IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2015 10:19
ENFEKSİYON HASTALIKLARINDA KIRMIZI ALARM
Ağustos aylarında en sık görülen hastalıklardan birisi olan Gastroenterit hakkında bilgi veren Özel Deva Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Atalar, bu hastalığın kusma ve ishale neden olan yaygın bir bağırsak enfeksiyonu olduğuna dikkat çekti.
Özel Deva Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Atalar, Gastroenterit’in yaygın bir hastalık olduğunu ve önlem alınmazsa çok ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi.
Gastroenterit hastalığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Atalar, "Gastroenterit, bulanık kusma ve ishale neden olan bir bagˆırsak enfeksiyonudur. Buna bakteri, virüs veya bas¸ka organizmalarda neden olur. Atakların çogˆu birkaç gün içinde kendiligˆinden geçer. İshal ve kusma s¸iddetliyse, dehidrasyona da ugˆrayabilirsiniz bu vücudunuzda yeterince su olmadıgˆı anlamına gelir. Bu bebeklerde ve küçük çocuklarda çok ciddi rahatsızlıklara neden olur" dedi.
GASTROENTERİT’İN BELİRTİLERİ
Gastroenterit’in en sık görülen belirtilerinin ishal ve kusma olduğunu söyleyen Atalar, "Pek çok insanda mide agˆrıları, ates¸ (yüksek ates¸) ve bas¸ agˆrısı görülür. Belirtiler genellikle birkaç gün sürer ancak bu süre bir haftaya kadar uzayabilir. Bu durumlarda Dehidrasyona ugˆrayabilirsiniz. Bunun anlamı vücudunuzda yeterince su bulunmamasıdır. Dehidrasyon belirtileri ise çökmüs¸ gözler, agˆız kurulugˆu ve dilde kuru paslanma ve az miktarda koyu renkli ve agˆır kokulu idrardır" diye konuştu.
VİRÜSLER YOLUYLA BULAŞAN YAYGIN BİR HASTALIK
Gastroenteritin genellikle virüsler yoluyla bulaşacağını söyleyen Atalar, "Virüsler bir kişiden diğerine yakın temasla veya enfekte kişinin diğerleri için
yemek hazırlamasıyla geçer. Bazen gastroenterite, gıda zehirlenmesi neden olur. E-coli, salmonella ve stafilokok gibi gıda zehirlenmesine neden olan pek çok bakteri türü vardır. Bakterilerin karıs¸tıgˆı sular da özellikle sağlık koşulları iyi olmayan ülkelerde yaygın bir sebeptir" ifadelerine yer verdi.
GASTROENTERİT’İN TEDAVİSİ
Enfeksiyonun önlemi alınmadığı taktirde Dehidrasyona yakalanabileceğinin de bilgisini veren Atalar, "Dehidrasyonu engellemek için bol sıvı tüketmeniz gerekir. Bazı insanlar eczanelerden satın alınabilen rehidrasyon içeceklerinden tüketir. Bunun yerine mümkünse bir s¸eyler yemeye çalıs¸ın. Pek çok kis¸i ishali engelleyici bir ilaca ihtiyaç duymaz ancak isterseniz bu tür ilaçları doktorunuza başvurup kontrol altında eczanelerden alabilirsiniz. İshal ilaçlarını çocuklara kesinlikle vermeyin çünkü bir çocuk uzmanının görmesi gerekmektedir. Belirtiler s¸iddetliyse veya geçmiyorsa, GP’niz ishal bakterisinin ne oldugˆunu tespit etmek ve gerekirse bas¸ka tedaviler uygulamak için hastanelere uğrayıp dıs¸kı numunesi vermeniz gerekir" ifadelerini kullandı.
HASTALIKTAN KORUNMA
Atalar, "Gastroenteritten korunmanın en iyi yolu hijyen kurallarına uymaktır. Tuvaletten sonra, gıda maddelerine dokunmadan önce, bahçede çalıs¸tıktan ve evcil hayvanlarla oynadıktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Gastroenterit olan kis¸ilerle ortak havlu kullanmayın ve kullandıkları tuvaletleri düzenli olarak temizleyin. Gastroenterit olduysanız vakanın şiddetine göre en yakın sağlık ocağına veya hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Enfeksiyonun diğerlerine geçmesini engellemek için son ishalli dıs¸kılama ve kusmanın ardından en az 48 saat süreyle insanlardan uzak durmanız gerekir. Bu özellikle gıdayla ilgili bir is¸iniz varsa önem kazanmaktadır" şeklinde konuştu.