Biyoçeşitliliğin ‘arura’sı

Güncelleme Tarihi:

Biyoçeşitliliğin ‘arura’sı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2022 12:44

Yeni medya sanatçısı Ozan Türkkan, Art On Pera’da 26 Kasım’a kadar sürecek ‘arura’ başlıklı sergisinde biyoçeşitlilik üzerine yaklaşık 15 yıldır sürdürdüğü araştırmanın sonuçlarını izleyiciye sunuyor. Biyoçeşitlilik Mirası Kütüphanesi’nde yüzyıllardır incelenen 2 milyondan fazla canlı formu yeniden analiz eden, yaklaşık 10 bin çizim ve imaj tarayan Türkkan, bu canlı formların geometrilerini, 2 binin üzerinde yaratıcı kodlama ve yapay zekâ aracı kullanarak yeniden oluşturuyor.

Haberin Devamı

Çalışmalarını Viyana’da sürdüren Ozan Türkkan’ın 15 yılı aşkın süredir devam eden araştırmalarından hareketle sunduğu yeni medya pratiklerinin odak noktası, doğadaki yaşam formlarının kendini yaratmak için kullandığı jeneratif sistemler ve kendini sonluluğu üzerinden yeniden var etmenin, büyümenin, ölümün, çoğalmanın, yaşamın, bitişin ve tekrarın döngüsel süreçleri... Salamanca Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını uzun süre kaldığı Barselona’da BAU Escola Superior de Disseny’de multimedya üzerine tamamlayan Türkkan, incelediği milyonlarca yaşam formunun fraktal geometrik yapısı üzerinden sonsuzluk, karmaşa ve benzeşim düşüncelerini öne çıkarıyor. Ana ilham kaynağı ise su ve doğadaki yaşam formlarının ona olan bağı...
Yunancada saban sürmek anlamına gelen ‘apow’ fiilinden türetilen Homerik Yunanca bir sözcük olan ‘Arura’, aynı zamanda toprak ve yaşam formlarını barındıran ‘kutsal toprak ana’ için de kullanılıyor.

 

Haberin Devamı

OZAN TÜRKKAN HAKKINDA
Yeni medya sanatçısı Ozan Türkkan, Tekirdağ’da doğdu. Multimedia ve dijital sanat alanında ABD’de, Avrupa’nın farklı şehirlerinde ve İstanbul’da uzun yıllar çalıştı. Dijital medyaya adım atmadan önce ABD’de, Salamanca ve Barselona’da sanatın farklı disiplinlerinde eğitim aldı. Salamanca Üniversitesi Guzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını uzun süre kaldığı Barselona’da BAU Escola Superior de Disseny’de (Escola Superior de Disseny, Universitat Central de Catalunya) multimedia üzerine tamamladı.
Ozan Türkkan’ın genel ilgi alanında deneysel medya ve dijital sanat olup, çalışmaları özellikle generative (jeneratif) sanat, algoritmik sanat, fraktal geometri, deneysel video ve enstalasyonlar üzerinde yoğunlaşmakta. Ses önemli bir unsurdur. Bilim, sanat ve teknoloji arasındaki bağları keşfetmeyi seven sanatçı, doğanın algoritması, evrenin dinamik fraktal yapısı, çok boyutluluk, düzen ve düzensizlik gibi konular temelinde, güncel bilgisayar araçları ve farklı yazılım dillerini kullanarak daha çok fraktal geometri odaklı hareketli ve hareketsiz imajlar üretmekte, interaktif enstalasyonlar geliştirmekte. Doğanın dengesi ve işleyişindeki sorgulamalarını izleyiciye aktarmada teknolojiyi bir kanvas gibi kullanıyor. İlgi çekici interaktif enstalasyonlarında kontrolü ve otoriteyi izleyiciyle paylaşıyor. Hayatı doğrusal ve keskin hatlar içerisinde algılamaya koşullandırılmış düşünce yapımıza karşılık aslında evrenin sürekliliği ve aynıyı tekrar etmeyen doğasının ifadesi için platform oluşturur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!