Paylaş
Kütüphanelerin öğrenim yaşamımızda taşıdığı önemi sanırım birçok kimse unutmamıştır.
Aklımıza takılan soruların yanıtını, bir ipucundan koca bilgiye ulaşmamızı sağlayan kütüphanelerdir.
Birçok yazar, özellikle Anadolu kentlerinde öğrenimlerini sürdürenler, oralardaki kütüphanelerde ilk okuma aşkının başladığını biyografilerinde kaleme getirmiştir.
Bizim kuşağın bilgi dağarcığını geliştirmede Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin rolünü ömrümüz boyunca unutmadık. Çınaraltı’nda toplanır, öğrenmek istediklerimiz için hemen o kütüphaneye koşardık. Onların üzerimdeki emeklerini hemen hemen her Kütüphane Haftası’nda yinelerim.
Kütüphaneleri savunduğumuzda, hemen ardından gelen itirazları siz de bilirsiniz: Şimdi internet var.
Yazılı bir kaynakta sınamasını yapılmayan bilgilerin pek çok kişiyi nasıl yanılttığının örnekleri saymakla bitmez.
İnternette dolaşan asılsız bilgilerin nelere yol açtığının örneklerinden birini yine yazmalıyım.
Bir gün e-postama Gabriel Garcia Marquez’in ‘Veda Mektubu’ adlı bir metin geldi.
Yazarın temsilcisi Carmen Balcells’i (toprağı bol olsun) tanıyordum, hemen aradım. Marquez’in böyle bir metninin olmadığını söyledi.
Ertesi gün durum şöyleydi. Hürriyet hariç birçok gazetede bu mektup yayınlanmıştı. Yıllar sonra yazar hakkında inceleme yapacaklar, sadece internet bilgisiyle yetinirse bu olmayan mektuptan da yararlanacaktır.
Bir kez de Metin Üstündağ’ın şiiri Behçet Necatigil’in şiiri diye aylarca internet sitelerinde dolaşmıştı.
İstanbul’un hâlâ bir kütüphaneye ihtiyacı var. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun davetinde de bu eksikliği belirttim. Yer ve kadro ihtiyacı çözülmeyen problemlerden.
* * *
TÜRK Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal’ın bugünkü açılış konuşmasının önemli bölümlerini okuyalım:
“Bu yılki Kütüphane Haftası temasından hareketle, hafta programını hazırlayan komite olarak; kütüphanelerin insan yaşamındaki yeri nedir ya da edebiyatı, sanatı ve kitapları insan yaşamından çıkarırsak geriye ne kalır, soruları üzerine hep birlikte düşünelim istiyoruz.
(...)
Son dönemde ülkemizde yaşanan terör olayları hepimizi derinden üzmekte ve yaralamaktadır. Günlük yaşamımızda yokluğundan yakındığımız toplumsal diyaloğu başlatma ve geliştirme yolunda kütüphanelere ve biz kütüphanecilere de görev düştüğünü düşünmekteyiz. Kütüphaneler; halkın, her türlü ortamdaki bilgiye engelsiz bir biçimde erişimini sağlayarak, toplumun demokratikleşmesine katkı sağlayan kurumlar olmanın yanı sıra, farklı görüşteki kitapları yan yana bulundurarak, halka aradığı kitabın yanında ona ters gelen düşünceleri de görme alışkanlığı kazandırarak toplumsal barışa katkı sağlarlar.
Kütüphaneler vatandaşlar ile bilgiyi üretenler arasındaki ‘bilgi düzeyi’ farkının azaltılması konusunda önemli bir işlev üstlenerek, düşünce özgürlüğü ve demokrasinin gelişimine katkı sağlarlar. Bunu sağlamak elbette sadece kütüphanelerin görevi değildir ancak kütüphaneler, tarafsızlık yükümlülükleri gereği, doğru bilgiyi sunma görevini, hükümetlere bağımlı ya da ekonomik baskı altındaki medya kuruluşlarından, çok daha iyi yerine getirirler.”
* * *
OKUL Kütüphanecileri Derneği’nin düzenlediği ‘Okuma Kültürüne Katkı Ödülleri’ bugün Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 50. Yıl Salonu’nda gerçekleşecek ödül töreninde sahiplerine verilecek. Kitaba, kütüphaneye, okuma kültürüne, sanata, edebiyata ve topluma katkı sunan kişi, kurum ve kuruluşlara verilen bu ödülü şimdiye kadar Gülten Dayıoğlu, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, Hayata Renk Ver Derneği ‘Koridor Kütüphanesi Projesi’, Bursa Nilüfer Belediyesi, Yalvaç Ural, Günışığı Kitaplığı, Mustafa Ruhi Şirin, Mustafa Delioğlu ve Kadıköy Belediyesi Başkanlığı’na verilmişti.
Dördüncüsü gerçekleştirilecek ödül bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Araçları ve Yayımlar Daire Başkanlığı adına Daire Başkanı Ercan Şen’e ve Hatay Narlıca Anadolu Lisesi İpekli Mendil Okul Kütüphanesi adına Mehmet Tutar’a verilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan ‘Okur-Yazar Buluşması’ adlı program bugün yazarların ve okurlarının katılımı ile ‘Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
* * *
KÜTÜPHANECİ dostlarımın, bütün kütüphane çalışanlarının günü kutlu olsun.
Paylaş