Nar ekşisi birçok tarife ayrı lezzet katıyor. Salatadan kısıra türlü türlü tarifte kendine yer bulan nar ekşisini hazır almak yerine evde de hazırlayabilirsiniz. 15 kilogram kabuklu nardan 1 litre nar ekşisi elde ediliyor. Eğer denemek isterseniz nar ekşisi yapımı ve püf noktaları hemen aşağıda...
#Nar EkşisiBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkHavalar soğumaya başladı, kış hazırlıkları neredeyse tamamlandı. Ancak hala hazırlıklarını tamamlamamış olanlar ya da henüz hiç başlayamayanlar varsa, kışın, en soğuk günde bile huzurla, mutlulukla uyanmanıza destek olacak bu kışlık sos tariflerini de hiç vakit kaybetmeden yapmalı. O soğuk kış günlerini bir düşünün... Saat kaç olursa olsun, sıcacık yatağınızı bırakıp da güne başlamak güne güzel başlamanızı garantileyelim diyoruz. Peki, evde domates sosu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Tuzlusundan acısına, hatta tatlısına, şimdiden hazırlayıp kavanozlara doldurabileceğiniz, kışın bir çırpıda dolaptan çıkarıp sıcacık kızarmış ekmeğinize sürebileceğiniz nefis ev yapımı domates sosu tarifi...
#Domates SosGerek meyanesi gerek içindeki malzemelerle yiyen herkesi kendine hayran bırakan bir çorbamız var. Hem mideyi rahatlatır, hem doyurucu ve besleyici özelliğiyle gönüllerde taht kurar. Çorba tarifleri, kış aylarında yoğun şekilde tercih edilse de, özellikle köfteli çorbalar besleyici olması ve doyurucu olması sebebiyle tüm mevsimlerde rahatlıkla tüketilebilir. İşte, sizler için hazırladığım meşhur Kıbrıs pilavı, sevilen magnolia tatlısı ve çok daha fazlası...
#İftar MenüsüGayrettepe’deki Akl-ı Selim Ocakbaşı’na kebap için gitmiştim, mezeler konusunda fazla beklentim yoktu. Yanılmışım çünkü kaliteli malzemeyle yapılmış taze mezeleri az ama özdü. Pek çok mekân gibi gideceğimden habersizlerdi. Özellikle belirtiyorum çünkü bana özel meze veya kebap hazırlanmasına imkân yok.
#AdanaBinbir çeşit dokusu ve aromasıyla elmanın girmeyeceği tabak yok desem hiç de abartmış olmam. Tartı favorim ama sadece tatlısından bahsetmek de elmaya büyük haksızlık! Mutfaklarda meyve kullanarak yemek pişirmek sanki biraz unutuldu ama belirli kuralları hatırda tutarsak salatalardan ana yemeklere birçok tarife farklı lezzet katmanları ekleyebiliriz.
#ElmaBu hafta İşin Peşinde köşesi için 1980 yılından bu yana İstanbul’da seyyar çiğ köfte satan Hüseyin Kurne ile beraber mesai yaptık. Karaköy’de açtığımız tezgâhın müşterisi hiç eksik olmasa da Kurne’ye göre İstanbul’da seyyar satıcıların müşterileri giderek azalıyor. İşler zorlaşıyor. Tezgâhta günlük 5 kilogram çiğ köfte satılıyor. Maliyeti ise 360 lira. Mesainin büyük bölümünde maliyeti çıkarmak için uğraş verilirken son 2 saat satılanlar kâra yazıyor. Günlük kazanç 150 lirayı buluyor. Çalışırken 10-15 saniyede dürümü hazırlamak zorundasınız.
#Seyyar SatıcıOsmanlı mutfağından gelen terkib-İ çeşidiyye, etle meyveyi bir araya getiren yemeklerden biri. Bir et yemeği olan terkib-i çeşidiyye yemeğinin içerisinde kuzu etinin yanı sıra kayısı, erik, elma gibi meyveler yer alıyor. Peki, terkib-i çeşidiyye nedir, nasıl yapılır? Terkib-i çeşidiyye için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları
#Terkib-İ Çeşidiyye NedirBiz Hataylıların sahip olduğu birbirinden pratik tarifler vardır. Bunlardan biri de nar ekşisiyle marine ettiğimiz biber turşusu. Bu pratik tarif o kadar hızlı ki hiç beklemenize dahi gerek kalmıyor. Enfes bir lezzete sahip olan bu turşu, aynı zamanda kaynatma turşu olarak da tanınır. Annemin sofralarının da vazgeçilmez lezzet sırlarından biridir.
#TurşuEski yemeklere, adetlere merakı olan şef Ömür Akkor, Türkiye’nin kaybolan yemekleri ve yemek kültürüyle ilgili veriler toplamak için yollara düştü. 80 ili tek tek gezdi, 300 bin kilometre kat etti. Akkor, 15 yılda aldığı bu seyahat notlarını ‘Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi’ kitabında okuyucuyla paylaşıyor. 5 TL’nin altında yiyebileceğiniz lezzet duraklarını da tespit etti.
#Ömür AkkorMehmet Yaşin, Arda Türkmen ve Refika Birgül kafa kafaya verdi, sizin için mutfağa girdi. Bu mevsimde ne yenir, iyi yemek için nereye gidilir, en son keşifleri neler, evde fast food nasıl hazırlanır? İşte Hürriyet lezzet ekibinin topikten maş fasulyesine 24 iştah açıcı önerisi.
#Kasım