Güzellik yarışmalarına katılan genç kadınlar dillere destan güzelliklerine rağmen çok sık bir kamp döneminden geçiyor ve kraliçelik tacını takabilmek için de birçok zorlu süreçten geçiyorlar. Üstelik sadece kendi ülkelerinde sağladıkları başarı da yeterli gelmiyor…
#Güzellik KraliçesiNe bir dolmuşta öldürülen Özgecan Aslan’ı unutuyorlar ne de bir varilde yakılan Pınar Gültekin’i… “Hayatlarımızı korumaya çalışıyoruz, hedefimiz eşitsizliğin olmadığı bir dünya” diyorlar. Genç Feministler Federasyonu’nu kurmaya çalışan üniversite öğrencisi genç kadınlar, mücadelelerini ve yaşadıkları güçlükleri anlattı.
#KadınBirleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye tarafından, kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık oluşturmak ve şiddet yaşanması durumunda yardımcı olacak yeni bir uygulama geliştirildi. Amber isimli uygulama UNFPA İyi Niyet Elçisi Songül Öden tarafından tanıtıldı. Uygulama, ilk bakışta düz bir 'Regl Takvimi' olarak görünse de, gizli ikinci ekranı sayesinde konum takibi, acil durum mesajı gönderme, acil yardım hatlarını arayabilme gibi fonksiyonlara sahip.
#Birleşmiş Milletler Nüfus FonuAB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, kadına şiddetin küresel bir sorun olduğunu belirterek, “Bu dünya çapında hakkında vaazlar verdiğimiz bir konu değil. Tedbirler almamız gerekiyor” dedi. İsveç Büyükelçisi Staffan Mikael Herrström de toplumsal cinsiyet eşitliğinin ‘akıllı ekonomi’ demek olduğunu belirtti.
#Avrupa Birliği‘Annelik Her Zaman Toz Pembe Değil’ adlı kitabıyla tanıdığımız Elif Doğan ya da ‘Blogcu Anne’, ‘Meğer Ben Feministmişim’de feminizmle tanışma deneyimini kişisel bir yerden paylaşıyor. Kız kardeşlik dilini kurabildiği kalemiyle okurun da kendine dönüp “Evet, galiba ben de feministmişim” demesini bekliyor...
#Elif DoğanKimi “23 yıllık yaşantımın her saniyesinde psikolojik, cinsel, ekonomik şiddete maruz kaldım. Bunu yapanlar yabancı insanlar değil; abilerim, komşularım, arkadaşlarımdı” diyor, kimiyse “Türkiye’de kadın-erkek eşitliği olmadığı bir gerçek. Fakat coğrafya kader değildir. Düşüncelerimiz kaderimizi belirler. Düşüncelerimizi eğitim yüceltir” diye anlatıyor. Türkiye’de gençlerin cinsiyet eşitliğine yaklaşımını ve kadına yönelik şiddet algısını ortaya koyan ‘Gençlikte Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Algısı Araştırması’nda çarpıcı sonuçlar var.
#ŞiddetTürkiye’nin dört bir yanında yaşayan genç kadınlar Lise Kadın Meclisleri çatısı altında buluştu. Cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir dünya için ne yapmak gerektiğini konuşup haklarını öğreniyorlar. Topluluğun üyesi Duru B. “Bu grup feminizme yönlendirilmemiş insanların cesaretlendirilmesi için bir ortam sunuyor” diyor.
#GazetehaberleriSığınma evlerine giden kadınlar, 12 yaşından büyük erkek çocuklarını yanlarında götüremiyor. Onları ya şiddet ortamında bırakmak ya da devlet korumasına vermek zorundalar. Kadıköy Belediyesi’nin kurduğu ‘Kadın Yaşam Evi’nde 12 yaş üzeri veya özel gereksinime ihtiyacı olan çocuklarıyla birlikte kalabilecekler.
#GazetehaberleriSabancı Vakfı’nın Hibe Programı kapsamında desteklediği Nirengi Derneği, COVID-19 salgını nedeniyle çocuk ve gençlerin internette geçirdiği sürenin artması nedeniyle maruz kalınan siber zorbalık vakalarında artış olabileceğini belirtti. “Çok Geç Olmadan İstanbul!” projesi ile istismar, flört şiddeti ve akran zorbalığı konusunda İstanbul’daki öğretmen, idareci ve velilere eğitimler veren dernek, yaygın olan inancın tersine zorbalığın doğal bir süreç olmadığı ve çocukla iş birliği içinde mutlaka müdahale edilmesi gerektiği konusunda uyardı.
#Siber ZorbalıkYaklaşık 750 bin ziyaretçi sayısıyla geçen yıl rekor kıran Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın 37’ncisi yarın TÜYAP Büyükçekmece’de başlıyor. ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ temasıyla 18 Kasım’a kadar yüzlerce imza günü ve etkinliğe ev sahipliği yapacak fuarın bu yılki onur yazarı, Türk edebiyatının büyük ismi Selim İleri olacak.
#37. İstanbul Kitap FuarıSiber zorbalık’ internet üzerinden tehdit, hakaret, taciz, hedef gösterme olarak tanımlanıyor. Her meslekten, her yaştan insan bu zorbalarla karşı karşıya kalıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, gençlerin yüzde 25’inin siber zorbalığa maruz kaldığını söylüyor. Saldırganların cezalandırılmasını sağlayacak düzenlemeler isteniyor.
#Sanal ZorbaMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde yapılan ‘Üniversite Öğrencilerinin Flört Şiddetine Yönelik Tutum Ve Davranışları Yüksek Lisans Tezi’nin sonuçları yeni bir şiddet türünü daha ortaya çıkardı: FLÖRT ŞİDDETİ. Uzmanlar gençler arasında çok yaygın olduğunu ve zor fark edildiğini söylüyor.
#GazetehaberleriAkademik yıl başlarken kampus ve yurtlardaki tacizler hem öğrencilerin hem üniversitelerin gündeminde. Birçok üniversitede tacize karşı kadın öğrencilere yardım eden birimler kuruldu, kimi yurtlarda güvenlik odaları oluşturuldu. Kampusta tacize uğrayan öğrenciler yaşadıklarını, akademisyenler mevcut durumu ve ‘Kampus Cadıları’ mücadelelerini Hürriyet’e anlattı.
#Taciz