Gelişen teknolojiler bazı mesleklerin yavaş yavaş popülaritesini azaltıyor. Bazıları da tamamen ortadan kalkıyor. İşte bazıları... Oxford Üniversitesine göre yakın gelecekte (20 yıl sonra) yüksek ihtimalle gelecekte yok olacak meslekler:
#Geleceğin MeslekleriOECD’ye göre halen 2 milyar insanı temsil eden Z kuşağı, yakın zamanda işgücünün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturacak. Bu gerçek şirket yönetimlerine ezber bozan kararlar aldırsa da iş dünyasının içinde bulunduğu yetenek sorununun tek muhatabı Z kuşağı değil. Dört kuşağın bir arada çalıştığı bir dönemden geçilirken tek bir formülle bu çıkmazı aşmanın bir yolu yok. Uzmanlar artık terzi işi insan kaynakları yönetiminden bahsediyor. Şirketlerin sürdürülebilirliği için yetenek mühendisliğinin şart olduğunu anlatıyorlar. Kilit kelimeler ise esneklik, sürekli yenilenme, güven, anlayış, kapsayıcılık, samimiyet.
#Yasemin SALİHCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğitimde yapacağım en büyük devrim; Milli Eğitim Bakanlığı'nı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi bağımsız bir yapıya dönüştürerek, içine asla siyasetin girmeyeceği bir kurum haline getirmektir" dedi.
#CHP“Hangi mesleği seçmeliyim” sorusuna verilen yanıtlar her dönem çağın şartlarına göre değişim gösteriyor. Ama pandeminin meslek seçiminde denklemi çok daha radikal ve hızlı biçimde değiştirmesi bekleniyor. Pandeminin değiştirdiği dünya koşullarında bazı mesleklerin öneminin artacağı tahmin ediliyor.
#COVID-19Bu başlığı attığımıza belki kızacak ama, Latif Çelik’in kayıp tarihimizin izlerini aramaya koyulduğundan beri ‘yoruldum’ dediğini duyan yok çevresinde. 1981 yılında çıktığı iki milletin ortak kültürel mirasını araştırma çalışmaları giderek sevda yüklü bir görev aşkına dönüşmüş onun için. Avrupa’nın ortasında kaybolmaya yüz tutmuş kültürel mirasın peşinde bir ömür koyan Latif Çelik, 200 bin kilometrelik heyacanlı bir yolculuğu “İnsanlığa hizmet için katlanıyorum” diyecek kadar mütevazi bir kişiliğin sahibi...
#Latif ÇelikGünümüzde otomasyonun ve yapay zekâ teknolojilerinin yaygınlaşması hem ulusal hem de küresel iş piyasalarında ciddi dönüşümlere yol açmaktadır. Artık büyük data analitiği (big data analytics) ve bulut teknolojileri farklı sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu dönüşümler iş piyasasında işlerin insan ve makine katkı oranını sürekli insan işgücü aleyhine değiştirmektedir. Örneğin Dünya Ekonomik Forumu (WEF)’nun raporunda ele alınan 12 farklı endüstriyel sektörde 2018 yılında toplam görev saatlerinin ortalama yüzde 71’i insanlar tarafından gerçekleştirilirken bu oranın 2022 yılında yüzde 58’e düşmesi öngörülmektedir (World Economic Forum, The Future of Jobs Report 2018).
#Mesleki EğitimTroya kazıları başkanı Prof. Rüstem Aslan, İskender Pala’nın Göbeklitepe romanı ‘Akşam Yıldızı’nı yazdı: “Bu romanı arkeolog olarak değil, sözün ve edebiyatın peşinden giden bir biri olarak okudum. Eğer arkeolog olarak okusaydım, yayınevine ‘O resimler, o dipnotlar ve kaynakça keşke olmasıydı’ derdim. Çünkü akademik anlamda bu konu çok ama çok tartışılmakta; çünkü her sene yeni bir kazı sonucu bildiklerimizi altüst etmekte; çünkü ‘Akşam Yıldızı’ romanın bunlara ihtiyacı yok.”
#İskender PalaÜniversite tercihi yapacak adaylar kadar, aileler de heyecanlı bir süreçten geçiyor. Bu dönemde velilere büyük görev düşüyor. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Yüksel, ailelere çocuklarına duydukları güven ve sevgiyi hissettirmelerini öneriyor.
#Prof. Dr. Galip YükselGoogle’ın sürücüsüz araç projesini yürüttükten sonra Aurima'da yönetici olarak otonom araç sensörü teknolojilerine yoğunlaşan otonom araçlar ve yapay zeka sistemleri uzmanı Seval Öz, "İstanbul'un trafik probleminin de otonom araçlar sayesinde çözülebileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Otonom araçların en büyük avantajı paylaşımlı olarak ortaya çıkacak olması. Bu araçlar ilk aşamada paylaşımlı olarak ortaya çıkacak. Birden fazla insan otonom araçları paylaşarak beraber seyahat edecek. Otonom araçlar kişisel araç sayısının düşmesini ve trafiğin stabil bir şekilde seyretmesini sağlayarak trafik problemini ortadan kaldıracak." dedi.
#İstanbulTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu "Kamu kurumlarının adil rekabeti bozan uygulamalarını da Rekabet Kurulu gündemine almalı ve incelemeli. Şu ana kadar küresel çapta 326 adet unicorn çıkmış. Bunların içinde Nijeryalı var, Kolombiyalı var, Estonyalı var, Portekizli, Singapurlu var ama Türk yok" dedi.
#TOBBTBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, başta kız çocukları olmak üzere, gençlerin Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (BTMM) alanlarına yönlendirilmesi konusunda alt komisyon oluşturacak.
#TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği KomisyonuÖSYM tarafından yurt genelinde uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın sonuçları 31 Temmuz 2018’de açıklanacak. Sonuçların açıklanmasının ardından ise tercihler 7-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Biz de tercih dönemi üniversite adaylarını yalnız bırakmayalım dedik ve aklımıza takılan sorularla ilgili Türkiye’nin önde gelen vakıf üniversitelerinden Bilgi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan ile söyleştik. Uluslararası girişimcilikten inovasyona kadar birçok detayı barındıran bu söyleşinin, hayata attığınız bu görkemli adımda size yol göstermesini umuyoruz.
#ÜniversiteDavos zirvesinden bir günce Dünya Ekonomik Forumu iş dünyasının geleceğine dair yeni bir rapor yayımladı. Araştırmaya göre global ekonomi yetkinlik kriziyle karşı karşıya ve sadece ABD’de 1.4 milyon çalışanın işini kaybetme riski bulunuyor. Ancak, bu çalışanların yüzde 95’i yetkinliklerini geliştirirlerse daha iyi ve kazançlı işlerde çalışabilecek. Manpower Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı ve Randtsad Türkiye Ticari Müdürü Ener Öztürk raporu Türkiye açısından yorumladı.
#YetkinlikMilli Eğitim Bakanı ismet Yılmaz, “Eğitimden daha önemli ve öncelikli bir konu yoktur. Geçmişe göre iyiyiz. Öğretmene, performans kriteri getireceğiz. İstiyoruz ki öğretmen öğretmene, veliler öğretmenlere, bütün öğrenciler öğretmenlere not versin. Doğrusu budur. Türkiye’nin geleceği öğretmenin ellerinde şekillenecek” dedi.
#ÖğretmenVakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu tercih yapacak öğrencilere her şeyden önce gönüllerinde olanın peşine düşmelerini ve üniversite hayatlarında bir hedefi takip etmelerini öneriyor. Ayrıca tercih döneminde üniversitelerin geleceklerini göz ardı etmemeleri gerektiğini de hatırlatarak, “Belki mezun olduğunuz üniversite 10 yıl sonra olmayacak ya da değerini kaybedecek” diyor.
#TercihÜniversite adayları, şimdi de tercih telaşında. Peki iş bulma sorunu yaşamayacağınız meslekler hangileri? BM İnsani Gelişmişlik Endeksi, size bu konuda yol gösterebilir. Çalışmada yer alan ‘geleceğin mesleklerine’ göz atıp, bu işlerin uzmanlarının anlattıklarına kulak vermeden, seçim yapmayın.
#MeslekBir tarafta işsizler ordusu, bir tarafta işin yoğunluğundan yakınanlar, bir tarafta da işyerinde boş boş oturup yapacak iş bulamadığından canı sıkılanlar, yani bore out olanlar. Sıkılmalarının sebebi, iş olmaması, kişinin kalifikasyonlarının altında bir işte çalışıyor olması veya işin monotonluğu.
#OfisAraştırmaya göre anneler, çocuklarını nasıl bir geleceğin beklediğini bilemediği için kaygı duyuyor. En büyük endişe konuları, sağlık ve eğitim. Hem aileler hem çocuklar eve kapanmış ve hareketsiz durumda. Uzmanların önerisi: Çocuklarınızı geleceğe oyunla, deneyimleyerek öğrenme fırsatı vererek hazırlayın, rahatlayın.
Omo’nun araştırmasına göre anneler, çocuklarını nasıl bir geleceğin beklediğini bilemediği için kaygı duyuyor. En büyük endişe konuları, sağlık ve eğitim. Hem aileler hem çocuklar eve kapanmış ve hareketsiz durumda. Uzmanların önerisi: Çocuklarınızı geleceğe oyunla, deneyimleyerek öğrenme fırsatı vererek hazırlayın, rahatlayın.