Tuzlu ya da tatlı, besleyici ya da değil; ekmek arası cips, baharatlı meyve, buz, balık burger, turşu ile dondurma ve hatta toprak… Hamileyken beklenmedik yiyeceklere istek duyabilirsiniz. Tüm bu aşermelerin perde arkasını bilim açıklıyor.
#HamileSincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Gözde Bumin Aydın, Dünya Sepsis Günü'nde, sepsis vakalarının yüzde 40’ını 5 yaş altı çocukların oluşturduğunu belirterek, “Her yıl 47-50 milyon sepsis vakası oluyor ve bu vakaların 11 milyona yakını ölümle sonuçlanıyor” dedi. Gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Aydın Hürriyet’e şunları söyledi:
#SepsisSevinç anlarında istemsizce zıplamamızın bir anlamı varmış, vücut biliyor demek ki kendisi için iyi olanı. Uzmanlar zıplamanın fiziksel ve zihinsel sağlığımız için çok faydalı bir hareket olduğunu, koşudan daha fazla kalori yaktırdığını söylüyor, eğlencesi de cabası. Fakat doktorlar kalp ya da göğüs hastalığı olanlara, gebelere ve epilepsi hastalarına bu aktiviteyi önermiyor.
#ZıplamaGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Yaz aylarının gelmesiyle sıcak ve güneş çarpması nedeniyle kalp yetmezliği, aritmiler, karaciğer hasarı, epileptik nöbetler, damar içi pıhtı oluşumları, solunum ve böbrek yetmezliği görülebilir. Özellikle bebekler, çocuklar, işçiler ve askerler risk altındadır” dedi.
#SıcaklıkBayram demek kimi için tatil kimi için de baklavalar, dolmalar, sarmalar, el açması börekler, aynı masa etrafında buluşulan bir bayram sofrası demek. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği de bir açıklama yapmış ve demiş ki: “Bu bayram 6 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor.” E, saydıklarımı da ekleyin. Bu bayram yine fena halde kilo alacağız. “Oysa Türkiye’de obezite pandemisi var” diyor Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı ve ekliyor: “Bir kilo daha alacak yerimiz yok!” Türkiye son 10 yıldır Dünya Sağlık Örgütü listesinde Avrupa’nın en şişman ülkesi olarak 1’inci sırada. Gelin hem obezite meselesi hem de bayram beslenmesinin altın kurallarına bakalım..
#Bayram SofrasıHamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç ayı, bulantıların ve kusmaların en yoğun olduğu dönem olarak biliniyor. Bazı hamileler bulantıları yok denecek kadar az yaşıyor, bazılarının rahatsızlığı üç ayda sona eriyor, bazıları ise neredeyse dokuz ay boyunca bulantı ve kusma ile mücadele ediyor. Bu sebeple hastaneye kaldırılan, bebeğini kaybeden ve hatta vefat edenler dahi var. Tüm bu bulantıların ve kusmaların nedeni geçtiğimiz günlerde belli oldu. Bu yeni keşif sayesinde hamilelikte bulantı ve kusma kaynaklı rahatsızlıklar tarihe karışabilir! İşte detaylar...
#Hamilelikte BulantıTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an Kovid dahil onlarca virüsün dolaşımda olduğunu ancak 2008'de büyük bir salgın yapan ve halk arasında Domuz gribi olarak bilinen H1N1'in baskın göründüğünü söyledi. Maske kullanmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, “Şu anda bile grip açısından riskli olan gruplar henüz aşılarını olmamışsa grip aşısı yaptırabilir. Henüz hastalanmamış olanlar açısından aşı olmanın yanı sıra maske takmak için de en iyi zaman. Yılbaşı kutlamaları toplanmalarında da hastalık belirtisi taşıyanların riskli gruptaki kişilerle aynı ortama girmemesi gerekli" dedi.
#MaskeTÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an Kovid dahil onlarca virüsün dolaşımda olduğunu ancak 2008'de büyük bir salgın yapan ve halk arasında Domuz gribi olarak bilinen H1N1'in baskın göründüğünü söyledi. Maske kullanmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, ?Şu anda bile grip açısından riskli olan gruplar henüz aşılarını olmamışsa grip aşısı yaptırabilir. Henüz hastalanmamış olanlar açısından aşı olmanın yanı sıra maske takmak için de en iyi zaman. Yılbaşı kutlamaları toplanmalarında da hastalık belirtisi taşıyanların riskli gruptaki kişilerle aynı ortama girmemesi gerekli" dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzHamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç ayı, bulantıların ve kusmaların en yoğun olduğu dönem olarak biliniyor. Bazı hamileler bulantıları yok denecek kadar az yaşıyor, bazılarının rahatsızlığı üç ayda sona eriyor, bazıları ise neredeyse dokuz ay boyunca bulantı ve kusma ile mücadele ediyor. Bu sebeple hastaneye kaldırılan, bebeğini kaybeden ve hatta vefat edenler dahi var. Tüm bu bulantıların ve kusmaların nedeni geçtiğimiz günlerde belli oldu. Bu yeni keşif sayesinde hamilelikte bulantı ve kusma kaynaklı rahatsızlıklar tarihe karışabilir! İşte detaylar...
#HamilelikÜlkemizde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşün ardından, grip başta olmak üzere üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar bu yıl grip vakalarında geçtiğimiz iki-üç yıla oranla 2-3 kat artış olduğunu ve hastanelerde ciddi yoğunluk yaşandığını söylüyor. En önemlisi de bu yılki gribin iyileşmesi haftalarca sürüyor. Peki bu kış grip neden bu kadar güçlü? Salgına yakalanmamak için neler yapmak gerekiyor? Vitamin takviyeleri ile bitki çayları işe yarıyor mu? Hangi besinleri tüketmek salgına karşı kalkan olabilir? Uzmanlarla tüm detaylarıyla mercek altına aldık.
#SağlıkSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın 9 kişide yeni varyant Eris tespit edildiğini açıklaması üzerine Kovid'de son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Eylül ayı itibariyle Kovid'de Eris varyantı kaynaklı yeni bir dalgaya girildiğini, şu anda da Omicron'un alt varyantı olarak bilinen yeni varyantların baskın olduğunu düşündüklerini söyledi. Yavuz maske zorunluluğu veya yeni kapanmaların gündemde olmadığını kaydetti.
#ErisBu günlerde kendinizi her zamankinden daha yorgun, enerjisiz, isteksiz ve mutsuz hissediyorsanız D vitamini eksikliğiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu haftaki yazımızda mutluluk ve D vitamini arasındaki ilişkiyi ve en iyi D vitamini kaynaklarının neler olduğunu sizler için derledik.
#D VitaminiKızamık vakalarındaki artışlarda aşı reddinin etkisine dikkat çeken Bakan Koca, temaslıların takibe alındığını, sağlık çalışanlarından barınma merkezlerindeki çocuklara kadar büyük bir aşılama kampanyasının yürütüldüğünü anlatarak, “Aşı takvimine uyun” çağrısında bulundu.
#Fahrettin KocaDepremin vurduğu şehirlerde halk hem afetin yarattığı travmayla başa çıkmaya çalışıyor hem de yakınlarını, evlerini, işlerini, kültürlerini ve geleceklerini kaybetmenin yasını tutuyor. Bölgede çalışan ruh sağlığı uzmanlarıyla konuştuk. İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ayten Zara halkın barınma, korunma, beslenme ihtiyaçlarının tümünün hızlı bir şekilde karşılanması gerektiğine dikkat çekti: “Ayakları üşüyen, karnı aç olan birine ‘Nasıl hissediyorsun’ diye sorsanız ‘Açım, üşüyorum!’ der.”
#DepremSağlıklı bir yaşam için organik besleniyor, spor yapıyor olabilirsiniz. Artık buna evden çıkmamayı da eklemek gerekecek. Zira geçen hafta İstanbul’da bazı ilçelerde yüksek hava kirliliği alarmı verildi; uzmanlar ‘Sokağa çıkmayın’, ‘Pencere açmayın’ diye uyardı.
#Hava KirliliğiGiderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#SağlıkGrip aşısı, kış aylarına girilmesiyle birlikte birlikte vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara, daha önce herhangi bir mevsimsel influenza aşısı ile ciddi (hayatı tehdit eden) alerji öyküsü olanlara uygulanmamalıdır. Grip aşısı çocuklara yapılır mı? İşte, o detaylar
#Grip AşısıŞahsi araçlarda 0-3 yaş ‘bebek koltuğu’ ve 4-12 yaş ‘çocuk koltuğu’ zorunlu. Ancak her gün kullandığımız toplu taşıma araçları için böyle bir uygulama yok. Üstelik kucağında bebeğiyle otobüse, dolmuşa veya metroya binen anne babalar, eğer onlara yer verilmezse ayakta seyahat etmek zorunda kalıyor. Ani bir fren veya keskin dönemeçler ayakta durmayı zorlaştırıyor ve hem bebek için hem de anne baba için tehlike arz ediyor. Konu aklıma takıldı, işin uzmanına sordum.
#Ömür KurtİNŞAAT işçisi 6 çocuk babası Derviş Aslan (44), paslı bıçakla eli kesilince acil servise başvurdu. Tetanos aşısının olduğunu söylediği için kesik tedavisi yapıldı ve taburcu edildi. Ancak 3-4 gün sonra şiddetli kasılmalar ve şuuru kapalı bir şekilde tekrar acile kaldırıldı. 10 yılda bir yaptırılması gereken tetanos aşısı olmadığı için tetanos mikrobu beynini etkiledi ve ölümcül ensefalit tablosu oluştu. Şiddetli kasılma nöbeti ve solunum sıkıntısı ile Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi yoğun bakım servisine kaldırıldı. Yoğun bakım ekibinin müthiş çabasıyla 50 günlük yaşam savaşını kazanan Aslan, doktorlarını bile şaşırttı. Prof. Dr. Namigar Turgut, "Ben meslek hayatımda 33 yılımı doldurdum, 2 tane gebe tetanos vakası gördüm ve bir de bu hasta" dedi.
#İSTANBULEKOL Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş, gebeliğin ilk vizitinde ayrıntılı tıbbi öykü, fizik muayene, ultrasonografik muayene ve laboratuvar tetkiklerinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek, sağlıklı bir gebelik takibinin nasıl olması gerektiğini anlattı:
#1Evin içinde, ‘Sıcak, çok sıcak’ diye söylenerek dolaşmayan var mı? Bugün, yarın hafifler belki diye beklerken yurt geneli ‘Eyyam-ı bahur’ sıcaklarının etkisi altına girdi. Gençler kökeni Arapça olan bu kelimeyi bilemeyebilir, yaygın kullanımı ile söyleyelim, ‘Afrika sıcakları’ geldi. Boğucu sıcağa ne vantilatör ne de klima dayanıyor. Peki, ne yapmalı da bu aşırı sıcaklarda hele de COVID-19’un yeniden yükselişe geçtiği şu günlerde, sağlıklı kalmalı, bağışıklığı güçlü tutmalı? Sordum.
#Eyyam-I Bahur