Kuruyemişler arasında en fazla sevilenlerden bir tanesi olan kuru erik vücut için oldukça faydalı olan bir meyvedir. İçermiş olduğu vitaminler ve mineraller ile insan sağlığına faydalı olmaktadır. Günlük beslenme rutinine kuru erik eklemek, insanları pek çok hastalığa karşı korumaktadır. Erik kuru ve yaş hali ile sevilen bir meyvedir. Özellikle bahar aylarının içerisinde yetişmektedir. Yaş erik meyve şeklinde tüketilebildiği gibi kompostosu ve marmelattı da yapılmaktadır. Kurutulduğunda ise daha değişik bir lezzet eklenmektedir. Kuru hali ile kuruyemiş gibi tüketildiği gibi aynı zamanda da keklerin ve çeşitli tatlıların içerisine de konulmaktadır. Eriğinin nasıl kurutulabileceğini, eriğin fırında ve güneşte nasıl kurutulduğunu sizler için derledik.
#ErikKuru erik, vitamin ve mineral içeriğiyle oldukça besleyici bir besin. Ayrıca lif ve antioksidanlar ile sağlık için de faydalı. Yaz aylarında tezgahları süsleyen rengarek erikler taze olduğu gibi kuru olarak da tüketilebiliyor. Üstelik evde kurutmak da çok kolay. Peki erik kurusu nasıl yapılır? İşte evde çekirdekli kırmızı, yeşil ve mürdüm eriği güneşteve fırında kurutmanın püf noktaları
#Erik Kurusu Nasıl YapılırBahar Türkiye’nin dört bir yanında sofralara bereket getirdi. Ege’de yabani otlardan yapılan, nadir rastlanan yemekler mutfakları şenlendirirken, İç Anadolu’da meşhur keme mantarı kebaplara lezzet taşıyor. Güneydoğu Anadolu’da bahar çiçeklerinin rayihasını taşıyan koyun kaymağından özel tatlılar üretilirken, Akdeniz’in doğu ucunda sakız ağacının mutluluk veren filizlerinden salatalar, kavurmalar hazırlanıyor. Hürriyet Seyahat yazarı Mehmet Yaşin, Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs, Mutfak Kültürü dergisinin kurucularından aşçı Musa Dağdeviren ve yemek araştırmacısı Nevin Halıcı dört bölgeden nadide bahar lezzetlerini anlattı.
Okulların açılmasına az bir süre kala Sağlık Bakanlığı’ndan sağlıklı beslenme önerileri geldi: “Çocuklar kahvaltıda peyniri, yumurtayı, ekmeği atlamasın. Okulda öğle yemeği veriliyorsa yemeklerinizi yemekhanede yiyin. Verilemiyorsa ekmek arası köfte, tavuk, peynir tüketin.”
#Sağlık BakanlığıÖzenle kurulan iftar ve sahur sofralarının yeri bir başka... Sevdiklerimizi bir araya getirecek o yemekleri pişirirken sağlığımızı koruyacak seçimler yapmak da bir o kadar önemli. Beslenme uzmanı Berrin Yiğit kan şekerini dengede tutacak, protein ve sebze yönünden zengin tabaklara yönelmemizi öneriyor.
#RamazanBaşta kemik ve diş sağlığı olmak üzere sinir iletimi, kas kasılması, hücrelerarası iletişim ve kan pıhtılaşması gibi birçok kritik görevde rol alan kalsiyum sofralarımızda daha fazla yer bulmalı. Her ne kadar kalsiyum denince akla süt ürünleri gelse de aslında bu mineral yeşil yapraklılardan bakliyata birçok başka üründe de bol bol var. Size bu hafta kalsiyumdan zengin, lezzetli tarifler hazırladım.
#Berrin YiğitŞef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#MantarBirer birer olgunlaşan meyvelerden soframıza en son gelen mürdüm olur... Puslu, asil rengiyle usulca ‘yaz bitti’ diye fısıldar. Kurutmak, reçel ya da pestil yapmak mümkün. Ama tazesini de sadece tatlıya saklamayın. Mürdümün o ekşimsi ve ferah tadıyla fırında tavuk ve dana yahni tariflerimden birini ya da çıtır kızartmalara çok yakışan erik sosunu hazırlayabilirsiniz.
#ErikKuru mürdüm eriği, atıştırma çeşitleri arasında hemen hemen herkesin en sevdiği kuruyemişlerden bir tanesidir. Bunun nedeni ise hem içindeki lezzetinin hem de yararlarının bol olmasındandır. Öncelikle kuru erik bir hayli masum olan bir atıştırmalık türüdür. Sizin için evde mürdüm eriğinin nasıl kurutulduğunu, mürdüm eriğinin fırında nasıl kurutulabileceğini ve daha fazlasını derledik.
#Mürdüm EriğiMevsim meyve ve sebzelerini uzun süre muhafaza etmenin en güzel yolu kurutmak. Peki çok meyve sebze mevsiminde kurutulup daha sonra yemeklere lezzet katıyor. Patlıcan da bunlardan biri. Peki patlıcan nasıl kurutulur? İşte evde dolmalık, kavurmalık ve yemek patlıcan kurutmanın püf noktaları
#Patlıcan Nasıl KurutulurBurdur, Güneybatı Anadolu Bölgesinde bulunan bir yöremizdir. Burdur ilimiz Akdeniz’in iç kısmında yer almaktadır. Tarihi oldukça eskiye dayanan Burdur ili Lidya ve Hitit egemenliklerinin altında da yaşamıştır. Burdur ilinde gezip görebileceğiniz pek çok yerde vardır. Son zamanlarda özellikle Salda Gölü ile tanınan ilin, zenginde bir mutfak kültürü bulunur.
#Burdur YemekleriÇeşit çeşit mor erik tezgâhlarda... Çok iyi bir lif kaynağı olan bu leziz meyvelerle etli fajita yanına salsa sosu da hazırlıyorum, chia tohumu ve ballı marmeladını da pişiriyorum. Kinoa ve erikli salataysa öğün yerine geçebilir, diyet yapanlar menülerine dahil etmeli.
#Berrin YiğitKavun ve kuzukulaklı bir salata mı alırsınız yoksa karpuz, kırmızı soğan ve zeytinli bir salata mı? Üzümü ceviz ve koyun peyniriyle harmanlayıp ızgara tavuk ve et yanında sunmak da ferah bir seçenek. Kırmızı üzüm ayran aşında da çok güzel oluyor bence... Anjelik erik de tezgâhlarda; erikleri şeker ve suyla pişirip süzüyorum, çocuklarım erik suyunu çok seviyor. Pişmiş erikleri daha sonra blender’da zeytinyağı ve limon suyuyla çekip hoş bir sos elde ediyorum. Bu sosu taze fasulye pişirirken ve erikli kuru fasulye piyazı yaparken de kullanıyorum.
#Didem Şenol TiryakioğluBuzdolabında güzelce soğutulmuş halini yemenin keyfi hiçbir şeye benzemese de taze kayısıyla sorbeden reçele, ters-yüz kekten crumble’a çeşit çeşit tatlı yapmayı çok seviyorum. Tezgâhlardan kalkana dek et yemeklerine ve salatalara katmayı da ihmal etmiyorum. İncik ve kuskusla yaptığım kayısı salsalı yemeğimi mutlaka deneyin.
#SorbeYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#KebapLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#LimonLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#YemeHakiki Bergama tulumu bulup tatmamak, fırında kızarmış kuzu gerdanın kendi yağı ve suyundan sosunu kaşık kaşık içmemek günah işlemek olur... İzmir’de bir gün boyunca çok hızlı ama denediğim lezzetlerle beni çok mutlu eden güzel bir tur attım, yedi farklı restoran dolaştım.
#İzmir