Kars Türkiye’nin en uzak şehirlerin biri olmaktadır. Bu nedenle yapılan yemeklere birçok kişiye isimleri ve lezzetleri farklı gelmektedir. Kars iline gitmek isteyen pek çok kişinin en çok sorduğu soruların başında Kars Yemekleri - Kars’ta ne yenir ve neyi meşhur? Kars mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Kars YemekleriRamazan ayının son günü geldi. Arefe gününde de sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler iftar menülerini özenle oluşturmak istiyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın son gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 12 Mayıs Çarşamba yani arefe günü için iftar menüsü...
#RamazanSura, Ege Bölgesi’nin büyük bir kesiminde Aydın, Manisa ve İzmir çevresinde yapılan geleneksel et yemeklerinden biri. Kuzu ya da oğlak etiyle yapılan sura, özellikle Kurban Bayramı’nda bayram sofralarını renklendirir. Kendi pilavıyla birlikte servis edilen suranın görüntüsü de oldukça iştah açıcıdır. Peki, sura nedir, sura yemeği nasıl yapılır? İşte adım adım sura tarifi...
#Sura NedirKars örneğinde olduğu gibi, buraya da gitmek için aylar öncesinden sıraya girmek zorunda kalmadan uyaralım: Sadece Erciyes’in karlı tepelerinde kaymak için değil, şehri doyasıya yaşamak için buraya bilet alacağınız günler çok yakında. Gaziantep, Mardin, Adana derken Kayseri atağa geçti. Özgün habitatı, özgür yılkı atı, binlerce yıllık tadı ve taşı sıkan kadınlarıyla bir bölgenin şahlanışını yerinde inceledik.
#Kayseri PastırmasıSahurda tüketilen yemek ve içecekler oruç ibadetini sağlıklı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmede doğrudan etkili. Bu nedenle ‘Bugün ne pişirsem?’ sorusu her zamankinden daha fazla soruluyor. 29 gün sürecek Ramazan ayı boyunca bir de yemek stresi yaşamak istemeyenler için iftar menüsü örneklerini bir araya getireceğiz. İşte, 6 Mayıs'ın iftar menüsü
#Bugün Ne PişirsemKayseri denince herkesin aklına önce pastırma ardından da mantı üşüşür. İkisi de vazgeçemeyeceğim sevgilidir. Onların damağımla cilveleşmesi çok keyif verir bana. Yaşamımı lezzetlendirir. Ama Kayseri mutfağını, bu iki yiyecekle sınırlamak büyük bir haksızlık! Öylesine lezzetli yemekler var ki, insanın aklı başından uçup gidiyor. Geçen hafta Kayseri’ye gidip bu zengin mutfakla hasret giderdim.
#YemekBir hafta sonu Kayseri’de nasıl geçer? Yanıt veriyorum dolu dolu. Elbette ki koskoca bir ilde bundan çok ama çok daha fazlası var fakat ben size bizzat deneyimlediklerim içinden 10’unu sıralayacağım. Yemeğinden, kayağına, tarihinden alışverişine... Hem büyüleyici hem de ‘aşırı derecede’ doyurucu.
#Kayseri'de Gezilecek YerlerSağlıklı ekmek herkesin hakkı. Kendi pişirdiğiniz, içinde ne olduğunu bildiğiniz ekşi maya ekmekler için bu yazıyı sabırla okuyun ve korkmadan uygulayın. Hazır mayalı ekmekler de yapabilirsiniz tabii; isteyene sandviç, isteyene de pirinç ekmeği tarifim var.
#Ekşi Mayaİlkbahar doğayla beraber pazar tezgâhlarını da yemyeşil sebze ve otlarla doldurdu. Ancak düzenli olarak pazara gidecek, bu güzel yeşilliklerden taze taze alacak vaktimiz olmayabiliyor. Ben böyle yoğun zamanlar için balkonumda birer saksı maydanoz, dereotu, kekik-biberiye; birkaç kök de soğan ve sarımsak bulunduruyorum, kurtarıcım oluyor.
#AromatikUzmanlar kanserin, dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirtiyor. Doç. Dr. Ozan Akıncı “50 yaş altı kanser vakaları son 30 yılda daha da artmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ülkemizde 50 yaş altı kanser vakası oranı yüzde 66’dır” dedi.
#Ozan Akıncı