Kayseri iftarı

Kayseri mutfak kültürü birçok medeniyetten beslenerek bugünlere geliyor. Pastırma, sucuk, mantı, çemen, şebit yağlaması...

Haberin Devamı

Türkiye hatta dünyaya yayılmış birçok kendine özgü lezzeti bulunuyor. Bu sırada mantı deyip geçmemek lazım, Kayseri’de 36 çeşit mantı yapılıyor, etli mantı, tepsi mantısı, yağ mantısı, peynirli mantı... Kayseri’de ev kadınının mahareti, mantı hazırlamasındaki becerisiyle ölçülüyor. Pehli ve fırın ağzı ise fırında pişirilen geleneksel yemekler olarak mutfak kültüründe yerini alıyor. Kayseri mutfağındaki etli, hamurlu, bulgurlu yemeklerin birçoğunun köklerinin Hitit mutfağına kadar uzadığı düşünülüyor.

Kayseri yağlaması/şebit yağlaması
MALZEMELER

Kayseri iftarı

* 8-9 adet lavaş (tam buğday unlu tortilla)

İç harcı için:
* 500 gr az yağlı dana kıyma
* 3 adet kuru soğan
* 4-5 adet yeşil sivribiber
* 3 adet orta boy domates
* 1 yemek kaşığı domates salçası, biber salçası
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
* 3 su bardağı sıcak su

Haberin Devamı

Üzeri için:
* Sarmısaklı yoğurt

YAPILIŞI

Zeytinyağında kıymayı, suyunu çekene kadar hem karıştırarak hem de ezerek 8-10 dakika kavurun (kıymanın tane tane olması için kaşığın tersiyle ezerek pişirin). Yemeklik ince doğranmış soğanı ve tavla zarı gibi minik doğranmış biberi ekleyip 5 dakika daha kavurmaya devam edin. Salçaları ilave edip 2-3 dakika daha kavurun. Kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domatesi ilave edip 5 dakika daha pişirin. Artık sıcak suyu, tuz ve baharatları ilave edip kısık ateşte 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Şimdi büyük bir servis tabağına bir adet lavaşı koyun. üzerine kıymalı harçtan suyuyla beraber 2 kaşık kadar alıp lavaşın üzerine gezdirin. Bir lavaş, bir kıymalı harç olacak şekilde üst üste tüm malzemeyi döşeyin. Bütün malzemeyi kat kat döşedikten sonra üçgen şeklinde dilimlere kesin. Üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirip sıcak olarak servise sunun.
--------

Not: Tadı ve görüntüsü lahmacuna benzer ama sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

Aside/pekmez helvası
MALZEMELER

Kayseri iftarı

Haberin Devamı

* ½ su bardağı un
* ½ su bardağı irmik
* 100 gr tereyağı + 3 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Şerbeti için:
* 1 su bardağı pekmez (ben Kayseri, Kapadokya taraflarından gelen üzüm pekmezini kullanıyorum)
* 1 su bardağı süt (veya su kullanabilirsiniz)

YAPILIŞI

Orta boy bir tavaya tereyağı ve sıvı yağı koyup orta ateşte eritin. Hemen unu ve irmiği katıp tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 10-12 dakika kavurun. Unun rengi hafif kahverengiye dönünce, cevizi ekleyip tekrar 2-3 dakika daha pişirin.

Bir kâsede, süt ve pekmezi karıştırın. Kavrulmakta olan helvanın altını kısıp azar azar sütlü pekmezi katın. Karıştırın ve helva sıvıyı çekince birkaç dakika içinde ocaktan alın. Kaşıkla şekil vererek, servis tabağına alabilirsiniz. Ya da bir tabağa aktarıp şekil verin. Soğuyunca dilimleyerek servise sunun.
-----------

Haberin Devamı

Not: Orijinal tariflerde irmik konulmadığını görürsünüz. Ancak irmikle unun birlikte çok lezzetli bir helvaya dönüştüğünü size göstermek istedim. İsterseniz irmik yerine yine un kullanabilirsiniz. Özellikle çocukların çok sevebileceği bu helvaya su yerine süt kullanıp daha sağlıklı bir dokunuş yaptık.

 

Yazarın Tüm Yazıları