'Geometric Patterns with Creative Coding' (Yaratıcı Kodlama ile Geometrik Desenler) adlı yeni kitabı New York'ta bulunan Apress tarafından yayımlanan Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi, sanatçı Selçuk Artut, "Soyutlama meselesinin kökenlerini anlamak istediğimde geometrik desenlerin kendine has, inanılmaz bir dünyasının olduğunu sezdiğimden konuya derinlemesine girmek için bir türlü cesaret edemiyorum. Bir süre konu üzerine çalışıp bu cesareti topladıktan sonra gelenekte var olan desenleri kendi yöntemlerimle yaratıcı kodlama ile üretebileceğime dair bir maceraya atıldım. Bunu başarabildiğimi görünce elbette bu düşüncelerimi başkalarıyla da paylaşmak istedim ve gelenekte bulunan 23 farklı deseni analizleyerek, bu yöntemi uygularak oluşturmayı başaran kitap bu şekilde ortaya çıkmış oldu" diyor.
#Selçuk ArtutKufi, kelime anlamıyla merak edilen terimler arasında yer alıyor. İslami bir terim olan Kufi, adını Irak'taki Kûfe şehrinden almıştır. Genellikle Kur'an-ı Kerim'in ilk yazmalarında, cami kitabelerinde ve çeşitli sanat eserlerinde kullanılmıştır. İşte, Kufi kelimesinin anlamı ve detaylı bilgiler
#KufiYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran’da düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 fen bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#TYTKayseri'nin İncesu ilçesi Örenşehir Mahallesi'nde 3 yıl önce başlayan kazı çalışmalarında ortaya çıkan mozaik alanının boyutu 600 metrekareye çıktı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, "Her yıl da daha da genişleyerek büyüyor. İlk baktığımız dönemlerde 300 metrekareydi, son dönemde 600 metrekareye kadar mozaik tabanların ulaştığını görüyoruz. Yaklaşık şu anda 4 bin metrekareye kadar alan açığa çıkartıldı" dedi.
#İncesuBorusan Contemporary, Perili Köşk’te çocuklar için farklı yaş gruplarına özel eğlenceli ve öğretici atölyeler gerçekleştiriyor. Atölyelerde çocuklar farklı boyama teknikleri kullanacak, doğadan ilham alacak, soyut sanatla tanışacak ve kendi özgün yapıtlarını oluşturacaklar.
#Borusan ContemporaryDünya dışı varlıkların, var olup olmadığı ve nasıl göründüğü konusundaki tartışmalar uzun yıllardır sürüyor. Bazı uzmanlar bu varlıkların yaşadıkları gezegenin koşullarına göre şekilleneceği görüşünü savunsa da kimse konu hakkında net bir tanım yapamıyor. Peki öyleyse görsel sanatlarda sık sık karşımıza çıkan büyük gözlü, yeşil derili, insansı figürlerin kaynağı ne? İşte cevabı...
#UzayFelsefe Thales’le başlamıştır. O ilk filozoflardan olup felsefenin ve bilimin öncüsü kişi olarak kabul edilir. Thales gerçek bir soyludur ama “soylu” sözcüğü o zamanlar geçerli bir tanım olmadığı için oldukça “varlıklı” bir aileden geldiğini söyleyelim.
#1Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün tamamlandı. Uzmanlara göre; sınavda analiz yapma, akıl yürütme, yorum yapma gibi beceriler gerektiren sorulara yer verildi. Genel olarak sınav müfredata uygun ve özenle hazırlanmış olarak yorumlandı.
#TYTİSTANBUL Emirgân’daki Şerifler Yalısı, Boğaziçi’nde 18. yüzyılda gelişen sivil mimarlığın bugün ayakta kalan en önemli yapılarından biri. İç süslemeleri ile dikkat çeken yalının gündeme gelmesinin nedeni, arsasının bir bölümünün satışa çıkması. Arsanın satış ilanının bulunduğu görsellerde yalının o eşsiz süslemelerinin bulunduğu iç mekân görüntüleri de yer alıyor. Sözlü olarak yalının da ayrıca satılacağı bilgisi veriliyor.
#Boğaziçi Müzesiİş Sanat Kibele Galerisi, vefatının 14’üncü yılında usta heykeltıraş Saim Bugay’ın eserlerini bir araya getiren ‘Heykelin Sözü’ sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Sergi, “Öyle bir heykel yapacaksın ki onu ben anlayacağım, altına yazmayacaksın!” diyen Bugay’ın sanat anlayışını ve çokyönlülüğünü gözler önüne seriyor.
#Saim BugayGeleneksel çini sanatını günümüz örnekleriyle harmanlayarak sunan birbirinden kıymetli eserlerin olduğu Gül Camadan Öğrenci Sergisi, Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı. Merkezin eğitmenlerinden Çini Sanatçısı Gül Camadan’ın destekleri ile öğrencileri tarafından hazırlanan sergi, 30 Aralık’a kadar ziyaret edilebilecek. Sergide 2 eseri de bulunan Camadan, “Sergimiz iki yıldır çalıştığım arkadaşlarımın el emeği, göz nurundan oluşuyor. Tüm eserlerin desenlerini tek tek, nakış nakış işlediler. Ardından hepsi sır altından renkli renkli mucize olarak bize ulaştı” dedi.
#İSTANBULHayat bu ya, her zaman dümdüz olmuyor yollar. Tökezliyoruz, düşüyoruz, kalkıyoruz ama devam ediyoruz yaşamaya. Hele ki bu kadar kıymetli bir coğrafyada yaşarken. Zor zamanlarımda benim için en kıymetli can simidi, tarih. Bugün beni yorunca geçmişten gelen dersler kulağıma küpe oluyor, yıllar öncesinden dilden dile dolaşan hikâyeler ruhumu rahatlatıyor. Ve sonra usulca ‘Bu da geçecek’ diyorum kendi kendime. O yüzden size bu hafta, İstanbul’un sokaklarında gözden kaçan büyüleyici güzellikleri anlatmak istedim. Umarım bu değerleri hatırlamak kalbinizdeki umudu canlandırmaya ilham olur
#HürriyetYeni medya sanatçısı Ozan Türkkan, Art On Pera’da 26 Kasım’a kadar sürecek ‘arura’ başlıklı sergisinde biyoçeşitlilik üzerine yaklaşık 15 yıldır sürdürdüğü araştırmanın sonuçlarını izleyiciye sunuyor. Biyoçeşitlilik Mirası Kütüphanesi’nde yüzyıllardır incelenen 2 milyondan fazla canlı formu yeniden analiz eden, yaklaşık 10 bin çizim ve imaj tarayan Türkkan, bu canlı formların geometrilerini, 2 binin üzerinde yaratıcı kodlama ve yapay zekâ aracı kullanarak yeniden oluşturuyor.
#Ozan TürkkanSabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi sanatçı Selçuk Artut’un teknolojik sanat, yaratıcı kodlama, geometri sanatı tekniklerini kullandığı 'Geomart-ut7'’ isimli yeni sergisi Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluşuyor.
#Selçuk Artut