Klasik, çağdaş, tasavvuf, fantastik, polisiye... Yerli ya da yabancı edebiyat... Herkesin gözdesi farklı. Halen tatilinizde, izninizde şöyle bir uzanıp kitap okumayı hayal ediyorsanız işin ‘en içindeki’ insanların, İstiklal Caddesi’ndeki kitabevlerinin deneyimli satış danışmanlarının favori kitaplarına bir göz atın.
#Uygar TaylanKimi kitaplar diğerlerine kıyasla bizi biraz daha fazla etkisi altına alır, defalarca okuma isteği uyandırır. ‘Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın kahramanı Holden Caulfield ya da ‘Suç ve Ceza’nın Raskolnikov’u olabilir zihnimizi açan, hayata bakışımızı değiştiren... 39. Uluslararası Kitap Fuarı’nı fırsat bildik; sanat, müzik ve edebiyat dünyasından isimlere onlarda bu etkiyi yaratan kitapları sorduk.
#KitapTove Ditlevsen, yıllar sonra İngilizce basılınca bir anda edebiyat dünyasının gündemine oturan ‘Kopenhag Üçlemesi’nin ilk kitabı ‘Çocukluk’ta -bir çocuk olarak- zorlu bir hayatla karşılaşmanın sıkıntılarını, ailesiyle ve dünyayla yüzleşmesini, sözcüklere ve şiire sığınmasını anlatmış. Kara bir mizahın ve hüznün hâkim olduğu anılarını şaşırtıcı derecede şiirsel bir dille aktarıyor.
#Tove DitlevsenKitaplar okuyucunun farklı hayatları görmesine, farklı düşünceleri öğrenmesine, yeni bilgiler öğrenmesine olanak sağlar. Kitaplar birçok insanın dostudur. Dünya üzerinde en çok okunan ve en iyi roman ve hikâyeler hangileridir? İşte mutlaka okunması gereken en iyi 10 roman ve hikâyelerin listesi.
#RomanYeni romanı ‘Peygamberin Endişesi’nde günümüzde peygamber olduğunu ve vahiy beklediğini iddia eden bir karakter üzerinden can alıcı sorular soran Yavuz Ekinci: “Başarılı olamayan, vahiy bekleyen, tutunamayan, kaybeden bir peygamberi anlatmak istiyordum. Yeraltı barlarında, dernek köşelerinde, mültecilerin yüzlerinde, kaybeden siyasetçilerde hep Mehdi’yi aradım” diyor.
#Yavuz EkinciRutinin koşturmacasına mola verme şansı yakaladığımız tatiller, sadece dinlenme ve eğlenme fırsatı değil; kitaplarla uzun uzun vakit geçirebildiğimiz o müthiş anlar aynı zamanda... Sene boyunca, hatta bazen uzun yıllar boyunca okumayı ertelediğimiz, kapağını kaldırmak için sabırsızlandığımız bir dizi kitapla baş başa kalabilmenin en güzel fırsatı. Eleştirmen, yazar ve kitap ekleri editörlerine ‘tatil çantasına atmalık’ kitapları sorduk. Klasiklerden güncel romanlara, şiirlerden eleştiri kitaplarına çeşit çeşit öneri çıktı ortaya. İyi tatiller ve uzun okumalar dileriz!
#YAZMart başlarında ‘Düş Patikası’ndan Barış aradı. Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Baban’la da görüştüğünü ve beni işaret ettiklerini, bir grup dostu, yazarımızın doğup büyüdüğü Çukurova’ya götürmek ve ‘yerinde hikâyeler’ anlatmamı istiyordu. Hatta bunu zaman zaman diğer büyük sanat adamları için de tekrar edip etmeyeceğimi sordu. Fikir harikaydı. Belgeselin canlı anlatımı gibi… Geçen hafta, kendimizi Çukurova’ya attık.
#Yaşar KemalYazar, okur, eleştirmen, yayıncı... Yaptığı her işte iddialı olan Semih Gümüş, ‘Belki Sonra Başka Şeyler de Konuşuruz’un ardından aşk acısıyla kendini bir odaya kapatan bir adamın başından geçenleri anlattığı ikinci romanı ‘Yalnızlık Kime Benzer’i yayımladı. Ne yaşanabilir ki bir odada? Cevapları edebiyatın dev isimlerin birer kahraman olarak girip çıktığı bir yalnızlık labirentinde...
#Kitap Sanat