Paylaş
Değişim Liderleri Derneği (DLD), genç kadınlara daha aktif ve kendine güvenen bireyler olma yolculuklarında liderlik becerileri kazandırabilmek için çalışıyor. Bu amaç doğrultusunda, 2009 yılından bu yana yürütülen Kıvılcımlar Programı ile; İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Düzce, Bolu, Bursa, Eskişehir’de çeşitli üniversitelerde okuyan yüzlerce genç kadına ve bu genç kadınların gerçekleştirdiği sosyal değişim projeleri ile de binlerce kişiye ulaşılmış bulunuyor.
DLD, yukarıda sözü geçen illerden seçilen üniversite öğrencisi genç kadınlara sekiz ay süren bir eğitim veriyor. Mülakat ile seçilen ve “Kıvılcım” olarak adlandırılan üniversiteli genç kadınlar; bu süreçte 6-8 kişilik gruplar halinde birer sosyal değişim projesi üretiyor, bu projeyi planlıyor, sürdürüyor ve bir sonuca ulaştırıyorlar.
Kıvılcımlara, bu sekiz aylık süre boyunca, “Kolaylaştırıcı” olarak adlandırılan ve programın bel kemiği sayılan kişiler eşlik ediyor. 25 ile 35 yaş arası, iş hayatında tecrübeli, tercihen üniversitelerin sosyoloji, psikoloji, iletişim veya insan kaynakları bölümlerinden mezun kadınlar arasından seçilen Kolaylaştırıcılar; programın müfredatını uyguladıkları sırada bir lider ya da otorite olmaktan çok, Kıvılcımlar’ a eşlik/rehberlik ediyorlar. Kıvılcımlar Kolaylaştırıcılar’ ı rol model alırken; Kolaylaştırıcılar da Kıvılcımlar’ a program boyunca akıllarındakileri çekinmeden sorabilecekleri, fikirlerini sunabilecekleri, kendilerini rahat ve güvende hissedecekleri ortamı hazırlıyorlar.
Kıvılcımlar Programı’ na son katılanları, destekçileri ve gönüllüleri; 27 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen 14. Dönem Değişim Liderleri Zirvesi’ nde buluştular. Yaparak öğrenme modelini benimseyen ve sosyal değişim projeleriyle etki yaratan Kıvılcımlar, bu dönem de birbirinden farklı projeler ortaya koydular. Bu projelerden kısaca söz etmek istiyorum:
BuAkademi Projesi – BuGingers Grubu
Kolaylaştırıcı: Ayça Karaman – Destekçi: Nakiye Boyacıgiller
Proje, üniversite öğrencilerinin akademik ve temel becerilerini geliştirmek amacıyla hazırlanmış bir platform. Bu platformun misyonu, üniversitelerin rekabetçi ortamının yarattığı dezavantajları azaltarak öğrenciler için fırsat eşitliği sağlamak. BuAkademi, özellikle üniversite öğrencilerinin akademik becerilerini geliştirmelerine ve hayatlarındaki diğer alanlarda da kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.
BuAkademi’ nin vizyonu ise, üniversite öğrencilerinin eğitim hayatlarında başarılı olmalarına yardımcı olmak, onların gelecekteki kariyerlerine katkı sağlamak ve topluma yararlı bireyler olarak yetişmelerini sağlamak. Bunun yanı sıra, BuAkademi; öğrencilere hayat boyu öğrenme becerileri kazandırmayı, onların sadece üniversite hayatları boyunca değil sonrasında da kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamayı amaçlıyor.
Grup; 22 Mayıs 2023 tarihine kadar akademik beceri geliştirici sekiz içerik, araştırma becerisi geliştirici yedi içerik, yazma becerisi geliştirici sekiz içerik, hayat becerisi geliştirici on iki içerik, sunum becerisi geliştirici dört içerik ve on altı faydalı platform paylaşımı gerçekleştirmiş bulunuyor.
Karuna Projesi - Mudita Grubu
Kolaylaştırıcı: Süeda Sezen – Destekçi: Yücel Burdurlu / Selim Orhan
Proje, toplumda çocukluk çağı kanserleri farkındalığını artırmak ve tedavi yöntemlerinden biri olan kök hücre bağışının önemini vurgulamak üzerine tasarlanmış. Bu amaçla geliştirilen atölye içeriği ile, üniversite kulüpleri ve kurumların bu atölyeleri uygulamaları sağlanarak, donör sayısını artırmak amaçlanıyor. Donörlüğün yaygınlaşmasının yanı sıra, ebeveynlerde bilinçlenmeyi artırarak çocuklar için erken teşhisi kolaylaştırmak da projenin öncelikli hedefleri arasında. Grup, 23 Mayıs 2023 tarihine kadar, konu ile ilgili altı farkındalık atölyesi düzenlemiş bulunuyor.
Sevgi Neydi? Projesi - Noshita Grubu
Kolaylaştırıcı: Sümeyye Bayrak - Destekçi Pangea
Proje, toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında, flört şiddetine uğrayan ve flört şiddeti uygulayan bireylerdeki farkındalığı artırmak üzere geliştirilmiş. Toplumdaki bakış açılarını yansıtabilecek anketler oluşturarak bu anketlerin sonuçlarına yönelik yorumları podcast ve video gibi içerikler üreterek anlatmak amaçlanıyor. Bu sayede, flört şiddetine dikkat çekilerek toplumsal farkındalık sağlanmak isteniyor. Grup, yaptıkları anketlere ve podcastlere ek olarak, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği işbirliği ile Flört Şiddeti ve Güvenli İlişkiler Semineri organize etmiş bulunuyor.
Düşlerde Gelecek Projesi - Kutup Yıldızı Grubu
Kolaylaştırıcı: Saadet Uylaş / Şimal Uzgur - Destekçi TWI
Proje, suyu verimli kullanmak ve su konusunda özellikle çocuklarda farkındalık yaratmak amacıyla geliştirilmiş. Proje kapsamında çocuklarla atölyeler düzenlenerek ve bu atölyeleri bilmece, masal, şarkı ve çeşitli güncel niteliklerle destekleyerek su konusuna dikkat çekilmesi amaçlanıyor.
EkoBag Projesi - Çakra Grubu
Kolaylaştırıcı: Hüsniye Seçgin - Destekçi Tricon
Proje ile, çocuklarda ekolojik ve toplumsal bir farkındalık oluşturmak; sürdürülebilir şehirleri ortaya çıkaracak ekolojik bilince sahip, iklim krizine duyarlı, barışçıl bir çocuk dünyası inşa etmek amaçlanıyor. EkoBag Projesi kapsamında; ekip üyelerinin çocuklarla birlikte tohum ekimi ve fidan dikimi etkinlikleri, evsel atıklardan geri dönüşüm ve ileri dönüşüm atölyeleri gibi çevreci etkinlikler gerçekleştirmeleri ile eğitimde fırsat eşitliği sağlanması ve ekolojik bilincin geliştirilmesi hedefleniyor. DLD Zirvesi’ne kadar gerçekleştirmesi planlanan dokuz atölyeden altısı gerçekleştirilmiş bulunuyor.
Çöp Değil Kompost! Projesi - Soloeternal Grubu
Kolaylaştırıcı: Simge Odabaşı Meneder – Destekçi: Esbaş
Proje ile, ilkokul çağındaki çocuklara geri dönüşüm kültürünü kazandırmak ve kompost bilincini aşılayarak çevre duyarlılığına sahip birey sayısını artırmak isteniyor. Organik atıkları değerlendirmek amacıyla kafeler ve ilkokullar ile görüşülüp çeşitli eğitimler ve anketler ile kamuoyunda kompost kullanımının yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bireylerin organik atıklara çöp değil de kompost olarak bakmalarının doğamızın sürdürülebilirliği için oldukça önemli olduğuna inanılıyor. Bu kapsamda en kolay komposta dönüşebilecek organik atıklardan olan kahve posasının toprakla buluşturulması için kafeler ve seralarla işbirlikleri gerçekleştirilmiş bulunuyor.
Yazımı, bir zamanlar “Kıvılcım” olan Hande Demirsal’ ın sözleri ile bitirmek istiyorum:
“DLD’ nin geleceğe ışık tutan genç kadınlarından biri olacak olmamız tabi ki de önemli, ama şu anda farkında olmasak da, daha fazla kendine güvenen ve bunu gösterebilen bir grup genç kadınız artık, bence bu çok daha önemli. Bize bu güveni verebilmeleri ise, işin ne kadar profesyonelce olduğunu gösteriyor. Her şeyi başarabileceğimize inandılar ve inandırdılar. Sağlam adımlarla yürümeyi değil koşmayı hedeflemek mükemmel bir duygu; artık ayaklarımız yere daha yakın…”
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…
Paylaş