Ayşe Sarısayın’ın ilk kitabı ‘Çok Şey Yarım Hâlâ’ babası, büyük usta Behçet Necatigil’le anılarından oluşuyordu. 22 yıl sonra gelen ‘Bir Roman Kadar Uzun’la ‘Eski Sokak’taki o eve dönüyor. Ama bu kez anlattığı, şairin küçük kızının, yani kendisinin anıları. Tanıklıklardan yola çıkarak lezzetli denemeler kaleme almış; usta şair ve yazarların, dostlarının, yakınlarının portrelerini oluşturmuş.
#Bir Roman Kadar Uzun‘Sorularla 20. Yüzyıl Edebiyatımız’da Oğuz Demiralp, II. Abdülhamit’le başlatıyor 20. yüzyıl edebiyatımızı. Cumhuriyet dönemi edebiyatı kavramından değil, ‘20. Yüzyılda Edebiyatımız’ kavramından hareketle bakıyor. İşte bu ilk... Demiralp’e göre, 20. yüzyıl edebiyatımız ‘ifade özgürlüğünün kısıtlandığı baskı rejiminde’ ortaya çıkmıştır.
#Sorularla 20. Yüzyıl EdebiyatımızTatile taşıdığınız kitapların kumlarını silkeleyip yazla vedalaştınız mı? O zaman eylülle gelen yepyeni kitap sezonuna hazırsınız demektir. Sizin için yayınevlerinin editör masalarına sokulduk ve sonbaharda bizimle buluşacak kitaplara göz attık. Karşımıza Ahmet Ümit, Orhan Pamuk, Necati Tosuner, Defne Suman, Yiğit Bener, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Gülseren Budayıcıoğlu, Arnie Ernaux, Tess Gerritsen, Stephen King’in de aralarında olduğu yerli ve yabancı edebiyat eserleri ve çok sayıda heyecan verici deneme ve anı kitabı çıktı...
#Yeni Sezon Kitapları 2022Evini, ailesini, arkadaşlarını, işini ve aşkını terk edip amaçsız şekilde kendini yollara vuran bir adamın hikâyesini anlatan Jang Eun-jin’in ‘Cevapsız Mektuplar’ı Kore’nin isimsiz şehirlerinde geçiyor ama kahramanıyla, onun ruh haliyle, gözlemleriyle, orayla sınırlı kalmayıp evrenselleşiyor.
#Jang Eun-JinEdebiyat eleştirmenliğinde 60 yılı geride bırakan Doğan Hızlan hakkındaki yazı, karikatür ve üç söyleşiyi bir araya getiren ‘Edebi İlişkiler’, Hızlan’ın kişiliğinin pek çok yönünü yakalamayı başarıyor. Hızlan’ın zengin meraklarının kapılarını aralayan kitabın üzerine inşa edildiği temel, ‘duygu’. Tam da bu nedenle diğer ‘armağan kitap’lardan ayrılıyor.
#Doğan HızlanEserlerinin odağına kadını alan, toplumcu bir bakışla yazan Erendiz Atasü, edebiyattaki 40’ıncı senesinde Adalet Ağaoğlu’nun 42 sene önce yayımlanan kült eseri ‘Bir Düğün Gecesi’ne gönderme yapıyor. Atasü’nün ‘Bir Başka Düğün Gecesi’ adlı romanı, Menekşe adlı genç bir kadının yaşadıkları üzerinden 21’inci yüzyıl Türkiye’sini anlatıyor.
#Bir Başka Düğün GecesiM. Levent Artüz, Marmara Denizi’ni, Tayyip Erdoğan’ın görev süresi boyunca inceleyen bir denizbilim insanı. “Anne tarafından da, baba tarafından da bilebildiğimiz kadarı ile tümü ile Boğaziçiliyiz. Anne tarafı (Prof. Dr. F. Samime Artüz, jeoloji profesörü) Anadolu Hisarı-Üsküdar, baba tarafı ise Beykoz, Yalıköy kökenlidir” diyor.
#BiyologYaşar Kemal, onun ölümünden sonra “Türk edebiyatının en büyük eleştirmeniydi” demişti. Roman ondan sorulurdu. Eleştirmenliğin nankör bir iş olduğunu söyleyen Fethi Naci, Marksist eleştiri anlayışının edebiyatımızdaki en önemli ismiydi. Yayıncılık da yapan Fethi Naci’nin kurduğu Gerçek Yayınları’nda başlattığı ‘100 Soruda?’ dizisi önemli bir boşluğu doldurmuştu.
#Fethi NaciFethi Naci siyasal inancı yüzünden işsiz kalınca aldığı tazminatla yayıncılığa başlamaya karar veriyor. Fethi Naci ile İbrahim Kalpakçıoğlu’nun aynı kişi olduğu anlaşılınca geliyor bunlar başına... Dostlarıyla konuşuyor, Cemal Süreya’nın önerdiği adı benimsiyor: ‘100 Soruda’...
#Fethi Naci50 yılı aşkın âşığı olduğu ekmek teknesi Babıâli’nin güzide matbaa ve yayınevlerinin kitaplarını, kâğıtlarını, bobinlerini taşımış, değerli yazarların işlerini görmüş, şimdilerde emekli beden işçisi, kültürü sırtında taşımış bir Babıâli hamalı: İbrahim Güleç.
#İbrahim Güleç