Paylaş
Pek çok kişi iftardan sonra nükseden tatlı krizlerinden mustarip. Eğer siz de sofradan kalkar kalkmaz “Bi’ tatlı olsa da yesek” diyenlerdenseniz hafif mi hafif tariflerle imdadınıza yetiştim.
İşin sağlık boyutunu da dikkate alırsak ilk tercihiniz her zaman sütlü tatlılardan yana olsun. Ramazan ve sütlü tatlı denince aklımıza elbette önce güllaç geliyor. Orijinalini aratmayan, bol antioksidanlı, fit güllaç tarifimi denemeye davet ediyorum sizi. Güllaç yapraklarını avuç içi büyüklüğünde parçalayıp geniş bir tepsiye dizin. Her katın arasına güllaç yapraklarını ıslatacak kadar ılık, laktozsuz süt (tercihe göre Hindistan cevizi sütü veya badem sütü de olabilir) ve bal gezdirin, ufalanmış ceviz içi serpiştirin. En keyifli kısmı, son kat... Tatlınızın üstünü doğranmış çilekle, nar taneleriyle ve Antep fıstığı tozuyla süsleyin. Buzdolabında bekletip tatlı sütünü iyice çektikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Pratik tariflerden devam... Kırmızı meyveli parfeye ne dersiniz? Bunun için kâseye 2 yemek kaşığı süzme yoğurt, üzerine 1 yemek kaşığı granola... Üzerine tekrar bir kat yoğurt ve dilerseniz bir kat daha granola... Son dokunuş yine evde ne varsa; çilek, böğürtlen veya yabanmersiniyle... Buzdolabında 15 dakika beklettikten sonra afiyetle yiyorum.
ÜZERİNE ERİMİŞ BİTTER ÇİKOLATA GEZDİRİN
Favorilerimden bir diğeriyse fırında pişirdiğim cevizli elma tatlısı... Hem kokusuna hem de tadına bayılacaksınız. Elmaların kabuklarını soymadan tepelerinden kapaklar kesin. İçlerini yani çekirdek kısımlarını da bir oyacak yardımıyla oyun. Cevizi robottan geçirip bir kaba alın, kuru üzüm ve toz tarçın ekleyip karıştırın. Dilerseniz başka yemişler ekleyebilirsiniz. Şimdi sıra elmaların içini üzümlü harçla doldurmakta... İçi dolgulu elmaların üzerine bir fırça yardımıyla Hindistan cevizi yağı sürüp fırın kabına yerleştirin. Fırın kabının 1/3’üne gelecek şekilde de kaynamış su dökün. 190 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişirin. İster ılık, ister soğukken, yanında çay veya kahveyle tadını çıkarın. Hatta dilerseniz dondurmayla servis edebilirsiniz.
Hindistan cevizli mini atıştırmalıkları da çok seveceksiniz. 2’şer yemek kaşığı yulaf ezmesi, bal ve labneyle 4 yemek kaşığı Hindistan cevizi tozunu bir kapta karıştırın, sonra ellerinizle minik topçuklar yapın. Üzerine dilerseniz benmari usulü eritilmiş bitter çikolata gezdirebilirsiniz.
Güllaç hazırlarken hayvansal süt yerine Hindistan cevizi sütü veya badem sütü de kullanabilirsiniz.
Kakaolu incir uyutması da çok hafif. 5-6 kuru inciri yıkayıp suda bekletin. İncirler iyice yumuşadıktan sonra küçük küçük doğrayın. 1 litre sıcak süt, incirler ve 1 yemek kaşığı kakaoyu robottan geçirip pürüzsüz bir kıvama getirin. Kâselere koyup üzerini temiz bir bezle örterek dinlendirin. 2-3 saat sonra buzdolabına alın, soğuyunca ceviz serpiştirip servis edin. Son tarifim içinse 13 adet gün kurusu ve 6 hurmayı meyveler yumuşayıncaya kadar sıcak suda bekletin. Suyunu süzdüğünüz meyveleri (hurmanın çekirdeklerini çıkarın) 6 adet çiğ bademle robottan geçirin, üzerine 2 yemek kaşığı yulaf unu ekleyip yoğurun. Kıvam alan tatlınızı buzdolabında soğutun. Üzerine yine erimiş çikolata gezdirip servise sunabilirsiniz.
Ramazan ayı sonunda tartıda hüsrana uğramamak için bu tarifleri öneriyorum. Tatlı isteğimiz törpüleniyor ve hafif kalıyoruz...
Paylaş