Dünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#RotaBu yıl 35 yaşına giren ÇEKÜL Vakfı’nda kurucu Prof. Dr. Metin Sözen’in kızı Ilgın Sözen ikinci kuşak olarak devrede. Genel Sekreter göreviyle vakfı gençleştirme iddiasında olan Sözen, tarihi Birgi Köyü gibi örnekleri artırmak için 465 belediye ile çalıştıklarını söyledi. “Kentlerin tarihi belleklerini canlı tutarak turizm ve yerel kalkınmaya destek veren bir ekosistem oluşturduk. Bu sayede 1.3 milyar dolarlık katkı sağlandı” diyen Sözen, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde daha çok Anadolu kenti olmasını hedefliyor.
#İzmirAnkara’dan yola çıkıp Afyonkarahisar ya da Eskişehir istikametine doğru giderken, Polatlı ilçesini geçtikten sonra kahverengi Gordion tabelası herkesin dikkatini çeker. Fakat çok az kişi arabasının yönünü oraya çevirir. Oysa biraz ötede binlerce yıllık tarihin izleri bizi sessizce bekler. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne ülkemizin 20’nci varlığı olarak giren Friglerin başkenti Gordion kesinlikle görülmeye değer.
#Gordion Antik KentiYolculuk her mevsim güzel olsa da sonbahar çok farklı… Yeşilden sarıya ve turuncuya dönen ağaçların yarattığı renk cümbüşünü yürüyüş yaparak izlemek insana huzur veriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın doğa harikası yürüyüş rotaları hangileri?' diye sorduk. Likya’dan Frig’e, Tarihi Roma Yolu’ndan milli parklara kadar 10 rotayı önerdiler.
#RotaYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaUşak ili ülkemizin Ege bölgesinde bulunmasına karşın, İç Anadolu bölgesine de yakın olan bir ilimiz olduğu için gerek coğrafi, gerek kültürel, gerekse yöresel mutfağı bakımından çeşitlilikleri bulunan bir ilimizdir. Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan bir konumda olması bu ilimizi daha çok uğrak noktası haline getirmiştir. Tarihte Hititler, Frigler, Lidya İmparatorluğu gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu ev sahipliği beraberinde Türk mutfağına birbirinden farklı lezzetler katmıştır. Uşak mutfağını merak edenler için Uşak yemekleri nelerdir? Uşak’ta ne yenir ve neyi meşhur? Uşak mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular akla gelebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Uşak YemekleriBölgenin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Aizanoi Antik Kenti, hala arkeolojik çalışmaların devam ettiği yerlerden biridir. Tarihi ile Günümüzde önemli bir yere sahip olan bu yapı, her sene yoğun şekilde pek çok yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır. Peki, Aizanoi Antik Kenti nerede? Aizanoi Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023)
#AizoniaÇorum Müzesi, tarihe ışık tutması açısından önemli bir yere sahiptir. Antik çağ medeniyet eserlerinin sergilendiği önemli bir müzedir. Kalkolitik Çağ’dan Hititler ve Frigler dönemlerine kadar tarihi eserler müze koleksiyonunda bulunuyor. Çorum Müzesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Çorum MüzesiÜlkemizde doğal ve tarihi güzellikleriyle adından söz ettiren çok fazla köy var. Hatta geçtiğimiz günlerde İzmir’in şirin köyü Birgi, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün belirlediği 'dünyanın en iyi turizm köyleri' listesine girmeyi başardı. Biz de bu güzel haber sonrası uzmanlarımıza "Ege'de otantik yapısını en az Birgi kadar koruyan mutlaka görülmesi gereken köyler hangileri?" diye sorduk. 3 şehirden herkesi memnun edecek önerilerle geldiler...
#RotaKoynunda sakladığı köklü tarihin binlerce yıllık gizemini daha ilk bakışta hissettiren Frigya’nın kalbi Ayazini, kendine özgü mistik ve dingin atmosferiyle ziyaretçilerini mitolojik anlatıların bir parçası olmaya davet ediyor. Efsanevi Kral Midas, hayvan masallarıyla ünlü Ezop ve flütüyle Frig dağlarında çala-oynaya dolaşan yarı insan-yarı keçi Marsiyas’ın hikâyeleri de yol boyu size eşlik ediyor.
#SeyahatBu sene 30 Ağustos zaferinin 100’üncü yılını kutlayacağız. Bir milletin birlik ve beraberlikle neleri başarabileceğinin ilk adımı olan Kurtuluş Savaşı’nı mutlak bir galibiyetle sona erdiren bu önemli günü anarken zaferin coğrafyasında bir gezinti yapalım istedim. Büyük Taarruz’u anlamak isteyenler muhakkak tarihin kültürle harmanlandığı Afyonkarahisar’a, Uşak’a ve Kütahya’ya uğramalı. 1981’de milli park ilan edilen, büyük muharebelerin geçtiği alanları gezi listenizin başına koyun. Ve unutmayın ki bu şehirlerde daha keşfedecek çok şey var.
#HürriyetBugün İç Anadolu‘ya Beyşehir Gölü’ne uzanıyoruz. Akdeniz Bölgesi’nin Göller bölgesinde yer alan Beyşehir, İç Anadolu’dan Akdeniz’e önemli bir geçiş noktası. En güney ucu baz alındığı zaman Akdenize olan uzaklığı 65 km civarında. Bir set misali araya giren Toros Dağları, yöreyi Akdeniz’den ayırmıştır. İlçe, Batı Toroslar arasında bulunan, çukur alandadır. Bu çukurun büyük kesimini Beyşehir Gölü kaplar ve bu gölün suyu Konya Ovası’na hayat verir.
#Konya OvasıDenizli'de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Pamukkale'nin yanı başındaki Hierapolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda 2013'te ortaya çıkarılan ve antik dünyada 'ölüler ülkesine geçiş kapısı' kabul edilen Cehennem Kapısı ziyarete açıldı. 'Yer altı tanrısı Hades' ve cehennemin 3 başlı bekçi köpeği 'Kerberos'un heykelinin de bulunduğu Cehennem Kapısı'nda antik dönemdeki adak törenlerinde mağaraya gönderilen hayvanların karbondioksit etkisiyle öldüğü belirlendi.
#DenizliMitolojik efsaneler diyarı Frig Vadisi’nin kalbi Afyonkarahisar’da, Antik Kral Yolu’ndan Kibele anıtlarıyla dolu dağlık iç kesimlere uzanan doğa ve kültür rotası, yol boyunca birçok hikâye anlatıyor. Kral Midas’ın kulaklarından masalcı Ezop’a, anıtsal Kibele tapınaklarından esrarengiz kayalıklara birçok tarihi ve doğal güzellik parkurdaki yürüyüşçülere eşlik ediyor.
#HürriyetEşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan Pamukkale, Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Pamukkale, traverten kaplı termal havuzlarıyla ünlü olsa da aslında ziyaretçilerine bundan çok daha fazlasını vadediyor. Pamukkale hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
Bir tarafta beton binalar, bir tarafta zamana inat ayakta kalabilmiş ve tarihi dokusunu koruyabilmiş konaklar… UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehir’ unvanına layık gördüğü, sürprizlerle dolu bir şehir Kütahya ve tarihin içinde yürümek isteyenlerin çok seveceği bir sokak da var burada: Germiyan Sokağı...
#KütahyaAnkara’dan Eskişehir ya da Afyonkarahisar istikametine doğru yol alırken Polatlı’yı geçtikten sonra, kahverengi Gordion tabelası birçok kişinin dikkatini çeker ama çoğu arabasının yönünü oraya çevirmez. Oysa biraz ötede binlerce yıl öncesine ait bir tarihin izleri, İç Anadolu’nun en önemli antik kentlerinden biri var. Friglerin başkenti Gordion…
#TürkiyeGeçmiş yıllarda kurulmuş farklı pek çok medeniyet bulunmaktadır. Bu medeniyetler özellikle tarih severler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Bunlardan birisi de Frig Medeniyetidir. En kadim medeniyetlerden olan Frig Medeniyeti yaklaşık olarak 250 yıl egemenliğini sürdürmüştür. Peki Frig medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir? Frig uygarlığına ait önemli eserleri sizlere detaylıca derledik.
#Frig Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Edebiyata ilgisi olan insanların aslında çok iyi bildikleri edebi türler, geniş kitlelerce bilinmeyebilir. Bu sebeple de yeni kavramlar merak uyandırır ve araştırma konusu olur. Bu bağlamda en sık sorulan ve araştırılan konuların başında "fabl türü" gelmektedir. İşte ilgiyle okuyacağınız Fabl nedir, özellikleri nelerdir, fabl yazarları hakkında bilgiler ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Fabl Nedir?Tapates, geçmişi M.Ö 800'lü yıllara kadar dayanan Frig medeniyetine ait olan dokuma kültüründen doğan halı ve kilimlerin ismidir. Tapetes ismi ile ülkemizde bilinir. Anadolu'dan tüm dünyaya yayılan bir dokuma uygarlığı vardır. Tapates nedir, hangi uygarlığa aittir sizler için derledik.
#Tapates NedirTürkiye o kadar zengin bir coğrafya ki yerin altında ayrı, üstünde ayrı değerleri barındırıyor. 7 bölge, 7 iklim, onlarca, yüzlerce değer... Bir taraf turizm, bir taraf sanayi, tarım, hayvancılık... Bazı kentlerimiz de var ki sayfalarca yazıyla bile anlatmakta zorlanacağımız bu değerleri tek başına içinde barındırıyor. Yani yıldızların içerisinde bir başka parlıyor. Örnek mi? Afyonkarahisar.
#Afyonkarahisar