Şef Rüzgar SÜNBÜL ile Hürriyet & Lezizz'de Sebzeleri kurutarak muhafaza etme yöntemi aslında Anadolu yeme-içme kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Sebzenin besin değerini koruma bakımından da bilinen köklü yöntemlerden biridir. Kurutularak saklanabilen yiyecekler arasında patlıcanın yeri başkadır. Yazın taze tüketilen, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle birçoğunuzun sofrasından eksik etmediği nefis bir sebzedir. Kurutmak demişken patlıcan nasıl kurutulur diye merak ediyor ve kış için patlıcan nasıl kurutulur şeklindeki sorulara yanıt arıyor olabilirsiniz. O halde bu bilgiler tam size göre. İşte Patlıcan kurutmanın püf noktaları
#Patlıcan Nasıl KurutulurTrabzon hurmasının kurusu; taze halinden daha lezzetli olduğu için daha fazla tercih edilmektedir. Güneşte kurutulduğu zaman sağlık bakımından çok yararlı hale gelen Trabzon hurması kurusu, sağlık bakımından da türlü yararlara sahiptir. Peki Trabzon hurması nasıl kurutulur ve saklanır? Evde cennet elması fırında dilimli ya da bütün olarak kurutma nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Trabzon HurmasıEğer bu konuya ilgi duyuyorsanız, sinema ve TV dünyasının ünlülerinin çocuklarını bilirsiniz. Bu çocuklar zaten akranlarından ayrıcalıklı olarak dünyaya gelirler. Sonra da hayatlarını bu şekilde sürdürürler.
#Buddy ValastroKayısı; hem kurutulmuş şekli hem de yaş olarak sevilerek tüketilen oldukça sağlıklı atıştırmalıklar içerisinde bulunmaktadır. Yaz mevsiminin gelmesi ile beraber kurutulup saklanmakta ve tüm sene tüketilen atıştırmalıklar içerisinde bulunmaktadır. Peki, kayısı nasıl kurutulur? Evde taze gün kurusu kayısı güneşte ve fırında nasıl yapılır? İşte merak edilen tüm detaylar.
#KayısıBazı meyve sebzeler tam bir şifa deposu olarak bilinmektedir. Bu meyvelerin sadece mevsimlerinde değil her zaman tüketilmesi gerekmektedir. Mevsimi dışında da bu ürünlere ulaşmak için meyvelerin bazı işlemlerden geçirilmesi gerekir. Bu yapılan işlemlerinde sağlıklı olması gerekmektedir. Kişilerin sağlıklarına zarar verecek işlemlerden uzak durmak gerekmektedir. Dut pek çok hastalığa iyi gelen tam bir şifa deposudur. Dut kurutularak ta tüketilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#DutMeyve verebilen ağaçlar insanların eski dönemlerden bu yana dikkatini çekmiş olan bir konu olmaktadır. Meyve ağaçlarının lezzetli meyveleri, yer aldıkları alanları daha ilgi çekici hale getirmiştir insanlar da bu ağaçlara yakın olan yerlere ikamet etmeye başlamışlardır. Önemli özelliklere sahip olan meyvelerden bir tanesi de kirazdır. Özellikle kirazın nasıl kurutulabileceği ve kurutma yöntemleri sık sık merak edilmektedir. Sizin için evde kirazın nasıl kurutulacağını ve saklanacağını, bununla birlikte kiraz sapının da nasıl kurutulabileceğini detayları ile derledik.
#KirazRamazan Bayramı’na sayılı gün kaldı... Sevdiklerimizle kahvemizi yudumlarken ellerimizle yaptığımız ikramlıkları sunabiliriz. Lokumdan tarçınlı mini kurabiyelere, tahinli kuru baklavadan badem ezmesine nefis tariflerim var size. “Yapması bu kadar kolay mıymış” diyeceğinize eminim.
#Bayram SohbetleriKestaneli brownie ve portakal parçacıklı kestane muhallebisini en az kestane şekeri kadar seviyorum. Haşlanmış kestaneleri yağsız tavada kavurup yeşillikli bir salatanın üzerinde kruton yerine kullanmayı da... Tavuk suyuna pişirdiğim kestane çorbası da bugünlerde sık yaptığım diğer tariflerden.
#Brownie“Hem küçüklere hem büyüklere...” diye başlayan bir reklam filmi müziği vardı... Bugün size vereceğim 4 tarif işte tam böyle... İsterseniz arkadaşlarınıza çay davetinde sunun, ister peynir tabağınızın yanında ikram edin, isterseniz çocuğunuzun beslenme çantasına atın, açlığını bastırsın.
#ÇEKİRDEKLİ ÇUBUKElma lifli ve sulu yapısı nedeniyle ara öğünlerin vazgeçilmez meyveleri arasındadır. Elmanın içindeki vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini de desteklediği bilinir. Elma kurusu da elma kadar faydalıdır ve ara öğünlerde ya da elma çayı olarak rahatlıkla tüketilebilir. Elma kurusunun faydaları ve kullanım alanı hakkında ayrıntıları derledik.
#Elma KurusuBazen zeytinyağıyla fırında pişirip roka ve İzmir tulumuyla servis ediyorum, bazen semizotu salatasına bazen de salçasız kısıra katıyorum. Fazla yumuşamış olanlarla fırında tavuk but yapıyorum, marmeladını dijon hardalıyla karıştırıp şarküteri tabağında füme hindinin yanına koyuyorum. Sakızlı muhallebi ve kayısı sosunun uyumuna da bayılıyorum. Yani anlayacağınız, kayısıyı mevsiminde kullanabildiğim kadar kullanıyorum.
#Zeytinyağlı FasülyeKapadokya’ya ilk görüşte vurulan ne ilk ne de son kişiyim. Bir kez giden, vadiler arasında dolaşırken başka bir boyuta geçen birinin bu görsel şöleni unutması mümkün mü? Hele de son gidişimdeki gibi nisan ortasında karla uyanıp üç günde üç mevsimi birden yaşarsa...
#Müge Akgünİç Anadolu’nun en güzel kentlerinden Konya, keşfedilecek o kadar çok şey saklıyor ki... İnsanlık tarihinin dönüm noktası Çatalhöyük’ten Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine, evrensel hoşgörü timsali Mevlana’dan Japon Parkı’na, et yemeklerinden Mevlevi mutfağı restoranlarına kadar işte size Konya’dan 15 öneri!
#HürriyetEskiden bozacılar ellerinde iki güğüm boza, bellerinde bir bardaklık, bir tarçın kutusu ve fenerle mahalleleri maniler söyleyerek gezermiş... Şimdilerde akşam karanlığı düşünce “Booozaaa” diye seslenerek dolaşan seyyar satıcılar, geçmişte olduğu gibi bize kış mevsiminin geldiğini hatırlatıyor.
#BozaKuvertür çikolata ve ham kakaoyla şeker oranı düşük tatlılar yapmak varken dışarıdan paketli ürün almak neden? Üstelik evde bu tarifleri rafine şeker yerine kuru meyve, pekmez veya balla hazırlamak mümkünken... Pankek, kuru üzümlü toplar veya kurabiye... İşte tat tomurcuklarınızı okşayacak, çikolatalı üç tarif!
#ÇikolataBu yılbaşında hepimiz evdeyiz. Şık bir restorana gidemesek de evlerimizde enfes sofralar kurup sevdiklerimizle eğlenerek geri sayım yapabiliriz. En önemlisi aynı evde ya da çevrimçi, birlikte olmak ama ondan sonra iyi bir yılbaşı menüsü ve güzel bir sofra şart... Ünlü şeflerden özel menüler istedik. Başlangıçtan tatlıya birbirinden lezzetli reçetelerini paylaştılar. Şef Refika Birgül’den de şık bir yeni yıl sofrasının ipuçlarını aldık.
#GazetehaberleriAhmet Hamdi Tanpınar’ın dediğine göre ‘Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalayıp kendi âlemine taşır ya da sonuna kadar ona yabancı kalırsınız’. Üstada katılmamak ne mümkün! Şehre adımınızı atar atmaz tarihi atmosferinden mutfağına Konya sizi sarıp sarmalar, içine alır ve kendi âlemine doğru yola çıkarır...
#Konya