Sizi bilmem ama ben köşemi ve sizleri çok özledim. Yoğunluğum nedeniyle bir süredir ara verdiğim köşemde sene sonuna kadar ‘MasterChef’ eleme gecesinde çıkan tariflerimi ve bu tariflerin arkasındaki hikâyeleri yazacağım. Ocaktan sonra yine yemek kültürü, gastronomi seyahatleri ve gastronomi dünyası üzerine yazmaya vaktim olacak.
#The AliceKoronavirüs salgını devam ederken, Mayıs ayına kadar aşılama işlemini bitirmeyi planlayan ABD'de yapılan bir araştırma Amerikalı turistlerin, Türkiye'ye gelmek için gün saydığını ortaya çıkardı. 52 milyon katılımcının yer aldığı ankete göre, aşı yaptırır yaptırmaz seyahate çıkacağını söyleyen Amerikalılar, ilk gitmek istedikleri yerin Türkiye olduğunu bildirdi. DHA'ya konuşan ABD Tur Operatörleri Birliği Başkanı Terry Dale, "Amerikalı turistler, aşı olduktan sonra en fazla Türkiye ve Yunanistan'a gitmek istiyorlar" dedi.
#ABDSeyahat etmeyi çok özledik ama dünya çapında aşılama tamamlanana kadar daha çok yurtiçinde planlar yapmaya devam edeceğiz gibi... Yurtdışına yolculukları özleyenler Zeynep Atılgan Boneval’in ‘Dünya Bize Gelsin’ serisinde anlattıklarıyla bir podcast yolculuğuna çıkabilir.
#GezginSeyahatin artık sadece deniz kenarına gidip güneşlenmek veya bir otelin içinde vakit geçirmek anlamına gelmediği son birkaç senedir, gezgin olmak ve gezerken deneyimlemek olgusu birçok değişikliği ve gelişmeyi de beraberinde getirdi. Zira bir süredir seyahatler o dönemin yükselen değerlerine ve bu değerler çerçevesinde belirlenen trendlere göre şekilleniyor. İşte 2019'un şekillendirecek seyahat trendleri...
#SeyahatYakışıklı, mütevazı ve yetenekli... Oyunculuğunun yanı sıra dört sezondur hazırladığı ‘Şehirden Uzakta’ isimli belgesel için ‘şehir hayatından kaçıp’ köyleri geziyor. Nereye gitse oraları orada yaşayanlarla tecrübe ediyor. Zaten tam bir seyahat tutkunu; “Kendimi bildim bileli, fırsat oldukça seyahat etmeyi, gezi organizasyonu yapmayı severdim” diyor. Kıvanç Kasabalı’yla gördüğü yerleri, seyahat deneyimlerini, ailesiyle yaptığı yolculukları konuşuyoruz. “Yazın Ege ve Yunan adaları tercihimiz, özellikle de Simi ve Rodos adaları diyebilirim. Yurtdışı favori şehirlerimiz de Atina, Barselona ve Lizbon” diyor.
#Kıvanç KasabalıSevil Çetindoğan, çanta yapmaya önce hobi olarak başlasa da daha sonra bunu işe dönüştürenlerden. Bunu yaparken, evinde oturan ve ekonomik geliri olmayan kadınları da bu işe dahil eden Çetindoğan, Alaçatı’da açtığı corner mağazanın yanı sıra farklı lokasyonlarda da bu büyümeyi hedefliyor. Bir planı da daha fazla kadını istihdam etmek.
#1Yola çıkmanın dinamikleri değişiyor. Gezginlerin kaygıları da artık rahatlık ya da lüks değil, çevreyle ilgili. 2023 seyahat trendlerine ve gurme gezi noktalarından hangilerinin öne çıktığına bakalım... İtalya’daki Umbria bölgesinden ve Peru’nun Nikkei mutfağından daha çok bahsedeceğiz bu yıl.
#SeyahatMichelin Rehberi, İstanbul’u yeni destinasyonu olarak belirlediğinden bu yana gastronomi sektörünü tatlı bir telaş almıştı. Nihayet 11 Ekim’de sonuçlar açıklandığında mutluluk ve gururu bir arada yaşadık. Restoranlarımızdan TURK 2 yıldız, Mikla, Neolokal, Nicole ve Araka 1 yıldızla ödüllendirildi. Neolokal ayrıca yeşil yıldıza da layık görüldü. Ülkemiz gastronomisi adına önemli bir adım olan Michelin Rehberi’ni değerlendirmek ve aldıkları ödüllerin heyecanını paylaşmak için yıldızlı restoranlarımızın şefleriyle bir araya geldik.
#Michelin Yıldızlı RestoranlarYemek kültürü uzmanı ve yazarı Sahrap Soysal, nam-ı diğer ‘Sahrap Abla’ ile buluştuk… Babasının memuriyeti sebebiyle çocukluğunu birçok şehirde geçiren Soysal, 6 yaşından itibaren ‘yöresel lezzetler’ tadımı yapabilme imkanı bulmuş. ODTÜ Kimya mezunu… 20 sene profesyonel hayattan sonra bir ‘espri’ üzerine yemek programcılığına başlamış. Bugünden geriye bakınca, “Kimyayı yemekçi olmak için okumuşum, gözlerimi kapayana kadar bu işi yapmak istiyorum” diyor.
#Sahrap SoysalTren seyahatleri son dönemlerin en popüler turizm faaliyetlerinden biri oldu. Özellikle Doğu Ekspresi’nde yakalanan başarı sonrasında turizmciler, trenlerle yeni turlar oluşturmak için harekete geçti. İlk olarak Adana-Kayseri arasında hizmet veren Erciyes Ekspresi ile ‘gastronomi’ turuna başlanacak. Turizm ve gastronominin bir araya geldiği turlara Ege ve Pamukkale ekspresleri de eklenecek.
#Gastronomi Trenleriİstanbul’dan İzmir’e giderken otoyoldaki ‘Lezzet Yolculuğu’muz devam ediyor. Bursa ve Manisa’da mola verdiğimizde benzer iki yemek türü bizi düşündürdü:Orta Asya’dan bu yana devam edegelen kuzu çevirme ile tarihi 1867 yılına kadar dayanan ‘İskender’ markasıyla anılan Bursa’nın meşhur ‘Döner Kebabı’ arasında bir bağ var mıyd
#BursaKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, (Yunanistan ile vize muafiyeti) Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması gündemimizin öncelikli maddeleri arasındadır. Bu gerçekleşene kadar turizm sezonu boyunca adalardaki limanlarda vize verilmesi uygulamasına devam edilmesinden ve benzer bir uygulamanın Türk turistlerin Kuzey Yunanistan seyahatleri bağlamında da değerlendirilmesinden memnuniyet duyacağız." dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyBayramda istenen talebin oluşmayacağını söyleyen turizmciler, aşılamanın etkisiyle yaz ayında toparlanma yaşanabileceği öngörüsünde bulundu. Tüketici alışkanlıklarının değiştiğini belirten sektör temsilcileri, ön rezervasyon yerine ‘bekle gör’ü uyguladıklarını kaydetti. Önümüzdeki dönem kırsal turizmin öne çıkacağını ifade eden turizmciler, agro turizm stratejisiyle ile dünya pazarlarında yer almanın önemine değindi.
#Serhat TezcanBundan 4 yıl önce Hürriyet ve Karaca işbirliği ile yeme-içme sektörünün değerlendirilmesi, derecelendirilmesi, teşvik edilmesi ve yemek severlere adil bir şekilde yol gösterilmesi için çok önemli bir projeye start verildi. Gastronomi dünyası için ‘prestij’ kabul edilen bu proje ile Türkiye’nin lezzet noktaları değerlendirmeye alınmaya başladı. Gizli jüri üyelerinin yıl boyunca yaptığı ziyaretler ve güncel değerlendirmelerle hayata geçirilen ‘İncili Gastronomi Rehberi’nin (İGR) bu yıl dördüncüsü hazırlanıyor. Eğer tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi koşullarında sıra dışı bir gelişme yaşanmazsa, temmuzda sonuçların açıklanması ve İncili Gastronomi Rehberi’nin raflarda yer alması planlanıyor.
#GazetehaberleriTürkiye’nin ilk ‘dijital yemek festivali’ olma özelliği taşıyan 4’üncü Uluslararası Adana Lezzet Festivali, 9-11 Ekim’de gerçekleşecek. Tüm lezzet meraklıları sosyal mecradan ünlü şefleri, gastroşovları, mutfak atölyelerini, söyleşi ve panelleri izleyebilecek. Bu vesileyle hem Adana turu yapalım hem de festivale bakalım.
#Adana LezzetleriÜlkemizde yemek yapmaya olan ilginin büyük oranda arttığına ve yemek yapmanın bir hobiye, sosyal bir aktiviteye ya da terapiye dönüştüğüne, daha önceki yazımlarımda değinmiştim. Her ne kadar, pandemi sürecinde evde kalmak, bu ilginin artmasını ivmelendirmiş olsa da; son dönemlerde oldukça popüler olan yemek programlarının, yarışmaların ve tarifleri, sunumları ile örnek teşkil eden şeflerin de bu süreçte önemli etkisi olduğunu düşünüyorum.
#HürriyetFenerbahçe ve A Milli Takım'ın eski futbolcularından Serhat Akın, yeşil sahalara veda ettikten sonra yerleştiği İzmir'de yeni bir restoran açmak için kolları sıvadı. 'Kadıköy Boğası' lakaplı futbolcu, 'Boa' adını verdiği mekanın mutfağını ise özel bir televizyon kanalında yayınlanan yemek yarışmasında 2019 şampiyonu olan Cemre Uyanık'a teslim etti.
#Serhat Akın2023’te 50 milyon turisti ağırlamayı hedefleyen Türkiye turizm sektörü her geçen sezon iş gücünü geliştiriyor ve turizm alanındaki faaliyetlerine bir yenisini daha ekliyor. Turizm sektörünün bel kemiği olan turizm çalışanlarını da kapsayan birçok faaliyetten ön plana çıkan çalışma ise turizmde nitelikli ve kaliteli personel yetiştirmek için hayata geçirilen turizm okulları oluyor.
#Turizm