren yeniden kapılarını açmaya hazırlanıyor. ATO Başkanı Gürsel Baran, ruhsatsız işletmelerdeki eksikliklere dikkat çekerek, düğün yapacak çiftleri uyardı ve “Hijyen ve kural eksikleri nedeniyle tercih edilmemeli” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUYaz aylarında artan gıda zehirlenmelerine engel olmak adına tavsiyelerde bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Arş. Gör. Kübra Şahin, gıda zehirlenmesinde ilk belirtilerin 72 saat sonra bile ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.
#Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Kübra Şahin